• Οικονομία

    Αποκλειστικό: «Κόφτες» στη νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία – Ποιοι μένουν εκτός


    Αυστηρότερα κριτήρια θα περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», έρχονται «κόφτες» στο ποιοι από τους 900.000 μη μισθωτούς δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, θα ενταχθούν ή όχι στη ρύθμιση οφειλών. Οι οφειλές που έχουν συσσωρευτεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από τη συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ.

    Η νέα ρύθμιση, που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου, θα ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου και θα περιλαμβάνει «κόφτες» με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ένταξη άλλων των οφειλετών.

    Συγκεκριμένα, θα υπάρχουν τέσσερις βασικοί περιορισμοί που θα διασφαλίζουν την αποπληρωμή του χρέους. Η ρύθμιση θα προβλέπει:

    • Δείκτη βιωσιμότητας του εκάστοτε ελεύθερου επαγγελματία, αυτοαπασχολούμενου και αγρότη που θα διασφαλίζει την τήρηση της ρύθμισης και της καταβολής των δόσεων. Πρόκειται για όσους δεν έχουν κάνει παύση εργασιών.
    • Όριο ένταξης στη ρύθμιση οφειλών στις 50.000 ευρώ για όσους έχουν διακόψει την δραστηριότητά τους, μετά τον επανυπολογισμό των εισφορών τους.
    • Για όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους βρίσκονται ένα βήμα πριν την σύνταξη προβλέπεται ότι θα πρέπει μετά τον επανυπολογισμό να οφείλουν κάτω από 30.000 ευρώ για να πάρουν σύνταξη,
    • Για τους αγρότες (επίσης κοντά στην σύνταξη) ο κόφτης τοποθετείται για οφειλές έως 10.000 ευρώ.
    • Οι δόσεις αναμένεται να έχουν ετήσια προσαύξηση 5%, ενώ
    • η ρύθμιση θα παραμείνει ανοιχτή για μικρό χρονικό διάστημα, από 3 έως 6 μήνες.

    Στο νομοσχέδιο σκούπα θα περιλαμβάνονται κι άλλες διατάξεις για σειρά ασφαλισμένων όπως οι αυτοκινητιστές και όσοι αμείβονται με εργόσημο. Ακόμη στο νομοσχέδιο εξετάζεται η ένταξη διάταξης για την αναβολή της περικοπής των συντάξεων χηρείας για όσους/ες είναι κάτω των 55 ετών, αλλά και η διευθέτηση του ζητήματος χρηματοδότησης του επικουρικού ταμείου των εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ), εφόσον εξευρεθεί η «χρυσή» τομή.

    Όροι και προϋποθέσεις

    Σε έως 120 δόσεις θα μπορούν να αποπληρωθούν οφειλές άνω των 6.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ για αγρότες άνω των 3.600 ευρώ. Οι ασφαλισμένοι των πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ με νέα οφειλή κάτω των 6.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους σε λιγότερες δόσεις, με την ελάχιστη να ανέρχεται στα 50 ευρώ. Αντίστοιχα οι αγρότες με νέες οφειλές κάτω των 3.600 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίσουν με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ.

    Για τον επανυπολογισμό των οφειλών σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ για το πραγματικό τους εισόδημα από το 2002- 2016. Ο μηχανισμός αυτός θα οδηγεί εθελοντικά σε σημαντικό κούρεμα της βασικής οφειλής, το οποίο θα “κουμπώνει” με το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85% και θα οδηγεί σε συνολική απομείωση της οφειλής ακόμη και κατά 70%. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το «κούρεμα» των προσαυξήσεων να φτάνει και το 100% σε εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής.

    Ο επανυπολογισμός

    Ο επανυπολογισμός των εισφορών για όσους είναι βιώσιμοι θα γίνει ως εξής:

    -Όσες εισφορές έχουν δημιουργηθεί πριν το 2002 δεν θα επανυπολογιστούν θα διαχωριστούν σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις. Η βασική θα παραμείνει ως έχει. Θα κουρευτούν κατά 85% οι προσαυξήσεις.

    -Όσες έχουν δημιουργηθεί από 2002- 2016 θα διαχωριστούν επίσης σε βασική οφειλή και προσαυξήσεις. Το βασικό ποσό θα επανυπολογιστεί με βάση το ετήσιο πραγματικό φορολογητέο εισόδημα του ωφελούμενου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Η πραγματική οφειλή θα κουρευτεί πάνω από 50%, ενώ το κούρεμα στις προσαυξήσεις θα φτάνει το 85%. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για το πραγματικό εισόδημα του οφειλέτη, τότε η οφειλή θα επανυπολογίζεται με βάση την ελάχιστη εισφορά.

    -Όσες έχουν δημιουργηθεί το 2017 και το 2018 θα διαχωρίζεται επίσης σε κύρια οφειλή και προσαυξήσεις, η βασική οφειλή δεν θα επανυολογιστεί, καθώς ήδη είναι με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Κούρεμα 85% θα υπάρξει στις προσαυξήσεις.

    Τα ποσά θα προστεθούν και θα δημιουργήσουν τη νέα βασική οφειλή, η οποία θα μπορούν να αποπληρωθούν σε 120 δόσεις. Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται και οφειλές στο ΕΤΕΑΕΠ από απλήρωτες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών.

    Για όσους όμως έχουν κλείσει την επιχείρηση τους θα υπάρχει «κόφτης» στο ύψος της οφειλής στα 50.000 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό. Εάν κάποιος για παράδειγμα οφείλει σήμερα 120.000 ευρώ εισφορές με προσαυξήσεις, μετά τον επανυπολογισμό θα μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση μόνο εφόσον η οφειλή του πέσει κάτω από 50.000 ευρώ μετά τον επανυπολογισμό και το κούρεμα τόσο των αρχικών εισφορών όσο και των προσαυξήσεων. Για τους αγρότες δεν θα επανυπολογιστούν οι οφειλές τους, καθώς το ταμείο τους μετεξελίχθηκε σε φορέα κύριας ασφάλισης το 1998 με ασφαλιστικές εισφορές χαμηλότερες κι από τις ελάχιστες που ίσχυαν το 2017. Όμως θα επωφελούνται από το κούρεμα 85% στις προσαυξήσεις.

    Ο επανυπολογισμός των εισφορών θα οδηγήσει μοιραία και σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων και θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στην ρύθμιση.

    Τι θα γίνει με τους εν δυνάμει συνταξιούχους

    Ο επανυπολογισμός των οφειλών θα βοηθήσει ιδιαίτερα περίπου 80.000 ασφαλισμένους που βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη και δεν έχουν κανένα εισόδημα. Η οφειλή τους θα περιοριστεί σημαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξη τους σε μια ρύθμιση, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετείται με παρακράτηση ποσού της σύνταξης.

    Στη ρύθμιση όμως θα υπάρχει όριο οφειλής μετά τον επανυπολογισμό στα 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και 15.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους, ενώ για τους αγρότες η οφειλή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10.000 ευρώ από 4.000 ευρώ που είναι σήμερα.

    Άλλες διατάξεις

    Στο νομοσχέδιο θα ενταχθούν κι άλλες ευνοϊκές διατάξεις για επιμέρους ζητήματα όπως:

    -Η δυνατότητα μεταβίβασης ή πώλησης του οχήματος τους για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές ακόμη κι αν οφείλουν, αλλά και να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς να απαιτείται να διακόπτουν την εργασία τους και να παραδίδουν το επαγγελματικό τους δίπλωμα.

    -Η ένταξη νέων κατηγοριών ασφαλισμένων με οφειλές, οι οποίες μπορούν να διαγραφούν λόγω «εύλογης αμφιβολίας».

    Επίσης το επόμενο διάστημα, στο ίδιο νομοσχέδιο ή με επόμενες διατάξεις αναμένεται να θεσμοθετηθούν :

    -Η αναβολή της περικοπής των συντάξεων χηρείας για όσους είναι κάτω των 55 ετών και η ένταξη τους σε προγράμματα απασχόλησης.

    -Η εξεύρεση λύσης για την εξασφάλιση των επικουρικών συντάξεων εργαζομένων και συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ) και την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρύθμιση χρεών προς δήμους και επιπλέον προσλήψεις στους ΟΤΑ-Ποιούς αφορά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα επανυπολογιστούν οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές – Τι θα προβλέπει η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ενεργοποιείται η ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία – 3,26 δισ. οφείλουν όσοι είναι άνω των 62 ετών



    ΣΧΟΛΙΑ