• Οικονομία

    ΕΚΤ: Δείτε live την ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ – Tο «ριμπάουντ» της οικονομίας επεκτείνεται συνεχώς

    • NewsRoom
    Έκθεση EKT: Οι ελληνικές τράπεζες ανάμεσα στις περισσότερο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

    Κριστίν Λαγκάρντ-Πρόεδρος ΕΚΤ


    Παρακολουθήστε ζωντανά την ομιλία της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

    Η απόφαση για επιβράδυνση του Προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία (ΡΕΡΡ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεάσει τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την αρχική τοποθέτησή της στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας.

    Όπως τόνισε το «ριμπάουντ» της οικονομίας συνεχώς επεκτείνεται και εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του 2021 η οικονομική δραστηριότητα θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τα προ πανδημίας επίπεδα.

    Κατά την διάρκεια της ομιλίας της η κ. Λαγκάρντ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η ΕΚΤ:

    • Ανεβάζει τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 στο 5% από 4,6% με την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό του 2021 στο 2,2% από 1,9%.
    • Βλέπει πληθωρισμό στο 1,7% το 2022 από 1,5%

    Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο PEPP (Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία) αλλά θα διατηρήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα APP. Θα συνεχιστούν, όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της ΕΚΤ, για όσο είναι απαραίτητο.

    Έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1.850 δισεκ. ευρώ, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι η κρίση του κορονοϊού έχει λήξει.

    Βάσει κοινής αξιολόγησης των συνθηκών χρηματοδότησης και των προοπτικών για τον πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης μπορούν να διατηρηθούν με έναν μετρίως χαμηλότερο ρυθμό διενέργειας καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί τις αγορές με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και με σκοπό να αποτρέψει την υιοθέτηση αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Αν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο. Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.



    ΣΧΟΛΙΑ