• Οικονομία

    Μικρές μεταβολές στην αγορά ομολόγων – Οι «γρίφοι» των κεντρικών τραπεζών στο προσκήνιο

    Ελληνικά ομόλογα


    Οριακή άνοδο σημείωσαν τα ελληνικά ομόλογα στο κλείσιμο της Παρασκευής ακολουθώντας την γενικότερη τάση σε Ευρώπη και ΗΠΑ μετά και τα ήξεις αφήξεις του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Jerome Powell με τo ενδιαφέρον των αγορών να μετατοπίζεται πλέον στις κινήσεις της ΕΚΤ καθώς μετρά πλέον αντίστροφα ο χρόνος για την συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου.

    H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έκλεισε με άνοδο 4 μονάδων βάσης,  ελαφρά μικρότερη του γερμανικού 10ετους και διατηρώντας την διαφορά των περίπου 33 μονάδων με το αντίστοιχο ιταλικό ομόλογο ενόψει και της έκθεσης της DBRS, σε δύο εβδομάδες, που μπορεί να δώσει την πολυπόθητη αναβάθμιση.

    Το ελληνικό δεκαετές κινήθηκε σε ένα εύρος 3,8% – 3,9% αντί του περίπου 4,2% της Ιταλίας και 3,6% της Ισπανίας.

    Στα σχόλια του ο ισχυρός άνδρας της FED Jerome Powell, χωρίς να πει ξεκάθαρα αν θα συνεχίσει ή θα προχωρήσει σε τερματισμό της ανόδου των επιτοκίων αναφέροντας  χαρακτηριστικά ότι «θα προχωρήσει προσεκτικά» και ότι δεν έχει ακόμα «καταλήξει εάν το ύψος του επιτοκίου» του είναι αρκετά υψηλό για να διασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%. Οι αγορές εξέλαβαν τις δηλώσεις του ως ένδειξη ότι ίσως χρειαστεί περαιτέρω αύξηση επιτοκίων εν αναμονή, εκείνη την ώρα, και της ομιλίας της Κριστίν Λαγκάρντ στο ίδιο συνέδριο αργότερα το βράδυ της Παρασκευής, μετά τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για συρρίκνωση της βιομηχανικής δραστηριότητας.

    Οι προσδοκίες των αναλυτών για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα καθώς οι προηγούμενες αυξήσεις έχουν αρχίσει ήδη να πλήττουν την οικονομία της ευρωζώνης και ειδικότερα της γερμανικής.

    Η γερμανική οικονομία βγήκε από την ύφεση, αν και οριακά, σύμφωνα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου, διατηρώντας όμως υποτονικές επιδόσεις που συνεχίζουν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

    Η δυσμενής κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία, που επιβαρύνει τις γερμανικές εξαγωγές και οι πιέσεις στην κατανάλωση από το αυξημένο κόστος δανεισμού και την άνοδο του πληθωρισμού επηρεάζουν αρνητικά την ατμομηχανή της ευρωζώνης κάτι που αντανακλάται και στο νέο πλήγμα που δέχθηκε η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα τον Αύγουστο με το δείκτη Ifo να κινείται χαμηλότερα των προβλέψεων.

    Διαβάστε επίσης

    Πάουελ: Είμαστε έτοιμοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων – Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε προσεκτικά

    Διπλή αναβάθμιση σε 45 μέρες – Το μεγάλο στοίχημα του φθινοπώρου

    ΕΚΤ: Οι οικονομικοί δείκτες στην ευρωζώνη πυροδοτούν στοιχήματα για ολοκλήρωση των αυξήσεων επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ