• Οικονομία

    Χτίζεται «ειδικό» τέλος για την κλιματική αλλαγή – Ποια σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο πριν τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Την άμεση αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναζητά διακαώς το Υπουργείο Οικονομικών, οι επιπτώσεις της οποίας έγιναν κάτι παραπάνω από ορατές στη χώρα μας το φετινό καλοκαίρι.

    Οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να αναζητήσει αύξηση των διαθέσιμων πόρων τα επόμενα χρόνια, καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επαναλαμβάνοντα συνεχώς.

    Έτσι, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολή ενός τέλους για την κλιματική αλλαγή, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2024.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου εξηγούσαν στο mononews πως μέχρι και αυτή την ώρα, δεν έχει «κλειδώσει» ο τρόπος με τον οποίο θα επιβληθεί.

    Στην πράξη δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα:

    *αν θα ονομαστεί Ειδικό Τέλος ή φόρος,

    *αν θα αποτελέσει προσωρινό ή μόνιμο μέτρο ή

    *αν θα αυξηθεί κάποιο υφιστάμενο τέλος.

    Ποιους θα αφορά

    Οι τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ληφθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ενώ με βάση τον προγραμματισμό, θα εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    Το επικρατέστερο σενάριο αναφέρει πως η επιβολή του μέτρου θα αφορά μόνο επιχειρήσεις.

    Ωστόσο, για να επιτευχθεί η ανώτατη δυνατή αύξηση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν αποκλείεται να επηρεάσει και φυσικά πρόσωπα τα οποία όμως, διαθέτουν υψηλά εισοδήματα.

    «Σε κάθε περίπτωση θα είναι κοινωνικά δίκαιο για να μην επιβαρυνθούν οι πολλοί οι οικονομικά ασθενέστεροι» σημείωναν χαρακτηριστικά ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών στο mononews.

    Το ειδικό αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές

    Στόχος είναι να υπάρχει στο κρατικό ταμείο ένα σημαντικό ποσό κάθετος το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτεί ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές.

    Όπως αποδείχτηκε φέτος το ειδικό αποθεματικό για αυτούς τους σκοπούς ύψους ενός δις ευρώ δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.

    Άλλωστε μόνο για τις φετινές καταστροφές αναμένεται να απαιτηθούν πάνω από 4 – 5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 2,25 δις θα προέλθουν από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κομισιόν στο Στρασβούργο και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν (όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης) από τον κρατικό προϋπολογισμό, που αναμένεται να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ