ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πιθανή παράταση στην προθεσμία για την απογραφή των ανελκυστήρων, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου, εξετάζεται από τις αρμόδιες αρχές, καθώς σημαντικός αριθμός εγκαταστάσεων παραμένει εκτός μητρώου.
Η παράταση που είχε δοθεί από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2025 σχετικά με την απογραφή ανελκυστήρων στο Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων εκπνέει σε λίγες μέρες και αναμένεται κατά πληροφορίες να δοθεί παράταση χωρίς μέχρι σήμερα (19.6.2026) να έχει δοθεί σχετική ενημέρωση που θα «απομακρύνει» τα πρόστιμα που αναμένεται να επιβληθούν.
Η πρόοδος που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της παράτασης είναι περιορισμένη, καθώς από τα τέλη Νοεμβρίου 2025, όταν είχε ολοκληρωθεί η απογραφή περίπου 270.000 ανελκυστήρων, προστέθηκαν μόλις 18.000 νέες καταχωρίσεις.
Το βασικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο αφορά τον πραγματικό αριθμό των ανελκυστήρων που λειτουργούν στη χώρα. Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης έκαναν λόγο για 700.000 ανελκυστήρες, αριθμός που απέχει σημαντικά από τα διαθέσιμα στοιχεία της απογραφής κτιρίων του 2021 της ΕΛΣΤΑΤ (310.000).
Η μη απογραφή μέχρι τις 30 Ιουνίου επισύρει διοικητικό πρόστιμο ανά ανελκυστήρα ύψους 1.000 ευρώ για ανελκυστήρες σε κτίρια με χρήση κατοικίας, 2.500 ευρώ για ανελκυστήρες σε κτίρια με επαγγελματική ή μικτή χρήση και 5.000 ευρώ για ανελκυστήρες σε κτίρια προσπελάσιμα από το ευρύ κοινό όπως νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τα όσα τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η απογραφή των ανελκυστήρων στο µητρώο απογραφής γίνεται µε ευθύνη των ιδιοκτητών, ή των διαχειριστών, ή νόµιµων εκπροσώπων τους.
Επίσης, η απογραφή μπορεί να πραγµατοποιείται και από τον υπεύθυνο συντηρητή ή εγκαταστάτη του ανελκυστήρα. Σε περίπτωση που περισσότερα πρόσωπα µπορούν να απογράψουν έναν ανελκυστήρα (π.χ. συνιδιοκτήτες), κρίνεται σκόπιµο να υπάρξει συνεννόηση ώστε η απογραφή του εν λόγω ανελκυστήρα να γίνει µόνο µία φορά, από ένα µόνο πρόσωπο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν το σχετικό Μητρώο Ανελκυστήρων στο Gov.gr, προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαδικασίες.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναβάλλονται απ’ αόριστον οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν: Ούτε η Τεχεράνη πάει Γενεύη μετά τις επιθέσεις στον Λίβανο – Εφησυχάζει ο Λευκός Οίκος
- Βοζίνια: Από τη Β’ Πορτογαλίας στο Μουντιάλ και στα 5 εκατ. followers μέσα σε ένα βράδυ
- Επικουρική ασφάλιση: Νέο δικαίωμα για χιλιάδες εργαζομένους του Δημοσίου – Ποιοι μπαίνουν σε ΕΦΚΑ και ΤΕΚΑ
- Η Μέγκαν Μαρκλ απειλείται με ζημία εκατομμυρίων, αν δεν πουλήσει τις μαρμελάδες της
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.