• Οικονομία

    Μπόστιτς (Fed): Ήδη αρκετά «περιοριστική» η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Ράφαελ Μπόστιτς (Fed)

    Ράφαελ Μπόστιτς (Fed)


    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ξανά ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα Ραφαέλ Μπόστιτς, προειδοποιώντας για το ρίσκο που διατρέχει η οικονομία, από την υπερβολική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

    «Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αχρείαστα ρίσκα για την οικονομία», διευκρίνισε, συμπληρώνοντας ότι «Νομίζω ότι τα επιτόκια είναι αρκούντως υψηλά».

    Μιλώντας σε συνέδριο της South African Reserve Bank στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο Μπόστιτς είπε ότι:

    «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπομονετικοί. Υπάρχει κίνδυνος να προβούμε σε υπερβολική σύσφιξη και να προκαλέσουμε περιττή οικονομική δυσχέρεια», δήλωσε.

    «Αυτό δεν σημαίνει ότι τάσσομαι υπέρ της χαλάρωσης σύντομα», συμπλήρωσε.

    Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα τόνισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει μια περίοδο αναστάτωσης, καθώς τα χρέη αναχρηματοδοτούνται με σημαντικά υψηλότερα επιτόκια, ασκώντας κάποια πίεση τόσο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο όσο και στην κυβέρνηση.

    «Έχουμε πολλά τρέχοντα χρέη σε χαμηλές τιμές. Όταν αυτά φτάσουν στη λήξη τους δεν θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν σε παρόμοιες τιμές. Θα υπάρξει μια προσαρμογή που πρέπει να γίνει σε αυτό. Οπότε στην πραγματικότητα πιστεύω ότι υπάρξουν κάποιες αναταράξεις σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε.

    Πιο κοντά στο στόχο ο πληθωρισμός

    Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ανέφερε ότι η πτώση των τιμών των ενοικίων δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα, κάτι που υποδηλώνει ότι ο υποκείμενος ρυθμός πληθωρισμού «ίσως είναι ήδη πιο κοντά στο στόχο μας».

    Την ίδια στιγμή, η αγορά εργασίας εμφανίζει επιβράδυνση, είπε ο Μπόστιτς, ενώ οι εργοδότες τονίζουν ότι δεν σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές, προκειμένου να συμβαδίσουν με τους υψηλότερους μισθούς.

    Σύμφωνα με τον Μπόστιτς, η Fed θα πρέπει να παραμείνει «αποφασισμένη» να διατηρήσει την αυστηρή πολιτική της μέχρι να καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του 2% σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο.

    Πρόσθεσε δε ότι η πεποίθησή του είναι ότι η πολιτική είναι ήδη αρκετά περιοριστική για να οδηγήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σημειώνεται ότι ο Μπόστιτς, ο οποίος δεν συμμετέχει φέτος στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed, θεωρείται από τους πλέον ήπιους αξιωματούχους της τράπεζας.

    Πηγή: Wall Street Journal 

    Διαβάστε επίσης: 

    Moody’s: Τράπεζες, χρέος και δημοσιονομική πειθαρχία δυνατά χαρτιά για την αξιολόγηση της Ελλάδας – Ελπίδες αναβάθμισης στις 15 Σεπτεμβρίου

    Βρετανία: Έπεσαν σε χαμηλό 14ετίας οι τιμές ακινήτων

    Morgan Stanley: Η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ