• Διεθνής πολιτική

    Μελόνι: Αγωνία για την επενδυτική βαθμίδα της Ιταλίας – Crash test με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης

    • Bloomberg
    Τζόρτζια Μελόνι

    Τζόρτζια Μελόνι


    Μετά από μία σχετικά χλιαρή αντίδραση των επενδυτών στα σχέδια χαλάρωσης του ελλείμματος της Ιταλίας, η κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά πιστοληπτικών αξιολογήσεων, καθώς και με τη γνωμοδότηση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Τουλάχιστον πέντε οίκοι έχουν προγραμματίσει να επανεξετάσουν τις αξιολογήσεις τους για την ιταλική οικονομία τις επόμενες εβδομάδες.

    Το πιο σημαντικό ραντεβού είναι στις 17 Νοεμβρίου με την Moody’s Investors Service, η οποία αξιολογεί τη χώρα στο Baa3, μόλις μια βαθμίδα πάνω από τα σκουπίδια (junk), με αρνητική προοπτική.

    Italy Credit-Rating Watch |

    Οι αναλυτές θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο υποβάθμισης από οποιαδήποτε από τις εταιρείες αξιολόγησης, ωστόσο, η αγωνία για το χρέος της Ιταλίας παραμένει μεγάλη.

    Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων, που είναι ενδεικτική για το μέγεθος κινδύνου, πλησιάζει τα υψηλότερα επίπεδά της φέτος.

    «Πιστεύουμε ότι ο πήχης για μια υποβάθμιση σε μη επενδυτικό βαθμό παραμένει υψηλός – αν και οι οίκοι αξιολόγησης μπορεί να ρίξουν μια βολή για να διασφαλίσουν ότι η Ιταλία θα διατηρήσει έναν βαθμό δημοσιονομικής πειθαρχίας», δήλωσε στο Bloomberg, ο Gareth Hill, διαχειριστής κεφαλαίων στην Royal London Asset Management.

    Italy-Germany Sovereign Yield Spread Has Widened Recently

    Το σχέδιο της Mελόνι για μεγαλύτερα ελλείμματα που υπερβαίνουν το όριο του 3% επί της παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως το 2026 – ένα χρόνο αργότερα από το προγραμματισμένο – έγινε γνωστό στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Το κοινοβούλιο το επικύρωσε και μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του συνασπισμού τη Δευτέρα υπέγραψε τις δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών περικοπών και των μέτρων για την ενθάρρυνση της γονεϊκότητας.

    Ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι είπε ότι δεν φοβάται την κρίση των οίκων αξιολόγησης και ότι ο προϋπολογισμός θα τύχει «καλής υποδοχής» στις Βρυξέλλες.

    Αυτή η αυτοπεποίθηση βασίζεται στην άποψή του ότι η λιγότερο περιορισμένη προοπτική για τα δημόσια οικονομικά εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της τη σύνεση.

    Παρόλα αυτά, η Fitch Ratings έκρουσε ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για το προφίλ του ελλείμματος την περασμένη εβδομάδα και οι αναλυτές επικεντρώνονται στις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους δανεισμού μετά τον ταχύτερο γύρο αυξήσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έχει καταγραφεί ποτέ.

    Αν και αυτό έχει επηρεάσει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, το τεράστιο φορτίο χρέους της Ιταλίας, που υπερβαίνει το 140% της παραγωγής, την καθιστά δυνητικά πιο ευάλωτη.

    Το 10ετές κόστος δανεισμού της χώρας ξεπέρασε πρόσφατα το 5% για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία.

    Το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ιταλίας πηγή: Bloomberg
    Το πρόγραμμα αξιολόγησης της Ιταλίας πηγή: Bloomberg

    Διαβάστε ακόμη:

    Μελόνι: Το μεταναστευτικό απαιτεί καθημερινή δουλειά, η φάση της διάγνωσης του φαινομένου τελείωσε

    Fitch: Υποβαθμίζει σε Rating Watch Negative την οικονομία του Ισραήλ

    Γιάννης Στουρνάρας στους FT: Ανησυχία για την κρίση στη Μέση Ανατολή – Είμαστε στο σκοτάδι



    ΣΧΟΛΙΑ