• Οικονομία

    S&P: Στην επενδυτική βαθμίδα επιστρέφει η Ελλάδα – Αναμένει ανάπτυξη 2,5% το 2023

    • NewsRoom
    Κολάζ φωτογραφιών για την αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα


    Την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-, από BB+, ανακοίνωσε η S&P Global Ratings, με σταθερό outlook.

    H S&P γίνεται η πρώτη από τους τρεις μεγάλους αμερικανικούς οίκους (S&P, Fitch και Moody’s) και η δεύτερη από αυτούς που η αξιολόγησή τους λαμβάνεται υπόψιν από την EKT (είχε προηγηθεί ο καναδικός οίκος DBRS), η οποία φέρνει ξανά την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, με τη χώρα να αφήνει πίσω της την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων.

    Σύμφωνα με την S&P, τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους του 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας.

    Ο Οίκος αναμένει πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με τα μεγάλα κονδύλια της ΕΕ θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη το 2023-2026 και τη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους.
    Ως εκ τούτου, αυξάνει τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B».

    Η σταθερή προοπτική καταγράφει ισορροπημένους κινδύνους στο εξωτερικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανοιχτή οικονομία της Ελλάδας, παράλληλα με την προσδοκία του οίκου ότι οι επίμονοι στόχοι πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος θα συνεχίσουν να οδηγούν στη μείωση του δημόσιου χρέους.

    Ο οίκος αναφέρει πως θα  μπορούσε να μειώσει τις αξιολογήσεις εάν η δημοσιονομική απόδοση της Ελλάδας και οι εξωτερικές ανισορροπίες, όπως από το αυξημένο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά περισσότερο από ό,τι αναμέναμε.

    Αντίθετα, θα μπορούσε να αυξήσει τις αξιολογήσεις εάν ο λόγος του καθαρού δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ πέσει περαιτέρω σε επίπεδα που ευθυγραμμίζονται με αυτά των ομοτίμων κρατών. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα προκύψει από έναν συνδυασμό διατηρούμενων στερεών πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού για παρατεταμένη περίοδο και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ελληνική οικονομική ανταγωνιστικότητα και την πλήρη ανάπτυξη των μεγάλων κεφαλαίων NextGenerationEU που διατίθενται στην Ελλάδα», αναφέρει.

    Η S&P αναμένει πως ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα μειωθεί το 2023, αν και θα παραμείνει πάνω από τους αντίστοιχους της ζώνης του ευρώ, στο 2,5%, στηριζόμενος κυρίως στις επενδύσεις και τον τουρισμό.

    «Αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν μεσοπρόθεσμα οικονομικά και δημοσιονομικά αποτελέσματα», αναφέρει επίσης.

    «Μετά από μια επιτυχημένη προσπάθεια επανεκλογής, η κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ΝΔ έχει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είναι απίθανο να αντιμετωπίσει σημαντικά νομοθετικά εμπόδια στην εφαρμογή της πολιτικής της ατζέντας», προσθέτει η S&P.

    Η υπεραπόδοση των κρατικών εσόδων έχει δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο και την επιστροφή πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, αναφέρει επίσης η S&P. Aναμένουμε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης θα είναι κατά μέσο όρο 0,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2026.

    Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους μέσους όρους διάρκειας στον κόσμο, συνοδεύεται από πολύ ευνοϊκό κόστος τόκων και το δημόσιο χρέος μειώνεται σταθερά από το 2020.

    Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022 στο 10,3% του ΑΕΠ, καθώς οι εισαγωγές ενέργειας και κεφαλαίων αυξήθηκαν και αναμένουμε ότι θα είναι κατά μέσο όρο 5,8% την περίοδο 2023-2026, προσθέτει ακόμα..

    Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της S&P για την Ελλάδα

    Διαβάστε επίσης

    Κωστής Χατζηδάκης για έκθεση S&P: Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας

    Χρηματιστήριο: Μυτιληναίος και ΕΤΕ στρώνουν το χαλί στο investment grade

    Μητσοτάκης: Η Ελλάδα σήμερα είναι μία θετική έκπληξη σε ένα περιβάλλον αρκετών αρνητικών ειδήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ