• Οικονομία

    ΕΚΤ: Συζητήσεις για συρρίκνωση του ισολογισμού – Νέα πίεση στις οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ


    Συνομιλίες για τη συρρίκνωση του ισολογισμού της στις αρχές Οκτωβρίου έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αυξάνοντας έτσι την πίεση στους πιεσμένους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων του ευρωπαϊκού Νότου.

    Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφώνησαν την Πέμπτη να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, αλλά ορισμένοι από αυτούς έθεσαν το ερώτημα για πόσο καιρό ακόμα μπορεί να διατηρείται το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 5 τρισ. ευρώ στο σημερινό του μέγεθος.

    Δύο πηγές των Financial Times ανέφεραν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει ως το τέλος του χρόνου να μειώσει τις επανεπενδύσεις από τα ομόλογα που λήγουν.

    Η προτεινόμενη στροφή, η οποία θα οδηγήσει στη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας και είναι γνωστή ως ποσοτική σύσφιξη, μπορεί να τεθεί σε ισχύ το πρώτο τρίμηνο του 2023, πρόσθεσαν οι πηγές.

    Αμέσως μετά το δημοσίευμα των Financial Times οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης κινήθηκαν υψηλότερα, με την απόδοση του ιταλικού 10ετούς να ενισχύεται 4 μονάδες βάσης, στο 3,98%.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι «τώρα δεν είναι η ώρα» να ξεκινήσει η συρρίκνωση του ισολογισμού.

    Διαβάστε επίσης:

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προσφέρει ρευστότητα σε εταιρείες ενέργειας



    ΣΧΟΛΙΑ