• Οικονομία

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Προ των πυλών νέα διετής κλαδική σύμβαση στον τουρισμό – Κατώτατοι μισθοί 878-957 ευρώ από το 2024

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Αυξήσεις 10,5% στους μισθούς περισσότερων από 140.000 ξενοδοχοϋπαλλήλων θα προβλέπει η διετής κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας που θα υπογράψουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Η νέα διετής κλαδική σύμβαση εργασίας θα προβλέπει την αύξηση των μισθών όλων κατηγοριών κατά 5,5% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιανουαρίου 2024.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Mononews», οι δυο πλευρές μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή που θα επισφραγίσει την μεταξύ τους συμφωνία. Εκπρόσωποι των εργαζομένων  αναφέρουν ότι, παρά την επιμονή της εργοδοτικής πλευράς για την ανεξέλεγκτη χρήση του 10ωρου απασχόλησης με συμψηφισμό ρεπό ή υπερωριών των εργαζομένων, δεν κατέστη εφικτό.

    Η νέα σύμβαση εργασίας θα προβλέπει την διεύρυνση κατά ένα μήνα του διαστήματος που θα μπορεί να συμψηφιστεί επιπλέον χρόνος απασχόλησης με ρεπό, με την σύμφωνη όμως γνώμη του εργαζόμενου και υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

    Συγκεκριμένα, θα είναι εφικτή μόνο εφόσον η ξενοδοχειακή μονάδα έχει 75% πληρότητα από τις 15 Μαίου έως τις 15 Οκτωβρίου, ενώ το διάστημα που προβλέπονταν μέχρι σήμερα ήταν από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η επέκταση εφαρμογής της ευελιξίας προϋποθέτει την ταχύτερη επαναπρόσληψη των εποχικά απασχολούμενων.

    Η διοίκηση της ΠΟΕΕΤ, και ο πρόεδρός της Γιώργος Χότζογλου κατάφερε σχεδόν μετά από μια δεκαετία να ενταχθούν και να αμείβονται με τα κατώτατα όρια της κλαδικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, κι όχι με τον εθνικό κατώτατο μισθό, οι 20.000 εποχικοί υπάλληλοι που ανήκουν σε ειδικότητες που καλύπτονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση, οι οποίοι βρίσκουν απασχόληση μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας.

    Ακόμη παραμένουν ως έχουν όλα τα επιδόματα που καταβάλλονται και δεν αυξάνεται η παρακράτηση 7% για το επίδομα στέγασης, αλλά ούτε και για το επίδομα σίτισης 2%. Οι εργοδότες πρότειναν το πρώτο να αυξηθεί στο 10% και το δεύτερο στο 5%.

    Η νέα κλαδική θα περιλαμβάνει και μια μεταβολή επι τα χείρω για τους εργαζόμενους σε τουριστικά καταλύματα έως 3 αστέρια, καθώς πλέον θα αμείβονται με βάση τους όρους που προβλέπει η κλαδική σύμβαση για τα τουριστικά καλύμματα. Αυτό σημαίνει μείωση μισθών 35 έως 40 ευρώ το μήνα.

    Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς της υπάρχουσας κλαδικής σύμβασης εκπνέει στο τέλος της χρονιάς. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, είχε επεκτείνει υποχρεωτικά την εφαρμογή της και σε επιχειρήσεις που δεν ήταν μέλη της ΠΟΞ με τις κατώτερες αμοιβές να ξεκινούν από τα 792 ευρώ έως 863 ευρώ.

    Εξαιρούνται οι νεοπροσληφθέντες, δηλαδή οι νεοεισερχόμενοι ανειδίκευτοι στον κλάδο που υπάγονται στην Δ΄ Κατηγορία, όσοι δηλαδή προσλαμβάνονται για πρώτη φορά, οι οποίοι θα μπορούν να αμείβονται για 15 μήνες με 740 ευρώ συν όλα τα επιδόματα που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση.

    Διατηρούνται επίσης κομβικά θεσμικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα της επαναπρόσληψης των εποχικά απασχολούμενων, αλλά και το επίδομα μετεκπαίδευσης στο 10%. Παράλληλα παρέχεται στον εργοδότη η δυνατότητα σε στιγμές φόρτου εργασίας να μην χορηγεί τις ημέρες ανάπαυσης (ρεπό) συνεχόμενα, αλλά πάντα εντός του 7ημέρου όπως ορίζει η εργατική νομοθεσία.

    Πως διαμορφώνονται οι νέοι μισθοί από την 1η Ιανουαρίου 2023 μετά την αύξηση 5,5%

    Κατηγορία Α’

    Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη.

    • Βασικός μισθός 911,34 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.481,16 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
    • Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.316,4 ευρώ.

    Κατηγορία Β’

    Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή.

    • Βασικός μισθός 892,11 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.531,32 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
    • Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.292,39 ευρώ.

    Κατηγορία Γ’

    Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη – καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη.

    • Βασικός μισθός 874,45 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.431,61 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
    • Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.270,31 ευρώ.

    Κατηγορία Δ’

    Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

    • Βασικός μισθός 835,64 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.337,42 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
    • Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.221,69 ευρώ.

    Οι νέοι μισθοί από την 1η Ιανουαρίου 2024 μετά την επιπλέον αύξηση 5%

    Κατηγορία Α’

    Ισχύει για ρεσεψιονίστ, μετρ, θυρωρό Α’, μπουφετζή Α’, προϊστάμενο υπνοδωματίων, μάγειρα Α’, τεχνίτη ζαχαροπλάστη.

    • Βασικός μισθός 956,9 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.555,21 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
    • Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.382,22 ευρώ.

    Κατηγορία Β’

    Ισχύει για βοηθούς υποδοχής, προϊσταμένους πλυντηρίου – λινοθήκης, σερβιτόρο τραπεζαρίας, σαλονιού ή ορόφων – θαλαμηπόλο, μπάρμαν, μάγειρα Β’, τηλεφωνητή.

    • Βασικός μισθός 936,71 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.607,88 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
    • Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.357 ευρώ.

    Κατηγορία Γ’

    Ισχύει για βοηθούς σερβιτόρου, θυρωρούς υπηρεσίας, βοηθούς μπουφέ – εστιατορίου – μπαρ, γκρουμ, μάγειρα Γ’, καμαριέρη – καμαριέρα, βοηθό ζαχαροπλάστη.

    • Βασικός μισθός 918,17 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.506,19 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
    • Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.333,82 ευρώ.

    Κατηγορία Δ’

    Ισχύει για λαντζέρηδες, πλύντριες, σιδερώτριες, καθαρίστριες κοινόχρηστων χώρων.

    • Βασικός μισθός 878,32 ευρώ, που μπορεί να φτάσει έως και 1.404,29 ευρώ για έγγαμο, με προϋπηρεσία 35 ετών, επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης και ανθυγιεινό επίδομα.
    • Για έγγαμο, με προϋπηρεσία 25 ετών και επίδομα ανώτερης εκπαίδευσης, ο μισθός διαμορφώνεται στα 1.282,77 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Σταϊκούρας: Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

    Κατά περίπου 4 δισ. ευρώ έχουν αυξήσει τις καταθέσεις τους τα νοικοκυριά από την αρχή του έτους

    ΔΥΠΑ: 5 Δεκεμβρίου ξεκινά η προπληρωμή επιδομάτων, παροχών και Δώρου Χριστουγέννων



    ΣΧΟΛΙΑ