• Τράπεζες

    Bundesbank: «Καμπανάκι» Μπουχ για τράπεζες – Κίνδυνοι από τις αυξήσεις των επιτοκίων

    • NewsRoom

    Κλαούντια Μπουχ


    Να λάβουν μέτρα ενάντια στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς αυξάνεται η αφερεγγυότητα και οι πιστωτικοί κίνδυνοι, καλεί της ευρωπαϊκές τράπεζες η αντιπρόεδρος της Bundesbank, Κλαούντια Μπουχ, η οποία από τις αρχές του 2024 θα αναλάβει τη θέση της προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM).

    Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει χαρακτηριστεί ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης» από ορισμένους οικονομολόγους, καθώς εισήλθε σε τεχνική ύφεση στις αρχές του έτους, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αντιμετωπίζει περαιτέρω καθοδική πίεση, λόγω της κατάρρευσης των κατασκευών.

    Οι νομοθέτες στο Βερολίνο προσπαθούν εν τω μεταξύ να βρουν λύσεις σε μια αναπτυσσόμενη δημοσιονομική κρίση, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας, αλλά και να επηρεάσει ολόκληρη της Ευρώπη.

    «Ακριβό» το χρήμα

    Όπως και η υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ανεξέλεγκτη άνοδο των επιτοκίων, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%, ενώ το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (που λαμβάνουν τα πιστωτικά ιδρύματα για χρήματα που καταθέτουν στην ΕΚΤ) αυξήθηκε στο ιστορικό 4%.

    Καθώς άγνωστο παραμένει πότε θα αρχίσουν να επωφελούνται ουσιαστικά οι καταθέτες από την άνοδο των επιτοκίων, το χρήμα έγινε πιο ακριβό με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι δανειολήπτες.

    «Θα πω ότι, στην πραγματικότητα, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετώπισε αρκετά καλά αυτήν την αύξηση των επιτοκίων.

    Ταυτόχρονα, οι πλήρεις επιπτώσεις δεν είναι ακόμη ορατές, επομένως δεν έχουν περάσει πραγματικά από τους ισολογισμούς των τραπεζών, και αυτός είναι ο λόγος που προειδοποιούμε τις τράπεζες ως συνήθως», δήλωσε η  Μπουχ στο CNBC.

    Το παν η βιωσιμότητα

    «Η ανθεκτικότητα είναι πραγματικά υψίστης σημασίας στην τρέχουσα συγκυρία. Οι τράπεζες είναι εξαιρετικά κερδοφόρες αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι είναι καλό να χρησιμοποιούν αυτήν την κερδοφορία με στόχο τη βιωσιμότητα, δηλαδή με επαρκή κεφάλαια, επαρκή ρευστότητα, αλλά και επενδύσεις σε IT για την προστασία ενάντια στις  κυβερνοεπιθέσεις».

    Οι γερμανικές τράπεζες γνώρισαν ένα ισχυρό γ’ τρίμηνο, με την Deutsche Bank να καταγράφει καθαρά κέρδη πάνω από 1 δισ. ευρώ, ενώ η Commerzbank υπερτριπλασίασε τα καθαρά της κέρδη από το προηγούμενο έτος στα 684 εκατ. ευρώ.

    Η Μπουχ σημείωσε ωστόσο ότι τα ποσά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αυξήθηκαν όσο σημαντικά θα ήθελε η κεντρική τράπεζα, δεδομένης της απότομης αύξησης των επιτοκίων και του «πολύ αβέβαιου περιβάλλοντος» για την οικονομία.

    «Κατά πάσα πιθανότητα, δεδομένης της αβεβαιότητας που παρατηρούμε, η εταιρική αφερεγγυότητα είναι πιθανό να αυξηθεί, το ίδιο και ο πιστωτικός κίνδυνος. Και αυτοί είναι λόγοι που θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά από τις τράπεζες και να παροτρυνθούν να αυξήσουν όπως μπορούν την ανθεκτικότητά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μπουχ.

    Ντομπρόβσκις: «Τρύπα» 60 δισ. ευρώ

    «Όταν η Γερμανία ως η μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ έχει οικονομικά και δημοσιονομικά προβλήματα επηρεάζει συνολικά την ΕΕ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις με αφορμή την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου στην Καρλσρούη που έκρινε ως αντισυνταγματική την αλλαγή και τη μεταφορά κεφαλαίων ύψους 60 δισ. ευρώ, που είχαν δοθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο Ταμείο για το Κλίμα.

    Πέρα από το χάος που δημιουργείται στην κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας, το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απόφαση για «πάγωμα» του προϋπολογισμού για τις δαπάνες όλων των υπουργείων και ιδιαίτερα τις πράσινες πρωτοβουλίες.

    Το Βερολίνο αναζητά πλέον απεγνωσμένα 60 δισ. ευρώ, χωρίς να είναι σίγουρο ακόμη το πού θα βρεθούν.

    Ο αντίκτυπος ενδέχεται να είναι αρνητικός στα σχέδια της κυβέρνησης μέχρι το 2027, καθώς η κυβέρνηση πρέπει τώρα να αντεπεξέλθει με 60 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα.

    Με την τρέχουσα δικαστική απόφαση που αποσύρει κεφάλαια από έργα πράσινης μετάβασης, η Γερμανία θα μπορούσε να μείνει ακόμη πιο πίσω με τις εκπομπές του 2030 και τους καθαρούς μηδενικούς στόχους για το 2045.

    «Οι προοπτικές δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας έχουν γίνει πολύ πιο αβέβαιες. Μια σειρά έργων υποδομής και περιβάλλοντος ενδέχεται να μην λάβoυν χρηματοδότηση τώρα.

    Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ κατά 0,5 το επόμενο έτος, θέτοντας σε κίνδυνο τη σταδιακή ανάκαμψη μετά την ύφεση του 2023 και αυξάνοντας τις πιθανότητες να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις μας για το 2024», επισημαίνει το Bloomberg Economics.

    Διαβάστε επίσης: 

    Κλαούντια Μπουχ: Ποια είναι η διάδοχος του Αντρέα Ενρία στον SSM

    EKT: Προτείνει τη Γερμανίδα Κλαούντια Μπουχ για διάδοχο του Αντρέα Ενρία



    ΣΧΟΛΙΑ