• Οικονομία

    Δόθηκε στη διαβούλευση η έκθεση της Morgan Stanley: Πλήρης επιβεβαίωση του Mononews – Ολόκληρη η μελέτη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Χρήστος Σταικούρας. Υπουργός Οικονομικών


    Προς διαβούλευση δόθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών η έκθεση της Morgan Stanley για τον Οργανισμό Sale and Lease Back που αφορά τις κατοικίες των πιο αδύναμων δανειοληπτών που οδεύουν προς πλειστηριασμό, όπως προβλέπεται στον νόμο περί δεύτερης ευκαιρίας.

    Το νέο νομικό πλαίσιο εισάγει μια ολιστική προσέγγιση στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας στην Ελλάδα.

    Επιτρέπει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το κράτος, ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, τράπεζες, διαχειριστές και άλλους πιστωτές ιδιώτες.

    Με βάση και το τρέχον συνολικό θεσμικό πλαίσιο οι ευάλωτοι μεμονωμένοι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις κοινωνικές πολιτικές που εισήχθησαν:

    -την κρατική επιχορήγηση δανείων που βαρύνουν επίσης την κύρια κατοικία
    -την κρατική αποζημίωση για πρώτες κατοικίες (βάσει του Ν. 44722/2017), που καταβάλλεται στον Οργανισμό Πώλησης και Μίσθωσης, εάν ο τελευταίος είχε αποκτήσει τις κατοικίες βάσει του Ν. 4738/2020, ως μερική απαλλαγή ενοικίου.

    Ειδικότερα, ο Οργανισμός Πώλησης και Εκμίσθωσης (SLBO) θα αναλάβει την ευθύνη για την απόκτηση και εκμίσθωση της κύριας κατοικίας του οφειλέτη, καθώς και την πώληση του ακινήτου στον οφειλέτη βάσει προκαθορισμένων συνθηκών.

    Η Ελληνική Δημοκρατία διεξάγει διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για τον προσδιορισμό του τρίτου ενδιαφερόμενου μέρους το οποίο θα αναλάβει τα καθήκοντα και τις ευθύνες του Οργανισμού μέσω συμφωνίας παραχώρησης.

    Σκοπός του Οργανισμού είναι να προστατέψει την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών που ανήκουν στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες από πράξεις εκτέλεσης.

    Στο πλαίσιο αυτό οι επιλέξιμοι δανειολήπτες θα έχουν την option να μεταφέρουν την πρώτη κατοικία τους στον Οργανισμό και να την ενοικιάσουν για μια περίοδο μέχρι 12 χρόνια.

    Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

    Ως τέτοιοι ορίζονται οι ευαίσθητοι δανειολήπτες με βάση το οικογενειακό εισόδημα τη φορολογική αξία των ακινήτων που κατέχουν και τις οικογενειακές καταθέσεις.

    Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνον κατά την περίπτωση που χρεοκοπούν και τούτο ανακηρύσσεται από το δικαστήριο, και το επόμενο είναι η έναρξη πράξεων εκτέλεσης κατά της πρώτης κατοικίας από πιστωτές που κατέχουν σχετικές υποθήκες στο ακίνητο.

    Η άσκηση της option απαιτεί τη συναίνεση οποιουδήποτε συνιδιοκτήτη.

    Κριτήρια

    Το κράτος θα αναθέσει σε νομική οντότητα από τον ιδιωτικό τομέα , να λειτουργήσει σαν αποκλειστικός διαχειριστής του Οργανισμού στην Ελλάδα όταν ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός. Με βάση την προκήρυξη ανάμεσα στα κριτήρια επιλογής περιλαμβάνονται:

    -To ρίσκο του Ελληνικού Δημοσίου
    -Απόδειξη επαρκούς οικονομικής επιφάνειας
    -Η προσφερόμενη έκπτωση στην ευάλωτο δανειολήπτη επί της τιμής επαναγοράς της κύριας κατοικίας στο τέλος της περιόδου leasing.
    -To ποσό του ενοικίου που θα απαιτηθεί σε σχέση με αυτό που ορίζεται από το νόμο 4738/2020

    Πως διαμορφώνεται η τιμή κτήσης των ακινήτων

    Η τιμή κτήσης για την εκάστοτε κατοικία θα καταβληθεί από τον οργανισμό είτε στον διαχειριστή πτώχευσης είτε κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού ανάλογα με το γεγονός ενεργοποίησης, ως εξής:

    -Σε περίπτωση πτώχευσης, η τιμή κτήσης της πρώτης κατοικίας ισούται με την εμπορική αξία του ακινήτου που απορρέει από πιστοποιημένη αποτίμηση που διενεργείται από ανεξάρτητο εκτιμητή
    – Σε περίπτωση διαδικασίας εκτέλεσης όπου η πρώτη τιμή προσφοράς υπερβαίνει την αποτίμηση κατά τουλάχιστον 15%, τότε η τιμή θα είναι η χαμηλότερη μεταξύ μιας πιστοποιημένης αποτίμησης από ανεξάρτητο τρίτο εκτιμητή και της πρώτης τιμής προσφοράς
    -Ο Οργανισμός αποκτά το ακίνητο χωρίς καμία επιβάρυνση ή αξιώσεις τρίτων

    Οι όροι του Leasing

    • Aφορά σε περίοδο μέχρι 12 έτη.

    • Ο ευάλωτος δανειολήπτης είναι επιλέξιμος να λάβει κρατική ενίσχυση η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να πληρώσει το ενοίκιο στον Οργανισμό.

    • Τα επιδόματα ποικίλουν από 70-210 ευρώ

    • Το αρχικό ύψος θα υπολογισθεί με βάση το μέσο όρο των στεγαστικών επιτοκίων βάσει της ΤτΕ συν το spread που προσφέρεται ως μέρος της διαδικασίας του διαγωνισμού.

    • Η συμφωνία leasing μπορεί να λήξει εάν ο δανειολήπτης χάσει τρεις δόσεις .

    Επαναγορά της πρώτης κατοικίας

    Εφόσον ο δανειολήπτης έχει πληρώσει όλες τις δόσεις του leasing μπορεί να επαναγοράσει την κατοικία ως εξής:

    – Στη λήξη των 12 ετών πληρώνοντας την αγοραία τιμή του ακινήτου μείον οποιαδήποτε έκπτωση του είχε προσφερθεί από τον Οργανισμό.
    -Επίσης μπορεί να το αγοράσει στην περίοδο των 12 ετών πληρώνοντας την αγοραία αξία του ακινήτου συν την καθαρή παρούσα αξία όλων των μελλοντικών ενοικίων.

    Οι φάσεις του διαγωνισμού έχουν ως εξής:

    1.Δημοσίευση της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την αναγνώριση ενδιαφερόμενων μερών

    2. Αξιολόγηση των υποβληθέντων αιτήσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη και προεπιλογή αυτών που πληρούν τα κριτήρια προσόντων, δηλαδή νομικές απαιτήσεις και οικονομική ικανότητα, ακολουθούμενη από περίοδο απόσυρσης.

    3. Πρόσκληση σε ανταγωνιστικό διάλογο .
    Τα ενδιαφερόμενα μέρη θα προσκληθούν σε μια φάση ανταγωνιστικού διαλόγου, μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας που θα κοινοποιηθεί μετά την προεπιλογή.

    4. Μέσω της διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου, τα προσόντα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχουν την ευκαιρία να σχολιάσουν νομικές, επιχειρησιακές και οικονομικές πτυχές του σχεδίου συμφωνίας παραχώρησης

    5. Οριστικοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης.

    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου, το κράτος (αναθέτουσα αρχή) θα ολοκληρώσει τη συμφωνία παραχώρησης και θα παράσχει την τελική εκδοχή σε επίπεδο προτιμώμενου επενδυτή που θα ληφθούν υπόψη για τις δεσμευτικές προσφορές.

    6. Οριστικοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης.
    Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταγωνιστικού διαλόγου, το κράτος (αναθέτουσα αρχή) θα ολοκληρώσει τη συμφωνία παραχώρησης και θα παράσχει την τελική εκδοχή σε προ-προσόντα μέρη που θα ληφθούν υπόψη για τις δεσμευτικές προσφορές

    7. Η επιλογή θα πραγματοποιηθεί με βάση τα κριτήρια που περιλαμβάνονται στην Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και αναφέρονται παρακάτω:

    • Απόδειξη επαρκούς χρηματοδότησης για την ανάληψη της επένδυσης
    • Το επίπεδο κινδύνου που αναλαμβάνει το κράτος (Ελληνική Δημοκρατία)
    • Η προσφερόμενη έκπτωση στον ευάλωτο οφειλέτη στην τιμή επαναγοράς της κύριας κατοικίας στο τέλος της μίσθωσης
    • Το ποσό του ενοικίου που απαιτείται σε σύγκριση με το ποσό που ορίζει ο Νόμος 4738/2020 (άρθρο 220)
    • Πρόβλεψη παράτασης της μίσθωσης στους οφειλέτες για μια προκαθορισμένη περίοδο μετά την ολοκλήρωση της 12ετούς περιόδου, σε περίπτωση που δεν επαναγοράσουν (εάν ζητηθεί από τον οφειλέτη)

    Επιπλέον, πέρα από όσα ορίζει ο Νόμος 4738/2020, ανοχή για οφειλέτες που έχουν αθετήσει τις πληρωμές μισθώσεων.

    Δείτε ολόκληρη τη μελέτη της Morgan Stanley εδώ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σήμερα στη διαβούλευση η μελέτη της Morgan Stanley για τον φορέα απόκτησης ακινήτων – Τι προβλέπει η μελέτη

    James Gorman: O CEO της Morgan Stanley προβλέπει αύξηση των επιτοκίων από τη Fed στις αρχές του 2022

    Morgan Stanley: Θα απαγορεύσει την είσοδο των μη εμβολιασμένων στα γραφεία της

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ