• Τράπεζες

    Σήμερα στη διαβούλευση η μελέτη της Morgan Stanley για τον φορέα απόκτησης ακινήτων – Τι προβλέπει η μελέτη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    «Λίφτινγκ» στον προϋπολογισμό πριν ψηφιστεί – Το «μέρισμα» και τα... «κρυφά» στοιχεία της ανάπτυξης

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών θα βγάλει σε διαβούλευση τη μελέτη της Morgan Stanley για τον φορέα απόκτησης ακινήτων προκειμένου οι επενδυτές να κάνουν τις παρατηρήσεις τους και εν συνεχεία να προχωρήσει ο διαγωνισμός.

    Ξεπαγώνει λοιπόν το project του φορέα μετά από καθυστέρηση 6 ολόκληρων μηνών.

    Η δομή και η λειτουργία του Οργανισμού που θα διαχειριστεί τις κατοικίες αναξιοπαθούντων δανειοληπτών που την περιουσία τους με βάση το νέο πτωχευτικό κώδικα θα κινηθεί σε τρεις άξονες όπως προβλέπεται από μελέτη της Morgan Stanley η οποία έχει τύχει επεξεργασίας και από τους θεσμούς.

    Πρόκειται για έναν φορέα με σημαντικές προοπτικές αφού θα αποτελεί και τον μοναδικό ο οποίος θα πραγματοποιεί την αντίστοιχη διαχείριση. Θα είναι ιδιωτικός και εκτιμάται πως οι διαδικασίες δημοπράτησής του θα ολοκληρωθούν μέσα στο έτος. Η λειτουργία του, ωστόσο, δεν φαίνεται πως θα είναι εφικτή πριν το Πάσχα.

    Το χρηματοοικονομικό μοντέλο του φορέα (Financial Model)

    To μοντέλο αυτό αφορά στον τρόπο λειτουργίας του φορέα, στις διαδικασίες μέσα από τις οποίες έρχονται στην κατοχή του οι κατοικίες αυτές κατόπιν του πλειστηριασμού, στο τρόπο με τον οποίον διεξάγονται οι αποτιμήσεις κατά την αξιοποίηση και την πώληση προς όφελος των πτωχών δανειοληπτών και του ίδιου του φορέα.

    Το project, εκτιμάται πως θα είναι πολύ κερδοφόρο αφού οι πτωχοί δανειολήπτες επιδοτούνται επομένως σημαντικό τμήμα του ενοικίου τους θα καλύπτεται..

    Ο νόμος προβλέπει ότι το Δημόσιο θα καταβάλλει στον οικονομικά αδύναμο οφειλέτη επίδομα στέγασης και αυτή θα είναι η μόνη επιδότηση που σε ένα εύρος χρόνου θα απολαμβάνει ο πτωχευμένος οφειλέτης.

    Πρόκειται για το θεσμοθετημένο προνοιακό πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου που χορηγεί το Υπουργείο Εργασίας σε ευάλωτα νοικοκυριά και ανέρχεται μέχρι 210 ευρώ μηνιαίως με το οποίο ο οφειλέτης θα μπορεί να καλύπτει μέρος του ενοικίου.

    Ας σημειωθεί πως οι τράπεζες έχουν κατεβάσει πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών να λαμβάνουν αυτές το συγκεκριμένο επίδομα μέχρι τη σύσταση του φορέα προκειμένου να μην διενεργούν πλειστηριασμό στο μεταξύ. Το υπουργείο συζητά σοβαρά την πρόταση των τραπεζών ενώ πολλά θέματα που ανακύπτουν βρίσκονται σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές σε διμερείς διαπραγματεύσεις.

    Εκτίμηση προϋπολογισμού (Estimation of Budget)

    Η μελέτη εκτενώς αναφέρεται σε εκτιμήσεις για τα έσοδα και τα έξοδα που μπορεί να έχει ο συγκεκριμένος Οργανισμός.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κόστος των κατοικιών που θα περιέρχονται στον οργανισμό θα είναι τουλάχιστον όσο και το έσοδο το οποίο θα προκύπτει από την πρόσοδο των 12 ετών.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις η πώληση θα αποφέρει και κέρδη.

    Ο φορέας θα αποκτά από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν και θα τα εκμισθώνει στους οφειλέτες για μια 12ετία. Στη συνέχεια, ο φορέας θα μπορεί να πουλήσει το ακίνητο, αλλά με δικαίωμα πρώτης προτίμησης για τον οφειλέτη.

    Εναλλακτικές Λύσεις Χρηματοδότησης (Alternatives for Financing)

    Ο τρόπος με τον οποίον θα χρηματοδοτείται ο Οργανισμός αποτελεί ένα ιδιαίτερα τεχνικό ζήτημα.

    Πολλές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνονται στη μελέτη. Μια εξ αυτών αποτελεί η έκδοση ομολόγου έναντι του ενεργητικού του προκειμένου τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες του.

    Οι τίτλοι μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμοι.

    Οι αποτιμήσεις και τα επιτόκια δεν μπορεί παρά να συνδέονται με την αγορά real estate όπως αυτή κινείται σε σενάρια κανονικά και distress.

    Αν οι τιμές του real estate κινηθούν ανοδικά μετά την κρίση όπως ακριβώς αναμένεται η εκτίμηση είναι ότι τα κέρδη του Οργανισμού θα πολλαπλασιαστούν. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο τα παραπάνω συμπεράσματα.

    Το σημαντικότερο όμως όφελος είναι αυτό που προκύπτει για τα πιστωτικά ιδρύματα που απεμπλέκονται από ακούσιους πλειστηριασμούς μιας και σε αυτές κατέληγε η συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων τα οποία εν συνεχεία ογηγούντο με τα δάνεια που πουλούσαν ή τιτλοποιούσαν οι τράπεζες.

    Ο φορέας θα μπορεί να αγοράζει απευθείας τα ακίνητα στη διαδικασία του πλειστηριασμού δίνοντας επιπλέον λύση για ακίνητα τα οποία δεν έχουν ζήτηση.

    Διαβάστε επίσης:

    Δύο προτάσεις από τις τράπεζες για εξωδικαστικό και πλειστηριασμούς

    «Καίνε» την προστασία πρώτης κατοικίας οι νέες αντικειμενικές αξίες

    Συνωστισμός με το καλημέρα στην πλατφόρμα για την Δεύτερη Ευκαιρία



    ΣΧΟΛΙΑ