• Οικονομία

    DBRS: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ (low) για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές

    • NewsRoom
    Σήμα στις αγορές για την Ελλάδα από την DBRS

    DBRS


    Η  DBRS Ratings GmbH (DBRS Morningstar) επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BB (low) για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές.

    Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αξιολόγηση R-4 για την βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, με επίσης σταθερές τις προοπτικές.

    Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης στηρίζεται από τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ όπως αναφέρει εισήλθε στην κρίση έχοντας σημαντικά ταμειακά αποθέματα, που παρέχουν στη χώρα ευελιξία να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Όπως αναφέρει η DBRS, από τη στιγμή που εξελέγη η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μετά τις σημαντικές δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ελλάδα έχει διατηρήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική ως την κρίση, οδηγώντας σε πέντε χρόνια πρωτογενών πλεονασμάτων και υπερεπίτευξη των στόχων και  σε πρόσθετη ελάφρυνση χρέους.

    Η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ διασφαλίζει την ικανότητα της χώρας να δανείζεται από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Η Ελλάδα  είναι καθ’ οδόν για πρόωρη αποπληρωμή 3,3 δισ. ευρώ των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα αναμένεται να λάβει σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 9% του ΑΕΠ, που θα στηρίξουν την ανάκαμψη και θα βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας.

    Η έκθεση του καναδικού οίκου αξιολόγησης είναι η πρώτη από ένα σερί εκθέσεων που αναμένονται τους επόμενους μήνες ενώ έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τη λογική ότι είναι η πρώτη, δημόσια, τοποθέτηση ξένου οίκου μετά από την έκδοση του νέου, 30ετούς, ομολόγου αλλά και σημαντικών άλλων κινήσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην ελληνική αγορά. Σε αυτές συγκαταλέγεται η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου αειφορίας της ΔΕΗ προ ημερών, οι θετικές ειδήσεις από το μέτωπο των τραπεζών, καθώς και η θετική υποδοχή που είχε το σχέδιο εθνικής ανάκαμψης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους.

    Στις 23 Απριλίου 2021 θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s ενώ στις 21 Μαΐου αναμένεται η έκθεση της Moody’s (Ba3 σταθερές προοπτικές) και στις 16 Ιουλίου της Fitch.



    ΣΧΟΛΙΑ