• Οικονομία

    Χιλιάδες εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό χωρίς επίδομα ανεργίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου

    O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Γιώργος Χότζογλου


    Στις 80.000- 100.000 αναμένεται να φτάσουν οι εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό που δεν θα μπορέσουν να λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας ή κάποιας μορφής οικονομικής ενίσχυσης, σύμφωνα με εκτίμηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Γιώργο Χότζογλου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εποχικά εργαζομένων που δεν θα λάβουν επίδομα, πάνω από 50.000, προέρχονται από τον κλάδο του επισιτισμού, καθώς δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν τα 50 ένσημα φέτος.

    Οι άλλες δυο κατηγορίες αφορούν:

    -Όσους εργάστηκαν για πρώτη φορά φέτος στον τουρισμό ή στον επισιτισμό και δεν πληρούν την δεύτερη προϋπόθεση για τη λήψη επιδόματος, που είναι η συμπλήρωση 85 ενσήμων το 2020.

    -Όσους ήταν σε μονομερή αναστολή σύμβασης τους μήνες Μάιο και Ιούνιο και στην συνέχεια δεν εργάστηκαν, είτε γιατί η εργοδότες τους δεν τους επαναπροσέλαβαν είτε γιατί οι επιχειρήσεις που εργάζονταν δεν λειτούργησαν φέτος.

    Σημειώνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη επιδόματος ανεργίας είναι η πρόσληψη και απόλυση του εργαζόμενου με την ταυτόχρονη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ενσήμων. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι όσοι δεν δούλεψαν φέτος παρόλο που έχουν 50 ένσημα από το διάστημα που τέθηκαν σε αναστολή δεν δικαιούται επιδότηση.

    Όπως αναφέρει ο κ. Χότζογλου στο «Mononews», «Δεν υπάρχει καμία απολύτως στήριξη στους εποχικά εργαζόμενους στην εστίαση που δεν δούλεψαν φέτος με το πρόσχημα πως δεν έχουν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Μάλιστα απορρίφθηκε η πρόταση της Ομοσπονδίας να γίνει έλεγχος μέσω του ΕΡΓΑΝΗ σε όσους πήραν πέρυσι την έκτακτη επιχορήγηση τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και δεν βρήκαν δουλειά φέτος, προκειμένου να λάβουν το επίδομα ανεργίας». Σημειώνεται ότι οι εποχικά εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό θα ξεκινήσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την λήψη του επιδόματος στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε στην διοίκηση της Ομοσπονδίας ότι δεν υπάρχουν πρόσθετοι πόροι για την επιχορήγηση ανέργων ή διεύρυνση των κριτηρίων για την καταβολής επιδομάτων ανεργίας.

    Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα καταγραφής και εμφάνισης των ενσήμων από τις περσινές αναστολές συμβάσεων εργασίας με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να αδυνατούν να λάβουν τα επιδόματα που δικαιούται.

    Η διοίκηση της Ομοσπονδίας αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να κλιμακώσει την αντίδρασή της απέναντι στην στάση της κυβέρνησης.

    Διαβάστε επίσης

    Επίδομα ανεργίας μόνο μέσω προγραμμάτων κατάρτισης – Κατάθεση νομοσχεδίου το φθινόπωρο

     



    ΣΧΟΛΙΑ