• Οικονομία

    SEC: Ξεκινά έρευνα για την κατάρρευση των τραπεζών – Νέοι κανόνες για την προστασία των επενδυτών

    Gary Genslner, Πρόεδρος SEC

    Gary Genslner, Πρόεδρος SEC


    Η Ρυθμιστική Αρχή για την Κεφαλαιαγορά στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα γύρω από τις πρόσφατες καταρρεύσεις των τραπεζών  Silicon Valley Bank και Signature Bank, αναζητώντας τους υπεύθυνους προκειμένου να προχωρήσει σε απόδοση ευθυνών.

    Παράλληλα η SEC θα προτείνει τη θέσπιση νέων κανόνων για τη διαφύλαξη των επενδυτών.

    «Η ιστορία είναι γεμάτη περιόδους όπου οι κλυδωνισμοί που ξεκινούν από ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή τμήμα του χρηματοπιστωτικού συστήματος διαχέονται στην ευρύτερη οικονομία», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, Γκάρι Γκένσλερ. «Όταν συμβαίνει αυτό, το αμερικανικό κοινό – όσοι εμπλέκονται με τον χρηματοοικονομικό τομέα – αναπόφευκτα πλήττονται».

    Σύμφωνα με τον Γκένσλερ, οκτώ εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τις δουλειές τους, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 2008. «Για αυτόν τον σκοπό, νομίζω ότι η SEC έχει ευθύνη να συμβάλει στην προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

    Κατά τη συνεδρίαση της SEC την Τετάρτη, τα μέλη της εξέτασαν τη θέσπιση ενός νέου κανονιστικού πλαισίου για τον τρόπο με τον οποίο οι χρηματιστές και οι σύμβουλοι επενδύσεων χειρίζονται τα δεδομένα πελατών σε περίπτωση παραβίασης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Σύμφωνα με τον Γκένσλερ, το νέο πλαίσιο θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Με βάση τις προτεινόμενες ρυθμίσεις οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες καλούνται να υιοθετήσουν γραπτές πολιτικές και διαδικασίες που θα περιγράφουν τα βήματα που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση παραβίασης των δεδομένων πελατών, αλλά και να ειδοποιούν άμεσα τους πελάτες τους για τυχόν παραβιάσεις.

    Η πρόταση ευελπιστεί να οδηγήσει στην τροποποίηση του κανονισμού S-P, που εγκρίθηκε το 2000 και θα λειτουργεί ως ελάχιστο ομοσπονδιακό πρότυπο για την παροχή ειδοποιήσεων παραβίασης δεδομένων, δεδομένου ότι πολλές πολιτείες των ΗΠΑ επιβάλλουν ήδη στις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να ακολουθούν αυστηρότερους σχετικούς κανόνες.

    «Αν και ο σημερινός κανονισμός απαιτεί από τις υπόχρεες εταιρείες να ειδοποιούν τους πελάτες για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις οικονομικές τους πληροφορίες, αυτές οι εταιρείες δεν έχουν καμία υποχρέωση να ενημερώνουν τους πελάτες για παραβιάσεις”, δήλωσε ο Γκένσλερ, προσθέτοντας ότι “πρέπει να κλείσουμε αυτό το χάσμα”.

    Τα μέλη της SEC ενέκριναν την Τετάρτη την πρότασης, η οποία θα δημοσιευθεί στο Ομοσπονδιακό Μητρώο προς διαβούλευση.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ πρότεινε επίσης τη θέσπιση νέων κανόνων που απαιτούν από τους χρηματιστές, τις εταιρείες εκκαθάρισης, τα χρηματιστήρια και άλλους συμμετέχοντες στην αγορά να διατηρούν και να εφαρμόζουν γραπτές πολιτικές και διαδικασίες για την αντιμετώπιση των κινδύνων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο.

    «Οι επενδυτές, οι εκδότες και οι συμμετέχοντες στην αγορά θα επωφεληθούν εξίσου εάν γνωρίζουν ότι αυτές οι οντότητες διαθέτουν προστατευτικά μέτρα κατάλληλα για την ψηφιακή εποχή», δήλωσε ο Γένσλερ. «Αυτή η πρόταση, εάν εγκριθεί, θα βοηθούσε στην προώθηση κάθε μέρους της αποστολής μας, ιδιαίτερα όσον αφορά την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία των αγορών», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης

    S&P: Υποβάθμισε την αξιολόγηση της First Republic Bank από Α- σε ΒΒ+



    ΣΧΟΛΙΑ