• Οικονομία

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης: Ο αποτελεσματικός διώκτης του οικονομικού εγκλήματος και οι «χειρουργικές» έρευνες για το ξέπλυμα χρήματος

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

    Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες


    Οι φάκελοι ογκωδέστατοι. Οι καταγγελίες γεμίζουν ολόκληρα γραφεία. Πρόκειται για μια απλή περιγραφή της καθημερινότητας στα γραφεία της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες ή πιο απλά, για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    Τα πορίσματα του έμπειρου εισαγγελέα Χαράλαμπου Βουρλιώτη προκαλούν «σεισμό», καθώς δεν διστάζει να καταπιάνεται με ελέγχους φυσικών προσώπων (ανεξάρτητα από το πόσο ηχηρό μπορεί να είναι το όνομα), όπως επίσης και επιχειρήσεων. Ο Μυτιληνιός επικεφαλής της Αρχής όμως, ελέγχει και υποθέσεις που έχουν άμεση επίπτωση στο δημόσιο συμφέρον και στο διάτρητο σύστημα, όπου υπάρχει.

    Και ίσως στο πρόσωπό του η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος. Ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης είναι από τους λίγους δικαστές που χαίρουν της εκτίμησης του δικαστικού σώματος, κι όχι μόνο. Ο άνθρωπος που «έδεσε» την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και οδήγησε την εγκληματική οργάνωση στη φυλακή, ο «δάσκαλος» της Σχολής Δικαστών και μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών κατά τη σύνταξη νομοσχεδίων, είναι από τα πλέον επιδραστικά στελέχη του κρατικού μηχανισμού αυτή την περίοδο.

    Τα «κόλπα» με τις ΜΚΟ και τις Golden Visa

    Εχει άλλωστε στα χέρια του πολλές υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το πόρισμα για το «τρύπιο» σύστημα με τις ΜΚΟ στη χώρα μας, καθώς ελέγχονται όχι μια, αλλά 40(!) ΜΚΟ. Στο στόχαστρο έχει μπει και το διάτρητο πλαίσιο με τις Golden Visa, που πολλοί εκμεταλλεύτηκαν για να νομιμοποιήσουν παράνομα κέρδη και εισοδήματα.

    Η αποτελεσματικότητα της δουλειάς του, τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης από τους πολίτες έως και το Μέγαρο Μαξίμου, αφού για να εκδοθεί πόρισμα και οι υποθέσεις να σταλούν στη δικαιοσύνη για περαιτέρω έλεγχο, πρέπει να είναι καλά «δεμένες».

    Οι ύποπτες υποθέσεις με φοροφυγάδες είναι εκατοντάδες κάθε χρόνο. Φορολογούμενοι που εμφανίζονται να έχουν μικρά εισοδήματα, ζουν μια πολυτελή ζωή. Άλλοι διαθέτουν σκάφη, άλλοι ξοδεύουν απίστευτα ποσά, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Αυτές τις υποθέσεις εντοπίζει η ΑΑΔΕ και τις στέλνει κατευθείαν στην Αρχή για το Ξέπλυμα.

    Οι έλεγχοι αφορούν γνωστά και… άγνωστα πρόσωπα, «μικρούς» και «μεγάλους» επιχειρηματίες.

    Οι «βαριές» υποθέσεις

    Αρκετές απ’ αυτές τις υποθέσεις καταλήγουν στον εισαγγελέα, όπως εκείνη με τον πασίγνωστο παρουσιαστή που τάραξε τα μιντιακά «νερά» πριν από αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα να δεσμευτεί όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία του (τραπεζικοί λογαριασμοί, ακίνητα, κ.λπ.).

    Οι έλεγχοι του Χαράλαμπου Βουρλιώτη επεκτείνονται ακόμα και σε «βαριές» υποθέσεις, όπως σε πρόσωπα που έχουν απασχολήσει τη Greek Mafia. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί τεράστια ποσά έως και πανάκριβα ακίνητα στα χέρια μελών της, που έχουν πέσει νεκρά από τα πυρά ψυχρών εκτελεστών.

    Οι υποθέσεις με πρόσωπα υπεράνω πάσης υποψίας

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα τουλάχιστον δυο υποθέσεις έχουν γίνει «πρωτοσέλιδα» για μέρες: η μια για το πόρισμα για την «Κιβωτό του Κόσμου» και η άλλη για την κοινωνική κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος”. Πρόκειται για έρευνες της Αρχής σε πρόσωπα που θεωρούνταν υπεράνω πάσης υποψίας, καθώς συνεισέφεραν στο κοινωνικό σύνολο και σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο ίδιος έστειλε τα πορίσματα στον εισαγγελέα για περαιτέρω διερεύνηση, αφού είχε σημαντικές ενδείξεις για οικονομικές ατασθαλίες έως και ξέπλυμα χρήματος, μετά από ελέγχους σε τραπεζικές συναλλαγές και οικονομικά στοιχεία.

    Πορίσματα με κοινωνικό πρόσημο

    Όπως αποκάλυψε το mononews τον περσινό Μάιο, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή σε δύο υπαλλήλους να ασχολούνται με τις υποθέσεις απατεώνων που, μέσω διαδικτύου, κλέβουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες. Μάλιστα, εφόσον η καταγγελία ενός πολίτη στην Αρχή γίνει μέσα στα πρώτα πέντε 24ωρα, τότε μπορεί η τράπεζα στην οποία έχουν μεταφερθεί τα χρήματα, να τα «μπλοκάρει».

    Δεν είναι όμως, μόνο αυτές οι πρωτοβουλίες του έμπειρου εισαγγελέα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες της χώρας (αστυνομία, πυροσβεστική) να ενημερώνεται άμεσα η Αρχή, ώστε να δεσμεύεται κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο -όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, κινητή και ακίνητη περιουσία- όσων συλλαμβάνονται για εμπρησμό από πρόθεση.

    Μεγάλες φορολογικές απάτες

    Προ μηνών αποκαλύφθηκε μια τεράστια φορολογική απάτη σε υποκατάστημα τράπεζας, όταν εντοπίστηκαν δεκάδες ύποπτες ροές τεράστιων χρηματικών ποσών που διακινούνταν μέσω συγκεκριμένου υποκαταστήματος. Ο φερόμενος ως εγκέφαλος συνεργαζόταν με δύο λογιστικά γραφεία, τα οποία είχαν συστήσει λογιστικές εταιρείες- φαντάσματα και είχαν εκδόσει γι αυτές και ΑΦΜ.

    Οι πλαστές εταιρείες εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και  προμηθεύονταν τα μπλοκ επιταγών από την επίμαχη τράπεζα.

    Στις εικονικές εταιρείες υπήρχαν καταθέσεις  με συχνή ροή μεγάλων χρηματικών εμβασμάτων από το εξωτερικό  και αμέσως μετά  γινόταν ανάληψη των ποσών, με πλαστά πληρεξούσια και εξουσιοδοτήσεις που χορηγούσαν τα λογιστικά γραφεία ή μέσω επιταγών.

    Με αυτόν τον τρόπο, οι επιτήδειοι κατάφερναν να νομιμοποιούν τις συναλλαγές, μέσω του συγκεκριμένου υποκαταστήματος.

    Διαβάστε επίσης:

    Αρχή για το Ξέπλυμα: Θα δεσμεύονται οι περιουσίες εμπρηστών που επιδιώκουν οικονομικό όφελος

    Οικογένεια Καρνέση: «Όποιος μείνει τελευταίος τα παίρνει όλα» – Παγιδευμένοι από την συμφωνία του 1994

    Μοναστήρι στην Κρήτη έκλεβε τον… ΟΠΕΚΕΠΕ! – Τι βρήκε η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ