• Οικονομία

    ΕΚΤ: Η υποχώρηση του πληθωρισμού φέρνει νωρίτερα τις αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων

    • NewsRoom
    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Ύστερα από αρκετούς μήνες πιέσεων από τα γεράκια, τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη φέρνουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιο κοντά σε αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων.

    Με τις αυξήσεις των επιτοκίων να φαίνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί και με μία απόφαση για μειώσεις να μετράει ακόμα αρκετούς μήνες, οι αναλυτές βλέπουν σύντομα το Διοικητικό Συμβούλιο να συζητάει τον τερματισμό του έκτακτου προγράμματος επανεπενδύσεων στα ομόλογα (PEPP), καθώς η κρίση των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού, ο οποίος έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο στόχο του 2%, υποχωρεί.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, oικονομολόγοι όπως ο Jari Stehn της Goldman Sachs, ο Mariano Cena της Barclays και ο Anatoli Annenkov της Societe Generale είναι μεταξύ εκείνων που προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα επιταχύνει την έξοδό της από το PEPP, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι το θέμα ίσως απασχολήσει την ΕΚΤ αυτό τον μήνα στη συνεδρίασή της για τα επιτόκια.

    Μία αποχώρηση από το πρόγραμμα προβλέπεται να γίνει σταδιακά με μείωση του όγκου των επενδύσεων στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 και σταδιακά την πλήρη αποχώρησή της από το πρόγραμμα, ακόμα και έξι μήνες νωρίτερα από το οριζόμενο που ήταν το τέλος του 2024.

    Οι  αγορές και αναλυτές ποντάρουν σε ανακοινώσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, με την Κριστίν Λαγκάρντ να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις καθώς ανέφερε  σε πρόσφατες δηλώσεις της ότι το θέμα θα συζητηθεί σύντομα.

    Επιπτώσεις

    Η  ΕΚΤ έχει σταματήσει να αγοράζει ομόλογα από πέρσι, διατήρησε όμως το Πρόγραμμα Έκτακτης Αγοράς Πανδημίας ως «πρώτη γραμμή άμυνας», για τη στήριξη των χωρών με υψηλό κόστος δανεισμού, όπως η Ιταλία, σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και με στόχο να καταπολεμήσει τον κατακερματισμό εντός των Ευρωζώνης, με μεγάλες αποκλίσεις στις αποδόσεις των ομολόγων των άλλων κρατών μελών.

    Η αποχώρηση από το έκτακτο πρόγραμμα σύμφωνα με τους περισσότερους τραπεζίτες δεν θα επιφέρει σημαντικές συνέπειες στην ευρωζώνη.

    Με τα ομόλογα να βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα, τα ιταλικά είναι αυτά που θεωρούνται τα πιο ευάλωτα.

    Όμως ο Piet Christiansen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Danske Bank, δήλωσε ότι η πρόσφατη σταδιακή μείωση της διαφοράς μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών αποδόσεων των 10ετών ομολόγων – σε χαμηλό δύο μηνών, στις 170 μονάδες βάσης στα τέλη Νοεμβρίου – είναι ένα μήνυμα των επενδυτών ότι η πρόωρη λήξη του προγράμματος δεν θα επηρεάσει τις αγορές.  οποίο οι επενδυτές σηματοδοτούν ότι είναι έτοιμοι να τερματιστούν οι ευέλικτες επανεπενδύσεις των PEPP.

    Φρένο στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό

    Εκεί που δεν τα βρίσκουν αγορές και τραπεζίτες είναι στις εκτιμήσεις τους για τις πρώτες μειώσεις στα επιτόκια.

    Ο Martins Kazaks της Λετονίας προειδοποίησε ότι οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης δεν δικαιολογούν μείωση των επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο Γιάννης Στουρνάρας της Ελλάδας δήλωσε ότι μια μείωση μπορεί να δικαιολογείται μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

    Οι αγορές από την άλλη βλέπουν τον Απρίλιο την πρώτη μείωση και μέσα στο επόμενο έτος τέσσερις με πέντε μειώσεις συνολικά που θα μπορούσαν να ρίξουν τα επιτόκια αναχρηματοδότησης από το 4,5% στο 3%.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Έρχεται η πρώτη ύφεση της ευρωζώνης μετά την πανδημία

    Fed – ΕΚΤ: Σύγκρουση με τις αγορές για τις πρόωρες μειώσεις επιτοκίων

    «Ρίχνει» τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων η επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ