• Οικονομία

    Δεν μειώνονται οι συντάξεις χηρείας – Τι θα συμβεί στον ιδιωτικό τομέα

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης


    Το σύνολο της σύνταξής τους θα συνεχίσουν να λαμβάνουν οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα προχωρήσει σε περικοπή των συντάξεων, καθώς σύμφωνα με τον αρμόδιοι υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη «πρόκειται για το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα που έχει κληρονομήσει από την περίοδο Κατρούγκαλου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά είναι «Θέλω να ξέρουν όλες οι χήρες ότι δεν υπάρχει περίπτωση επί Υπουργού Αδώνιδος Γεωργιάδου να αδικηθούν».

    Οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία θα έπρεπε να χάσουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αλλά όχι με αναδρομική ισχύ.

    Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει τη ρύθμιση καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά θα πρέπει να τους επιστραφούν αναδρομικά τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν.

    Επέκταση στον ιδιωτικό τομέα

    Αναλυτικότερα, επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα η ρύθμιση που ισχύει για το Δημόσιο, σχετικά με την περικοπή της σύνταξης χηρείας στο μισό, στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται. Ωστόσο, θα υπάρχει ρήτρα, ώστε ο συνταξιούχος να μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί στο 50%.

    Επίσης, εισάγεται διάταξη με την οποία ο συνταξιούχος εξ ιδίου δικαιώματος θα μπορεί να επιλέγει ποιά από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί στο 50%. Τώρα ο δικαιούχος θα μπορεί να επιλέξει η μείωση στο μισό να επιβληθεί στην δική του σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), αν αυτή είναι υποδεέστερη.

    Ωστόσο, άγνωστο παραμένει το θα ισχύσει με τη εθνική σύνταξη στην περίπτωση της δεύτερης παροχής. Και αυτό καθώς ρητά προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλο (Ν.4387/16) ότι σε περίπτωση δύο συντάξεων, η εθνική σύνταξη χορηγείται μόνο μία φορά. Υπενθυμίζουμε ότι το 2020, κόπηκαν οι συντάξεις 5.500 δικαιούχων συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς οι ίδιοι να έχουν ενημερωθεί με αποτέλεσμα να προκληθεί αγανάκτηση και ο ΕΦΚΑ να αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω τα ποσά.

    Σύμφωνα με το νόμο οι δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, ενώ μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Δηλαδή η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται. Ωστόσο, ο συνταξιούχος να μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί στο 50% ώστε να επιλέξει προφανώς το μικρότερο ποσό και να έχουν μικρότερες απώλειες.

    Προϋποθέσεις

    Η σύνταξη χηρείας χορηγείται από την ημέρα θανάτου του δικαιούχου-άμεσα ασφαλισμένου, είτε αυτός ελάμβανε σύνταξη, είτε εργαζόταν (με βάση τα έως τότε έτη ασφάλισης). Υπό την προϋπόθεση ότι η αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου θα κατατεθεί εντός 12μήνου από την ημερομηνία της απώλειας.

    Κατά την πρώτη, μετά την ημερομηνία θανάτου, 3ετία η σύνταξη ορίζεται στο 70% του ποσού που ελάμβανε (ή επρόκειτο να πάρει εάν εργαζόταν) ο άμεσα ασφαλισμένος. Ανεξαρτήτως εργασίας, συνταξιοδότησης ή οικογενειακού εισοδήματος του/της συζύγου.

    Εάν ο συνταξιούχος λόγω θανάτου δεν εργάζεται με πλήρη ασφάλιση, η σύνταξη θα μειώνεται κατά 50% μόνο για τις συγκεκριμένες ημέρες που εργάζεται και μόνο για το σύνολο του μήνα που αυτοαπασχολείται.

    Διαβάστε επίσης:

    Παράταση στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ και υπηρεσίες

    «Λίφτινγκ» στο… παρά ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τι θα αλλάξει στο νομοσχέδιο

    Πώς θα λειτουργήσει το πρώτο κρατικό επενδυτικό ταμείο – Ερωτήματα για τη χρηματοδότησή του



    ΣΧΟΛΙΑ