• Οικονομία

    Beige Book (Fed): Θετικά νέα από πληθωρισμό και αγορά εργασίας

    Τζερόμ Πάουελ


    Θετικά είναι τα νέα από πληθωρισμό και αγορά εργασίας σύμφωνα με το Beige book της Fed.

    Ειδικότερα, η οικονομία των ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας επιταχύνθηκε ελαφρώς στις αρχές του 2024, ενώ οι προοπτικές της για το υπόλοιπο του έτους προδιαγράφονται “γενικά θετικές”, μιας και ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι σε τροχιά αποκλιμάκωσης, ενώ οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται.

    Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Federal Reserve στις επιχειρήσεις των 12 περιφερειών της, γνωστή και ως “Μπεζ Βίβλος” (Beige Book), που δημοσιεύθηκε σήμερα, λίγες ώρες μετά την κατάθεση του επικεφαλής της Fed στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Ο Τζερόμ Πάουελ στην κατάθεσή του σημείωσε ότι “αυτό που βλέπουμε μέχρι στιγμής φέτος είναι ότι συνεχίζεται η ισχυρή ανάπτυξη”, ενώ πρόσθεσε ότι η Fed αναμένει ότι θα μειώσει τα επιτόκιά της αργότερα αυτό το έτος, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να αποκλιμακώνεται και να κινείται προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

    Οικονομία

    Ειδικότερα, όσον αφορά στην οικονομία, η “Μπεζ Βίβλος” της Fed αναφέρει ότι οκτώ από τις συνολικά 12 περιφέρειες ανέφεραν βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης, ενώ μόλις μείωση κατέγραψε “ελαφρά εξασθένιση”.

    Ωστόσο, οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίστηκαν λίγο, εξέλιξη που αποδίδεται εν μέρει στον κακό καιρό αλλά και τις αυξημένες τιμές λόγω του πληθωρισμού.

    Τα προβλήματα, πάντως, στη ναυτιλία που έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα δεν είχαν μεγάλο αντίκτυπο.

    Η έκθεση Fed επισημαίνει επίσης ότι η πιστοληπτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ παραμένει υγιής, παρά τις αυξανόμενες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποπληρωμές δανείων.

    Πληθωρισμός

    Η έκθεση της Fed τονίζει, ωστόσο, ότι οι καταστροφικές συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού δεν έχουν εξαλειφθεί, παρότι οι τιμές συνέχισαν να αμβλύνονται στις αρχές του νέου έτους.

    Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις επισημαίνουν ότι δυσκολεύονται να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, “οι οποίοι γίνονται όλο και πιο ευαίσθητοι στις αλλαγές των τιμών”.

    Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3,1% τον Ιανουάριο, αλλά παρότι παραμένει υψηλότερα του στόχου του 2% που έχει θέσει η Fed, έχει υποχωρήσει σημαντικά από το υψηλό 40 και πλέον ετών που είχε σκαρφαλώσει τον Ιούνιο του 2022.

    Αγορά εργασίας

    Το ίδιο διάστημα, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνέχισαν να εξομαλύνονται, γεγονός που σημαίνει ότι καθίσταται ευκολότερο για τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις ή να διατηρήσουν το εργατικό δυναμικό του, με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων να παρατηρούν ότι μόνο η εύρεση εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης είναι δύσκολη.

    Οι δε μισθοί αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι προηγουμένως, σύμφωνα με την έκθεση της Fed, η οποία καταγράφει επίσης ότι οι προσδοκίες των εργαζομένων για μελλοντικές μισθολογικές αυξήσεις κινούνται πλέον κοντά στα ιστορικά επίπεδα.

    Διαβάστε επίσης:

    Τουρνάς: Επαναπροσλαμβάνονται εποχιακοί πυροσβέστες που οι συμβάσεις τους έληξαν

    Placement Πειραιώς: Πληροφορίες για υπερκάλυψη πάνω από 10 φορές – Κοντά στα 14 δισ. οι προσφορές

    Νίκος Παπαθανάσης: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ