• Οικονομία

    Πάουελ (Fed): Δεν νιώθουμε ακόμα ασφάλεια να μειώσουμε τα επιτόκια

    • NewsRoom
    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED

    Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής FED


    Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας στο θέμα των επιτοκίων. 

    «Η Επιτροπή δεν θεωρεί σκόπιμο να μειώσει το εύρος των επιτοκίων  έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», ανέφερε. 

    Υπογράμμισε ότι γρήγορες κινήσεις στις μειώσεις των επιτοκίων ενέχουν τον κίνδυνο να χαθεί η μάχη του πληθωρισμού, ενώ αναγνώρισε ότι μια καθυστέρηση θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. 

    Απογοητευμένη η αγορά

    Η ομιλία του δεν έδωσε κανένα μήνυμα στους επενδυτές, οι οποίοι ανέμεναν κάποιο σημάδι για τις επόμενες κινήσεις της Fed στα επιτόκια. Αντίθετα επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν υπόψιν τα οικονομικά δεδομένα ανά συνεδρίαση. 

    «Πιστεύουμε ότι το επιτόκιο πολιτικής μας βρίσκεται πιθανότατα στο ανώτατο σημείο του σε αυτόν τον κύκλο σύσφιξης. Εάν η οικονομία εξελιχθεί σε γενικές γραμμές όπως αναμένεται, θα αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος», ανέφερε ο Πάουελ στα σχόλιά του. «Αλλά οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες και η συνεχής πρόοδος προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό του 2% δεν είναι εξασφαλισμένη», ξεκαθάρισε.

    Τους προηγούμενους μήνες και εν μέσω ενός ιδιαίτερα δυναμικού ράλι, οι αγορές ανέμεναν ότι η Fed θα χαλαρώσει με μεγάλο ρυθμό τα επιτόκια τα οποία έχουν εκτοξευτεί στο έυρος μεταξύ 5,25% και 5,5%. 

    Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές έχουν περιοριστεί υπό το βάρος των πολλαπλών προειδοποιητικών δηλώσεων από αξιωματούχους της Fed. 

    Σκληρή η στάση των τραπεζιτών

    Η συνεδρίαση του Ιανουαρίου συνέβαλε σε αυτό με τη δήλωση του Πάουελ ότι οι μειώσεις των επιτοκίων δεν έρχονται ακόμη, παρά τις προσδοκίες της αγοράς.

    Παρά την επιφυλακτική στάση του Πάουελ να προχωρήσει σε περικοπές, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας υπογράμμισε ότι ο στόχος της Fed  για πληθωρισμό 2%, δεν έχει ανατρέψει την αγορά εργασίας και την ευρύτερη οικονομία.

    «Η οικονομία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς αυτούς τους στόχους κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους», δήλωσε ο Πάουελ. Σημείωσε ότι ο πληθωρισμός έχει «υποχωρήσει σημαντικά», καθώς «οι κίνδυνοι για την απασχόληση».

    Διαβάστε επίσης:

    Τζέρεμι Χαντ: Η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί 0,8% το 2024

    Scope Ratings: Έτσι θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η Ελληνική οικονομία

    Πολύ πιο σημαντική απ’ ότι θεωρήθηκε η απόφαση Πάουελ



    ΣΧΟΛΙΑ