• Οικονομία

    Αποκλειστικό: Πότε θα δημοσιευθεί η λίστα με τους μεγάλους οφειλέτες

    • NewsRoom
    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της ΑΑΔΕ


    Από παράταση σε παράταση οδηγείται η ανάρτηση της λίστας των μεγαλοκαταθετών, που με βάση το νόμο θα έπρεπε να δημοσιευθεί μέχρι σήμερα το βράδυ.

    Πρόκειται για όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και τα ονόματά τους θα πρέπει να βγουν στα «μανταλάκια».

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του mononews, η δημοσίευση της λίστας δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα, καθώς θα πάρει παράταση.

    Μάλιστα η νέα διορία δεν έχει οριστεί ακόμα, αφού όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι στιγμής, δεν έχει συμφωνηθεί (και κατ’ επέκταση υπογραφεί) η νέα προθεσμία για την ανάρτηση της λίστας στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ.

    Οι ίδιες πληροφορίες πάντως, αναφέρουν πως η δημόσια διαπόμπευση των μεγαλοφειλετών του ελληνικού Δημοσίου δεν θα πάει στις καλένδες για μία ακόμα χρονιά, καθώς υπενθυμίζεται πως η λίστα δεν έχει ανανεωθεί από το 2019 και πως η ανάρτηση της σε κάθε περίπτωση, θα πραγματοποιηθεί εντός του 2023.

    Στην «αφάνεια» επί… 4 χρόνια

    Η δημόσια «διαπόμπευση» των μεγαλοφειλετών του Δημοσίου ξεκίνησε το 2011, ενώ η τελευταία δημοσιοποίηση των ονομάτων είχε πραγματοποιηθεί το 2019.

    Αιτία ήταν οι αλλεπάλληλες κρίσεις που βίωσε η χώρα, πρώτα η υγειονομική και έπειτα η ενεργειακή και λόγω αυτών, αποφασίστηκε να μη βγαίνουν στα «μανταλάκια» τα ονοματεπώνυμα, τα ΑΦΜ και οι συνολικές οφειλές των μεγάλων οφειλετών κατά τις συγκεκριμένες περιόδους που ενεργοποιήθηκαν μάλιστα, μια σειρά από έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών.

    Στη λίστα των μεγαλοφειλετών θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος και στη διπλανή στήλη θα βρίσκονται οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τέλος το άθροισμα των οφειλών.

    «Ρυθμίστε ή βγαίνει το όνομά σας στα μανταλάκια»

    Τις προηγούμενες ημέρες η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει στους χιλιάδες οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ, ενημερωτικά σημειώματα που τους υπενθυμίζει ότι έχουν ανοιχτές οφειλές.

    Με αυτά τα σημειώματα η Ανεξάρτητη Αρχή ενημέρωνε πως θα πρέπει να εμφανιστούν άμεσα, πριν τη λήξη της προθεσμία και να τις ρυθμίσουν, ειδάλλως θα δουν τα ονόματά τους να αναρτώνται δημόσια.

    Η πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια με τα 800 εκατ.

    Υπενθυμίζεται πως στις λίστες περιλαμβάνονται πτωχευμένοι επιχειρηματίες που κάποτε μεσουρανούσαν και τώρα έχουν «φεσώσει» το κράτος με δις ευρώ, πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει απλήρωτα τεράστια χρέη ή εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί μεγάλα πρόστιμα και οι υπόχρεοι δεν τα έχουν καν ρυθμίσει, αφήνοντάς τα να παίρνουν προσαυξήσεις εκατομμυρίων ευρώ.

    Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2022 προκάλεσε αίσθηση το γεγονός ότι στα βιβλία της ΑΑΔΕ εμφανίστηκε ξαφνικά ένα τεράστιο ληξιπρόθεσμο χρέος 800 εκατ. ευρώ το οποίο αφορούσε μόνο έναν ΑΦΜ.

    Τότε, πληροφορίες ανέφεραν πως πρόκειται για μια πασίγνωστη επιχειρηματική οικογένεια που διαθέτει πολύ μεγάλη περιουσία, η οποία μάλιστα μεσουρανούσε στον κλάδο που δραστηριοποιούνταν επί δεκαετίες, ενώ το «κανόνι» του 2016 ήταν κάτι παραπάνω από ηχηρό σε όλη τη χώρα.

    Με βάση το νόμο, τα στοιχεία τους μπορούν να «αποκαλυφθούν» μόνο σε αυτές τις λίστες της ΑΑΔΕ, γι’ αυτό και δεν έχει δημοσιευθεί μέχρι και σήμερα.

    Διαβάστε επίσης:

    Λογαριασμοί ρεύματος: Επιδοτήσεις και τον Ιούλιο – Τα ποσά ενίσχυσης

    BBVA: Πάνω από 2.600 προσλήψεις ειδικών τεχνολογίας ανακοίνωσε η ισπανική τράπεζα

    Προειδοποίηση Στουρνάρα: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλιώς 15 χρόνια για πραγματική σύγκλιση



    ΣΧΟΛΙΑ