• Οικονομία

    Bloomberg: Η ΕΚΤ εξετάζει διπλάσια αύξηση επιτοκίων κατά 50 μ.β. αυτή την εβδομάδα

    • Bloomberg

    Christine Lagarde. Επικεφαλης ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μπορεί να εξετάσει την πιθανότητα διπλάσιας αύξησης των επιτοκίων την Πέμπτη από τις 25 μονάδες βάσης που είχε προαναγγείλει τον περασμένο μήνα, λόγω της επιδείνωσης του πληθωρισμού, σύμφωνα πηγές του Bloomberg.

    Μια τέτοια κίνηση θα σημάνει απότομη απόκλιση από τις κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες έχει προσκολληθεί η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρίασης της 9ης Ιουνίου και θα ευθυγραμμίσει την ΕΚΤ περισσότερο με την παγκόσμια προσπάθεια για μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων.

    Rate Path | ECB deposit rate seen peaking in March 2023 after hikes at each meeting
    Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα κορυφωθεί τον Μάρτιο του 2023 μετά από αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση

    Καθώς οι αξιωματούχοι θα αυξήσουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει επαρκής υποστήριξη για μια αύξηση 50 μονάδων βάσης, αναφέρουν οι πηγές. Ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane θα κάνει την επίσημη πρόταση πολιτικής στη συνάντηση.

    Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αύξηση να υπερβεί τις 25 μονάδες βάσης σε μια ομιλία της 28ης Ιουνίου, μέρες πριν τα στοιχεία δείξουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, στο νέο ιστορικό υψηλό του 8,6% — πάνω από τέσσερις φορές τον στόχο του 2%.

    Η πλειοψηφία των οικονομολόγων προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, με μόλις τέσσερις από τους 53 σε έρευνα του Bloomberg να προβλέπουν αύξηση κατά μισή μονάδα.

    Οι αγορές χρήματος αύξησαν τα στοιχήματα για τον ρυθμό της σύσφιξης την Τρίτη, ποντάροντας σε πιθανότητες σχεδόν 40% για αύξηση μισής μονάδας αυτή την εβδομάδα και πάνω από μια ποσοστιαία μονάδα έως τον Σεπτέμβριο.

    Διαβάστε ακόμη:

    Έρευνα Bloomberg: Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ- Πώς θα λειτουργήσει



    ΣΧΟΛΙΑ