• Οικονομία

    Αύριο τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

    Αθήνα

    Αθήνα


    Θέμα ωρών θα πρέπει να θεωρείται η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, ενός φόρου που θα είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι κατά 380 εκατομμύρια ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ραβασάκια του νέου φόρου θα αναρτηθούν στο Taxis ίσως και αύριο το απόγευμα.

    Όπως σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σήμερα το πρωί ο φετινός φόρος που θα βεβαιωθεί αγγίζει τα 2,3 δισ. ευρώ από 2,65 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, με τους μεγάλους κερδισμένους να είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 1,780 δισ. ευρώ, από 2,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

    Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ

    Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι “ανανεωμένα”, καθώς σε αυτά οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εντοπίσουν άμεσα τα εξής:

    * Τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους
    * Τον κύριο φόρο
    * Αν δικαιούνται έκπτωση ή προσαύξηση στον κύριο φόρο
    * Αν δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100%, αν πρόκειται για ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα και
    * Το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν σε 10 μηνιαίες δόσεις.

    Κερδισμένοι και χαμένοι

    Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος μικρότερο φόρο, ακόμα κι αν η περιουσία τους βρίσκεται σε περιοχές πού αυξηθήκαν οι αντικειμενικές τιμές. Για το 13% των ιδιοκτητών ο ΕΝΦΙΑ είναι αμετάβλητος, ενώ για ένα ποσοστό της τάξης του 7-8% ο λογαριασμός θα είναι αυξημένος. Για περίπου 130.000 ιδιοκτήτες ο φόρος θα είναι αυξημένος έως 50 ευρώ και για άλλους τόσους τα εκκαθαριστικά θα είναι φουσκωμένα πάνω από 50 ευρώ.

    Στα 577 δισ. ευρώ η περιουσία των Ελλήνων

    Μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενισχύθηκε και η αξία των ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου, αυξήθηκε κατά σχεδόν 94 δισ. ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή εκτοξεύθηκε στα 577 δισ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ