• Οικονομία

    BofA: Η υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής κρατά σε επιφυλακή τους διαχειριστές κεφαλαίων

    Brian Moynihan, CEO BofA


    H ευρωπαϊκή έρευνα για τους διαχειριστές κεφαλαίων της Bank of America (ΒοfA) των Andreas Bruckner και Sebastian Raedler αποκαλύπτει το φόβο που έχουν οι διαχειριστές για υπερβολική σύσφιξη των νομισματικών συνθηκών στις αγορές, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια θεωρούνται πρόβλημα του χθες.

    Τα βασικά συμπεράσματα από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στους διαχειριστές κεφαλαίων είναι τα ακόλουθα:

    · Ένα καθαρό 95% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός θα μειωθεί κατά το επόμενο έτος, από 75% τον προηγούμενο μήνα.

    Είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ (με στοιχεία από το 2000).

    · Η “γερακίσια” (αυστηρή) στάση των κεντρικών τραπεζών ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αγορές σε ποσοστό 31% των επενδυτών και ακολουθεί η γεωπολιτική με 23%.

    Ωστόσο, αυτό αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από το Μάιο, έχοντας σημειώσει 45% τον Αύγουστο.

    · Ένα καθαρό 62% θεωρεί ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα μειωθούν τους επόμενους δώδεκα μήνες, κοντά σε υψηλό 15 ετών, ενώ ένα καθαρό 31% πιστεύει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα μειωθούν, σε υψηλό 20 ετών.

    · Ένα καθαρό 24% των επενδυτών πιστεύει ότι η παγκόσμια νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά περιοριστική, από 15% τον προηγούμενο μήνα και με το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Το 50% θεωρεί την καταστροφή της ζήτησης λόγω της νομισματικής σύσφιξης και της εξασθένησης της δημοσιονομικής ώθησης ως το κύριο μακροοικονομικό θέμα για τους επόμενους μήνες.

    · Το 55% αναμένει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα επιβραδυνθεί ως απάντηση στην αυστηρή νομισματική πολιτική, ενώ το 40% πιστεύει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ μπορεί να παραμείνει ανθεκτική βραχυπρόθεσμα, αλλά θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, καθώς η σύσφιξη της Fed ‘δαγκώνει’.

    · Το 73% αναμένει ότι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα εξασθενήσει ως απάντηση στη σφιχτή νομισματική πολιτική, από 89% τον προηγούμενο μήνα.

    Ωστόσο, μόνο το 30% των επενδυτών βλέπουν μια “σκληρή προσγείωση” ως την πιο πιθανή έκβαση για την παγκόσμια οικονομία (αν και αυτό είναι αυξημένο από το 20% τον περασμένο μήνα).

    · Το 55% των επενδυτών βλέπει πτωτικές τάσεις για τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά τους επόμενους μήνες ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη (από 63% τον περασμένο μήνα), αλλά το 52% προβλέπει ανοδική τάση κατά το επόμενο έτος (από 61%).

    · Το 75% βλέπει πτώση στα κέρδη ανά μετοχή στις ευρωπαϊκές μετοχές ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και την εξασθένιση του πληθωρισμού, με ένα ποσοστό 35% να θεωρεί τις υποβαθμίσεις των κερδών ως την πιο πιθανή αιτία διόρθωσης της αγοράς, ακολουθούμενη από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, σε ποσοστό 28%.

    · Η μη ύπαρξη αρκετών αμυντικών αντισταθμιστικών μέσων για την προστασία από την εξασθένηση της ανάπτυξης αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για την κατασκευή χαρτοφυλακίου σε ποσοστό 35%.

    · Ένα καθαρό 20% των συμμετεχόντων αναμένει ότι η αξία θα υπεραποδώσει έναντι των μετοχών ανάπτυξης (από 11% τον προηγούμενο μήνα), πιθανότατα ως απάντηση στην πρόσφατη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, με τις ασφάλειες να αποτελούν πλέον τον υπερεπενδεδυμένο κλάδο στην Ευρώπη, μετά από ένα άλμα στην τοποθέτηση, μπροστά από τη φαρμακοβιομηχανία και την τεχνολογία.

    Ωστόσο, η αισιοδοξία για την αξία δεν επεκτείνεται στις τράπεζες, με την τοποθέτηση στον τομέα να παραμένει κοντά στην ουδέτερη θέση, καθώς το 65% πιστεύει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η μείωση των αποδόσεων των ομολόγων και η διεύρυνση των πιστωτικών spreads θα αποτελέσουν αντίθετο άνεμο (από 50% τον περασμένο μήνα).

    · Οι κυκλικοί κλάδοι κυριαρχούν στους τομείς που υποτιμούν οι επενδυτές, με τα χημικά, τα αυτοκίνητα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να κατατάσσονται ως οι λιγότερο προτιμώμενοι κλάδοι.

    · Ένα ποσοστό 40% των ερωτηθέντων βλέπει πτώση για τους ευρωπαϊκούς κυκλικούς σε σχέση με τους αμυντικούς τίτλους τους επόμενους μήνες (από 53% τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 25% βλέπει ήπια άνοδο μετά την πρόσφατη αδυναμία (από 11%).

    Διαβάστε επίσης: 

    Μελόνι: Αγωνία για την επενδυτική βαθμίδα της Ιταλίας – Crash test με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

    Fitch: Υποβαθμίζει σε Rating Watch Negative την οικονομία του Ισραήλ

    Γιάννης Στουρνάρας στους FT: Ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή – Είμαστε στο σκοτάδι



    ΣΧΟΛΙΑ