• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ: Θα συζητήσουμε σύντομα για τις αγορές ομολόγων

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Με τους ευρωπαίους αξιωματούχους διχασμένους για την διάρκεια του έκτακτου προγράμματος επανεπενδύσεων στα ομόλογα (PEPP), η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε σε δηλώσεις της ότι το θέμα θα τεθεί σύντομα υπό συζήτηση και εξέταση.

    «Έχουμε επισημάνει ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στα ομόλογα τουλάχιστον μέχρι το 2024», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο στο «όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

    Τα γεράκια της ΕΚΤ ζητούν να λήξει πρόωρα το έκτακτο πρόγραμμα, νωρίτερα από το τέλος του 2024, με τα «περιστέρια» της κεντρικής τράπεζας να διαφωνούν. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η Λαγκάρντ ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το θέμα δεν συζητήθηκε.

    Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσει να αγοράζει ομόλογα από πέρσι, διατήρησε όμως το Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς Πανδημίας ως «πρώτη γραμμή άμυνας», για τη στήριξη των χωρών με υψηλό κόστος δανεισμού, όπως η Ιταλία, σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και με στόχο να καταπολεμήσει τον κατακερματισμό εντός των Ευρωζώνης, με μεγάλες αποκλίσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των άλλων κρατών μελών.

    Ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας Ρόμπερτ Χόλζμαν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ μιας συζήτησης επί του θέματος στη συνεδρίαση πολιτικής του Δεκεμβρίου και μιας σταδιακής μείωσης των επανεπενδύσεων από τον Μάρτιο.

    Τι είπε η Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

    Η Λαγκάρντ μιλώντας σε αξιωματούχους της ΕΕ ανέφερε ότι τα υψηλά επιτόκια οδήγησαν σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας της ευρωζώνης, η αγορά εργασίας όμως παρέμεινε ισχυρή.

    Προέβλεψε ότι ίσως χάσει ένα μέρος της δυναμικής της μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν έχει κηρύξει ακόμα το τέλος ενάντια στον πληθωρισμό, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις στον υποκείμενο πληθωρισμό, που δεν περιλαμβάνει τιμές ενέργειας και τροφίμων είναι πιθανών να επιστρέψουν.

    Η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 έχει προχωρήσει σε δέκα διαδοχικές αυξήσεις, εκτοξεύοντας το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

    Τον προηγούμενο Οκτώβριο έκανε την πρώτη παύση στην αύξηση επιτοκίων με αναλυτές και επενδυτές να έχουν «κλειδώσει» ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις.

    «Ενώ οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν υποτονικές, η οικονομία θα ενισχυθεί και πάλι τα επόμενα χρόνια, καθώς ο πληθωρισμός θα μειωθεί περαιτέρω, τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών θα ανακάμψουν και η ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ θα αυξηθεί», ανέφερε η Λαγκάρντ.

    Για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές η επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι αναμένει εξασθένηση των πληθωριστικών πιέσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Unicredit: Εκτός της λίστας των συστημικών τραπεζών, λίγες ημέρες μετά το deal με την Alpha Bank

    Λαγκάρντ: Ο γιος μου με αγνόησε, επένδυσε σε crypto και τα έχασε σχεδόν όλα!

    Λαγκάρντ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων αν χρειαστεί



    ΣΧΟΛΙΑ