• Οικονομία

    Δυναμικό comeback για το ευρώ βλέπουν Wall Street και hedge funds


    Rebound για το ευρώ προβλέπουν αρκετοί αναλυτές, ύστερα από το ταραχώδες 2022, κατά το οποίο έχασε για πρώτη φορά την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο, ύστερα από 20 χρόνια.

    Traders και επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το ράλι του δολαρίου αποδυναμώνεται και φτάνει στο τέλος του μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, καθώς ποντάρουν σε μία επιβράδυνση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, νωρίτερα απ’ ότι σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σορτάρουν δολάριο τα hedge funds

    Έχοντας επιβιώσει από μια δύσκολη χρονιά με περιορισμένα κέρδη, τα hedge funds συγκεντρώνονται όλο και περισσότερο στα στοιχήματα κατά του δολαρίου.

    Σύμφωνα με το Bloomberg έχουν αυξηθεί οι short θέσεις φτάνοντας τα 30.457 συμβόλαια την περασμένη εβδομάδα, αριθμός που έχει καταγραφεί τόσο υψηλός μόνο τον Αύγουστο του 2021.

    Με τα βασικά επιτόκια της Fed να κυμαίνονται μεταξύ 4,25%-4,50%, οι traders πλέον βλέπουν τα επιτόκια να μην ξεπερνούν το 5%.

    Την Πέμπτη αναμένονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Δεκεμβρίου να αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω του 7,1%, το ποσοστό του Νοεμβρίου.

    Με τους αναλυτές της Nomura και της Morgan Stanley να προτείνουν ήδη στους επενδυτές θέση long στο ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλοι κολοσσοί της Wall Street συμφωνούν ότι η Fed φτάνει στο τέλος του κύκλου αύξησης επιτοκίων.

    «Οι πυλώνες που διατηρούσαν ισχυρό το δολάριο αρχίζουν να υποχωρούν», δήλωσε ο John Bromhead, αναλυτής της Australia & New Zealand Banking Group Ltd. στο Σίδνεϊ. «Τα πρακτικά της περασμένης εβδομάδας δείχνουν ότι η Fed πλησιάζει το τερματικό επιτόκιο και θα σταματήσει σύντομα».

    Πιο επιθετική η ΕΚΤ από τη Fed

    «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη απόκλιση στη νομισματική πολιτική μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης το 2023», δήλωσε ο επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Union Investment, Christian Kopf σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television, ο οποίος βλέπει τη Fed να φτάνει στο τέλος του κύκλου αύξησης επιτοκίων τον Φεβρουάριο. «Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει το ευρώ ψηλότερα».

    Το ευρώ μέσα στο 2022 έχασε το 5,9% της αξίας του, με την ενεργειακή κρίση και τη απειλητική στάση της Ρωσίας να τροφοδοτούν ισχυρούς φόβους ύφεσης στην ευρωζώνη.

    Οι φόβοι αυτοί διαψεύστηκαν τόσο από τον ήπιο χειμώνα αλλά και την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, με τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανταπεξέρχονται στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας.

    Σύμφωνα με την Scotiabank,  η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση κατά 0,50 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει ακόμα και κατά 1,5 το κόστος δανεισμού της εκτοξεύοντας το επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή στο 2,50%.

    Η JP Morgan βλέπει το ευρώ στο 0,95 δολάρια

    Η Deutsche  Bank βλέπει το ευρώ να φτάνει στο 1,15 δολάρια στο τέλος του έτους, ενώ πολλές αμερικανικές τράπεζες βλέπουν το ράλι του δολαρίου να φτάνει στο τέλος του.

    Σύμφωνα με τη Wells Fargo το δολάριο θα μείνει ισχυρό μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 και στη συνέχεια το ευρώ θα ισχυροποιηθεί.

    Για την Societe Generale η στροφή της Fed θα γίνει πιο γρήγορα από αυτή της ΕΚΤ. “Θετικό για το ευρώ και η αρχή του τέλους για το ράλι του δολαρίου», αναφέρει.

    Εξαίρεση αποτελεί η JP Morgan η οποία βλέπει το ευρώ να πέφτει στα 0,95 δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Jamie Dimon: Η Fed ίσως πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από 5%



    ΣΧΟΛΙΑ