• Οικονομία

    BofA: Τι βλέπουν οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ύφεση και πληθωρισμό

    Brian Moynihan, CEO BofA


    Πτωτική τάση για τις μετοχές βραχυπρόθεσμα και εποικοδομητική μεσοπρόθεσμα είναι το συμπέρασμα των διαχειριστών κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές μετοχές, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της BofA.

    Το 63% των επενδυτών αναμένει πτώση για τις ευρωπαϊκές μετοχές τους επόμενους μήνες ως απάντηση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (από 71% τον προηγούμενο μήνα), αλλά το 61% προβλέπει τώρα άνοδο για το επόμενο έτος (από μόλις 45% τον προηγούμενο μήνα).

    Το 84% βλέπει πτωτική τάση για τα κέρδη ανά μετοχή στις ευρωπαϊκές μετοχές ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και την εξασθένιση του πληθωρισμού, με το 37% να θεωρεί την υποβάθμιση των κερδών ως την πιο πιθανή αιτία διόρθωσης της αγοράς, ακολουθούμενη από την αποδυνάμωση των μακροοικονομικών δεδομένων, με 29%.

    Ωστόσο, ένα καθαρό 32% δηλώνει ότι δεν έχει λάβει καμία προστασία έναντι μιας απότομης πτώσης των μετοχών, το υψηλότερο ποσοστό από τον Νοέμβριο του 2021.

    «Η μη ύπαρξη αρκετών αμυντικών αντισταθμιστικών μέτρων για την προστασία από την εξασθένηση της ανάπτυξης αποτελεί τον βασικό κίνδυνο για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου για πολλούς επενδυτές σε ποσοστό 37%», επισημαίνουν οι Andreas Bruckner και Sebastian Raedler, Investment Strategists του επενδυτικού οίκου.

    Ένα καθαρό 32% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα περιέλθει σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες, μειωμένο σημαντικά από το 61% του προηγούμενου μήνα και από το μέγιστο ποσοστό του 95% τον περασμένο Οκτώβριο.

    «Το ποσοστό των ερωτηθέντων που αναμένουν παγκόσμια ύφεση παραμένει αμετάβλητο στο καθαρό 14%, μετά από πτώση από 77% τον περασμένο Νοέμβριο.

    Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη παραμένουν, ωστόσο, ιδίως στην Ευρώπη, με το 89% των επενδυτών να προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στην περιοχή ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη (από 79% τον περασμένο μήνα)», επισημαίνουν οι Bruckner και Raedler.

    Το 53% βλέπει άμεση πτώση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ (από 45% τον περασμένο μήνα), ενώ ένα επιπλέον 37% αναμένει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ανθεκτική βραχυπρόθεσμα, αλλά τελικά θα επιβραδυνθεί ως απάντηση στη νομισματική πολιτική (από 53%).

    Το 47% πιστεύει ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα εξασθενήσει περαιτέρω (από 34% τον περασμένο μήνα), ενώ μόνο το 13% αναμένει νέα επιτάχυνση (από 24%).

    Χαμηλότερος πληθωρισμός το 2024, μετοχές φαρμακοβιομηχανίας το top pick

    Ένα καθαρό 69% αναμένει ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού παγκοσμίως θα μειωθεί το επόμενο έτος, αν και αυτό είναι σημαντικά μειωμένο από το 81% του προηγούμενου μήνα, ενώ μια πλειονότητα 40% θεωρεί τον υψηλό πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές.

    Η πλειοψηφία του 60% πιστεύει ότι η Fed έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων (από 47% τον περασμένο μήνα), με ένα καθαρό 15% να κρίνει ότι η παγκόσμια νομισματική πολιτική είναι υπερβολικά σφιχτή, το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

    Ένα καθαρό 69% θεωρεί ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα μειωθούν τους επόμενους δώδεκα μήνες, το υψηλότερο ποσοστό από το 2008, ενώ ένα καθαρό 22% πιστεύει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα εξασθενήσουν, ποσοστό που αποτελεί υψηλό 20 ετών.

    Το 53% των ερωτηθέντων βλέπει περαιτέρω πτώση για τους ευρωπαϊκούς κυκλικούς σε σχέση με τους αμυντικούς τομείς ως απάντηση στην επιβράδυνση της ανάπτυξης, οριακά αυξημένο από το 50% του προηγούμενου μήνα.

    Η τεχνολογία χάνει τη θέση ως ο μεγαλύτερος υπερεπενδεδυμένος τομέας στην Ευρώπη από τη φαρμακοβιομηχανία, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να είναι πλέον τρίτες, μετά από ένα άλμα στην τοποθέτηση.

    Οι κυκλικοί τομείς κυριαρχούν στους υποεπενδεδυμένους, με τα αυτοκίνητα να κατατάσσονται ως ο λιγότερο προτιμώμενος τομέας, ακολουθούμενα από το λιανικό εμπόριο και τα χημικά, ενώ οι τράπεζες επιστρέφουν σε υποεπενδεδυμένη θέση για πρώτη φορά από τον Ιούνιο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χατζηδάκης – Τραπεζίτες: Συμφωνούν τη φόρμουλα για ρυθμίσεις και δωρεά στις πληγείσες περιοχές

    Η αναβάθμιση πνίγηκε στα λασπόνερα

    Παράταση στις φορολογικές δηλώσεις και αναστολή οφειλών για τους πυρόπληκτους στον Έβρο



    ΣΧΟΛΙΑ