Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ενδέχεται να τεθούν σε κίνδυνο, σε περίπτωση που ο εμπορικός πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ αναγκάσει την Κίνα να στείλει τα προϊόντα της στη γηραιά ήπειρο, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η αυξανόμενη κινεζική ανταγωνιστικότητα έχει άμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με άρθρο οικονομολόγων που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη.

1

Σύμφωνα με το Bloomberg, μια αύξηση κατά 1.000 ευρώ (1.160 δολάρια) στις εισαγωγές από την Κίνα ανά εργαζόμενο σε έναν τομέα μεταξύ 2015 και 2022, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού απασχόλησης σε αυτόν τον κλάδο κατά 0,1% κατά την ίδια περίοδο.

Αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει περίπου 240.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ευρωζώνη, οι οποίες είτε έπαψαν να υπάρχουν, είτε ανακατανεμήθηκαν σε λιγότερο εκτεθειμένους τομείς.

«Η εκτροπή του εμπορίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα της Κίνας σε βιομηχανίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, δείχνει ότι οι εταιρείες της ευρωζώνης πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο περιβάλλον», σημειώνουν οι αναλυτές.

«Παρότι προς το παρόν ο αντίκτυπος επικεντρώνεται σε τομείς όπως τα οχήματα και τα χημικά, οι ευρύτερες επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν σε σχεδόν το ένα τρίτο της απασχόλησης στη ευρωζώνη», συμπληρώνουν.

Υποχώρηση του πληθωρισμού και πιέσεις για μειώσεις των επιτοκίων

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει το Reuters, ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, ο οποίος μπορεί να στρέψει τα κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη, ενδέχεται να προκαλέσει και υποχώρηση του πληθωρισμού, ασκώντας έτσι πίεση στην ΕΚΤ για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ επισημαίνει πως πρέπει να αλλάξουν πολλά, προκειμένου να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Ο πληθωρισμός είναι κοντά στον στόχο, το σοκ από πολύ υψηλούς δασμούς έχει αποφευχθεί και οι δαπάνες της Γερμανίας υπόσχονται ανάκαμψη της Ευρωζώνης εντός του 2026.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ τονίζουν ότι μια εκτεταμένη εισροή κινεζικών προϊόντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης κάτω από τον στόχο του 2%.

Υπολογίζεται πως οι υψηλοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα ενδέχεται να αυξήσουν τις εισαγωγές τους στην Ευρωζώνη κατά 7% έως 10%.

Σημειώνεται ότι περίπου 75% των προϊόντων που εισάγονται στις χώρες της Ευρωζώνης έχουν τουλάχιστον έναν προμηθευτή από την Κίνα, και οι κινεζικές αρχές έχουν υποσχεθεί να στηρίξουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας που αναζητούν νέες αγορές.

Στο μεταξύ, τους τελευταίους έξι μήνες το γουάν έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% έναντι του ευρώ, καθιστώντας τα κινεζικά προϊόντα ακόμη φθηνότερα για την Ευρώπη.

Είναι επομένως σαφές ότι όλα αυτά θα έχουν κάποιον αποπληθωριστικό αντίκτυπο, την ώρα που θα πλήττονται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις μη έχοντας τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των κινεζικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης: 

Στιβ Γουίτκοφ: Συνάντηση με Πούτιν λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ στη Ρωσία

Uber: Ξεπερνά τις εκτιμήσεις σε έσοδα και ανακοινώνει επαναγορά μετοχών αξίας 20 δισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Περικοπές και απολύσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια υπό την πίεση των πολιτικών Τραμπ