• Οικονομία

    Διαρκής λιτότητα ως το 2022 και με ρήτρα «μη αντιστρεψιμότητας» των μέτρων η συμφωνία «εξόδου»

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Το άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου περιμένει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να διαπιστώσει αν το αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει να παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα περιλαμβάνει μια ρήτρα που έχει υποδειχθεί από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Πρόκειται για τη λεγόμενη «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων με την οποία η κυβέρνηση θα δεσμεύεται πως δεν θα πάρει πίσω καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 έως σήμερα, ειδικά σε τομείς όπως οι αγορές εργασίας και υπηρεσιών. Περιλαμβάνει τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων που έχει ήδη ψηφίσει η ελληνική Βουλή και θα ενεργοποιηθούν από το 2019 και μετά και αφορά σε μεγάλο βαθμό το φόβο των Ευρωπαίων για την πραγματοποίηση μαζικών διορισμών στο Δημόσιο πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές. 

    Τα μηνύματα των δανειστών για το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου δεν περιορίζονται  όμως μόνο «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας». Παρεμβάσεις διατυπώνονται και για δύο ακόμη τομείς, αυτού της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και εκείνου της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

    Όπως αναφέρουν, χωρίς ασφάλεια δικαίου κανένας επενδυτής δεν θα βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρουν τις πολύχρονες διαδικασίες εκδίκασης ακόμη και απλών υποθέσεων, αλλά και την έλλειψη κτηματολογίου στο 73% της επικρατείας, κάτι που αποθαρρύνει τις ουσιαστικές επενδύσεις.

    Όπως διευκρίνισε χθες κοινοτικός αξιωματούχος, οι Βρυξέλλες δεν ευνοούν τη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, διότι αν επιβληθεί στην Αθήνα ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικές τριβές, υπονομεύοντας την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Η Ελλάδα οδεύει προς την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά η διαχείριση της παρακαταθήκης που αφήνει η ελληνική κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια, εκτιμά η ίδια πηγή.

    Προσθέτει, μάλιστα, ότι διαχείριση του χρέους, της ανεργίας, η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η απομάκρυνση από πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση, αποτελούν προϋποθέσεις για την μακροπρόθεσμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο οι προκλήσεις που τίθενται μετά τη λήξη του προγράμματος είναι η προσήλωση στις υγιείς δημοσιονομικές πρακτικές κατά τη διάρκεια της προσεχούς τριετίας, παρά τους κινδύνους που προέρχονται από τον εκλογικό κύκλο στον οποίο θα μπει η χώρα, η αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και η ιδιοκτησία της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων.

    Τα θέματα που τίθενται στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος και μπορούν να επηρεάσουν τις αγορές είναι η αβεβαιότητα που προκύπτει από γεωπολιτικούς κινδύνους, τα στρες τεστ των τραπεζών, η τέταρτη αξιόλογη και η συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ σε αυτήν.

    Σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου, η ευρωπαϊκή πηγή τόνισε χαρακτηριστικά: «Η μπάλα είναι στο γήπεδο του ΔΝΤ και η απόφαση εξαρτάται από τους ίδιους».

    Παρότι η Κομισιόν στέλνει το μήνυμα ότι «μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ», πληροφορίες αναφέρουν πως το Βερολίνο και άλλες χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και κράτη της Βαλτικής δεν αποκλείεται να απαιτήσουν την παραμονή του Ταμείου στην Ελλάδα και μετά τις 20 Αυγούστου που τελειώνει το τρίτο μνημόνιο. Γεγονός που δεν αποκλείεται να συνδεθεί και με την ελάφρυνση του χρέους.

    Σχετικά με το χρέος, το θέμα θα τεθεί μετά τη λήξη του προγράμματος και πηγές των Βρυξελλών θεωρούν ότι η σύνδεση της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης μέσω ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού είναι μία καλή ιδέα.

    Για την προσέλκυση επενδύσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις για ανάπτυξη, να περιοριστούν σημαντικά τα “κόκκινα δάνεια” να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης, ενώ απαιτείται να υπάρξει περαιτέρω εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γιατί η Κομισιόν δεν θέλει προληπτική γραμμή στήριξης στην Ελλάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έκπληξη πρώτου μεγέθους: Όχι στην Bad Bank λένε πηγές της Κομισιόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γερμανία: Εγκρίθηκε η εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ