• Οικονομία

    Βρετανία: Έπεσαν σε χαμηλό 14ετίας οι τιμές ακινήτων

    • Bloomberg
    Μάικλ Γκόουβ

    Μάικλ Γκόουβ, υπουργός Στέγασης της βρετανικής κυβέρνησης


    Σε χαμηλό 14 ετών βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι τιμές των ακινήτων στη Βρετανία, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς τα υψηλά επιτόκια προκάλεσαν πτώση της ζήτησης στεγαστικών δανείων.

    Η Nationwide Building Society ανέφερε ότι το μέσο κόστος ενός σπιτιού μειώθηκε κατά 5,3% το έτος έως τον Αύγουστο και 0,8% κατά τη διάρκεια του μήνα, διπλάσιο από αυτό που περίμεναν οι οικονομολόγοι, μετά από πτώση 0,3% τον Ιούλιο.

    Σημειώνεται ότι η πτώση ακολουθεί τις 14 διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), στις οποίες προέβη προκειμένου να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

    Παρόλο που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων έχουν αρχίσει να μειώνονται ελαφρώς, το κόστος δανεισμού για τα νοικοκυριά παραμένει πολύ υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο τον επικεφαλής οικονομολόγο της Nationwide, Robert Gardner, ο οποίος ανέφερε:

    «Η μείωση δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της έκτασης της ανόδου κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας να βρίσκεται πολύ κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα».

    Τα συγκεκριμένη εξέλιξη, συμπληρώνει την γενικότερη εικόνα του «μαρασμού της ζήτησης» για ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα στοιχεία της BoE να δείχνουν ότι οι εγκρίσεις στεγαστικών δανείων μειώθηκαν σχεδόν κατά 10% τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με την πύλη ακινήτων Zoopla, οι πωλήσεις κατοικιών βρίσκονται σε τροχιά πτώσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

    Επιπλέον, τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας αποκάλυψαν ότι το 1/3 των κατόχων στεγαστικών δανείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δυσκολεύονται να αποπληρώσουν, λόγω υψηλότερου κόστους δανεισμού.

    Διαβάστε επίσης: 

    Morgan Stanley: Η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων

    Γερμανία: Πάνω από 200 δισ. ευρώ θα κοστίσει το κυβερνοέγκλημα το 2023

    Συνεχίζει την ανοδική πορεία η ελληνική μεταποίηση – Στις 52,9 μονάδες ο PMI τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ