• Οικονομία

    Goldman Sachs: Αβέβαιη η βελτίωση του πληθωρισμού στην οικονομία


    Η Goldman Sachs προβλέπει πως ο πληθωρισμός είναι, τόσο βαθιά ριζωμένος στην παγκόσμια οικονομία που είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν θα βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση.

    “Βλέπουμε τον πληθωρισμό να είναι βαθιά εδραιωμένος στην οικονομία και αυτό που είναι ασυνήθιστο σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ότι τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία”, είπε ο CEO της Goldman στην ενημέρωση αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το δεύτερο τρίμηνο.

    Τι ανέφερε ο κ. Σόλομον

    Ερωτηθείς για το κρίσιμο ερώτημα του πόσο θα διαρκέσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, ο κ. Σόλομον ανέφερε ότι “στις συζητήσεις που έχω με CEO μεγάλων επιχειρήσεων παγκοσμίως, μου λένε ότι συνεχίζουν να βλέπουν επίμονο πληθωρισμό στις αλυσίδες εφοδιασμού τους”.

    Από την άλλη, “οι οικονομολόγοι μας στο μεταξύ λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η απάντηση είναι αβέβαιη και όλοι θα την παρακολουθούμε εξαιρετικά προσεκτικά”, πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως συνεχίζουν να αυστηροποιούν τις χρηματοδοτικές συνθήκες για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, οι ήδη ασταθείς αγορές σε όλες τις κατηγορίες assets θα παραμείνουν πτωτικές.

    «Περιμένω ότι θα υπάρξει περισσότερη αβεβαιότητα»

    Βασική ανησυχία είναι ότι η εκστρατεία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα αρχίσει να επηρεάζει τόσο την “εταιρική εμπιστοσύνη όσο και την καταναλωτική δραστηριότητα στην οικονομία”, πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο CFO του τραπεζικού κολοσσού Ντένις Κόλμαν επισήμανε ότι η Goldman επέλεξε να επιβραδύνει τον ρυθμό των νέων προσλήψεων, να μειώσει τις αμοιβές και πιθανότατα θα επαναφέρει τις ετήσιες αξιολογήσεις απόδοσης για το προσωπικό φέτος, εν μέσω της αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον.

    “Περιμένω ότι θα υπάρξει περισσότερη μεταβλητότητα και περισσότερη αβεβαιότητα και υπό το πρίσμα του τρέχοντος περιβάλλοντος θα διαχειριζόμαστε όλους τους πόρους μας προσεκτικά”, πρόσθεσε ο Ντ. Σόλομον.

    Διαβάστε επίσης:

    Στο 9,1% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ- Στο 0,75% κλειδώνουν οι αγορές την αύξηση επιτοκίων

    Ενέργεια και πληθωρισμός στο τελευταίο Eurogroup του καλοκαιριού



    ΣΧΟΛΙΑ