Έρχονται εξελίξεις
Αγαπητοί φίλοι,
Χθες η αγορά έδωσε τρομερές συγκινήσεις.
Από ό,τι φαίνεται, κυοφορούνται στρατηγικές συμφωνίες μεταξύ εισηγμένων.
Οι ελληνικές μετοχές «παίρνουν» καύσιμα και από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου οι δείκτες και χθες βρέθηκαν με θετικό πρόσημο.
Μεγάλη κινητικότητα είχαμε στις τράπεζες, καθώς στην Πειραιώς χθες άλλαξαν χέρια περίπου 10,5 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
Εξαιρετικές αποδόσεις σημείωσαν η Aktor, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΥΔΑΠ, η Cenergy, τα Πλαστικά Θράκης, η Intracom και η Bylot.
Μάλιστα, στη Bylot είχαμε έντονη κινητικότητα, καθώς συνεχίζονται οι αγορές από τη Deutsche Bank στο πλαίσιο της γνωστής συμφωνίας που έχει με την εισηγμένη για την αγορά 50 εκατ. μετοχών.
Χθες στη μετοχή τοποθετήθηκαν θεσμικά χαρτοφυλάκια και Έλληνες επενδυτές με μεγάλα πορτοφόλια.
Η μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 1,21 ευρώ.
AKTOR: Το νέο ράλι και τα μυστικά του Εξάρχου
Αγαπητοί φίλοι, για τις εξελίξεις στην Aktor έχετε ήδη ενημερωθεί από τον WISEMAN πριν από δύο 24ωρα.
Το αφεντικό της εισηγμένης, Αλέξανδρος Εξάρχου, ετοιμάζει μπαράζ ανακοινώσεων από την προσεχή Δευτέρα, όπου, όπως όλα δείχνουν, θα αλλάξουν τη δομή της εταιρείας.
Χθες η μετοχή έφτασε τα 11,60 ευρώ και κατέγραψε κέρδη 6%, ενώ και ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 630.000 χαρτιά.
Νομίζω ότι οι εξελίξεις στην εισηγμένη θα είναι ραγδαίες.
Απλά κάντε υπομονή 48 ώρες.
ΕΛΠΕ
Και τα ΕΛΠΕ χθες έδειξαν απίστευτη δύναμη.
Και εκεί ψυχανεμίζομαι εξελίξεις.
Η μετοχή ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 11 ευρώ, με κέρδη 0,37%, αν και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε ακόμη και στα 11,36 ευρώ.
Revolut
Η Revolut έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εικόνα της μικρής neobank που ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία, με αρχική χρηματοδότηση μόλις 100.000 δολαρίων και αποστολή να προσφέρει γρήγορες, ψηφιακές και οικονομικές συναλλαγές.
Σήμερα εξελίσσεται σε έναν πολυσχιδή χρηματοοικονομικό οργανισμό με περισσότερους από 75 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, διευρύνοντας συνεχώς τις δραστηριότητές του σε νέους τομείς, όπως η κινητή τηλεφωνία, ενώ παράλληλα μεταφέρει την ευρωπαϊκή του έδρα στο Paris.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ενίσχυσης της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, η Revolut προχωρά στη δημιουργία υποκαταστήματος στην Ελλάδα και δρομολογεί τη σύνδεσή της με το διατραπεζικό σύστημα IRIS.
Ήδη έχει καταθέσει τη σχετική αίτηση αδειοδότησης στην Bank of Greece, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόκτηση ελληνικών IBAN.
Η δυναμική της ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή.
Μόνο μέσα στο 2025 προσέλκυσε περισσότερους από 400.000 νέους πελάτες, με αποτέλεσμα η χώρα να καταταχθεί στην 11η θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό ιδιωτών χρηστών της πλατφόρμας.
Η απόκτηση ελληνικού IBAN, το οποίο θα αντικαταστήσει το σημερινό λιθουανικό, αποτελεί κομβικό βήμα για την περαιτέρω διείσδυσή της στην εγχώρια τραπεζική αγορά.
Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει στη Revolut να προσφέρει υπηρεσίες όπως μισθοδοσία, πάγιες εντολές και καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία, ενισχύοντας τη φιλοδοξία της να αποτελέσει την κύρια τράπεζα των πελατών της.
Παράλληλα, η ένταξή της στο ίδιο διατραπεζικό οικοσύστημα με τις ελληνικές τράπεζες αυξάνει τον ανταγωνισμό για τα παραδοσιακά πιστωτικά ιδρύματα.
Και η πίεση δεν περιορίζεται μόνο στις τραπεζικές υπηρεσίες, καθώς η Revolut επεκτείνεται δυναμικά και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, διαθέτοντας πλέον παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και επιδιώκοντας να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών
Πλαστικά Θράκης: Success story
Θα σας γράψω τώρα για ένα ενδιαφέρον success story από αυτά που περνούν κάτω από το ραντάρ.
Μιλάω για τη δυναμική εκκίνηση για το 2026 που κατέγραψε η Πλαστικά Θράκης καθώς το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίστηκε από την αύξηση στους όγκους πωλήσεων και τη δραστική βελτίωση στα περιθώρια κέρδους.
Σε μια περίοδο που λόγω του πολέμου οι τιμές των πρώτων υλών (παράγωγα του πετρελαίου) αυξήθηκαν και η τροφοδοσία χτυπήθηκε η εταιρεία κατάφερε να διασφαλίσει την επάρκεια πρώτων υλών και την αδιάλειπτη υποστήριξη των πελατών του, διατηρώντας την ομαλή εκτέλεση των παραγγελιών χωρίς καθυστερήσεις.
Οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν κατά 4% στα 100,3 εκατ. ευρώ και οι όγκοι κατά 5,3%.
Τα κέρδη ebitda ενισχύθηκαν κατά 64,9% στα 15,1 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,4 εκατ. ευρώ έναντι 0,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αύξηση πάνω από 900%!!!!
Ο κλάδος της συσκευασίας ξεχώρισε μεταξύ των δραστηριοτήτων της εταιρείας με περιθώριο κερδών ebitda 23,1%.
Στα τεχνικά υφάσματα η ζήτηση δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Απόλυτος πρωταγωνιστής σε αυτό το success story ο CEO του ομίλου Δημήτρης Μαλάμος, ο οποίος εκτιμά πως το πρώτο τρίμηνο επιβεβαιώνει τη δυναμική και την ανθεκτικότητα του ομίλου σε ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας και γεωπολιτικών προκλήσεων, ενώ οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών συνέβαλαν στην ενίσχυση της λειτουργικής κερδοφορίας.
Η συνεισφορά της δραστηριότητας στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία στα αποτελέσματα του τριμήνου είναι πολύ περιορισμένη, λόγω της ενοποίησης μόνο για μέρος της περιόδου.
Η διοίκηση εκτιμά ότι η λειτουργική κερδοφορία του δεύτερου τριμήνου του 2026 θα υπερβεί την αντίστοιχη περίοδο του 2025, διατηρώντας τη θετική τάση που καταγράφηκε κατά το πρώτο τρίμηνο.
H μετοχή κινήθηκε ανοδικά χθες με κέρδη 3,8% στα 4,51 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 197 εκατ. ευρώ.
Μια ελκυστική αποτίμηση για εταιρεία με συνεχείς παραγωγικές επενδύσεις, έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και ίδια κεφάλαια 283 εκατ. ευρώ.
To σχέδιο του Στασινόπουλου
Σε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου ύψους 250 εκατ. ευρώ με παραίτηση δικαιώματος προτίμησης προχωρεί η ElvalHalcor των Γιάννη και Μιχάλη Στασινόπουλου με βιβλίο προσφορών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Η αύξηση θα χρηματοδοτήσει το αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ύψους περίπου 455 εκατ. έως το 2030, τόσο στον τομέα του αλουμινίου, όσο και στον τομέα του χαλκού.
Όπως αναφέρουν από την εταιρεία, οι επενδύσεις θα υποστηρίξουν ένα μακροπρόθεσμο στόχο προσαρμοσμένου EBITDA ύψους 425-475 εκατ. ευρώ.
Πριν δύο χρόνια η άλλη εταιρεία του ομίλου Viohalco, η Cenergy είχε προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 200 εκατ. ευρώ με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης.
Πέρα από τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ElvalHalcor είναι μια καλή ευκαιρία για τον όμιλο να «ανοίξει» περαιτέρω το free float της μετοχής που είναι σήμερα στο όριο του 15%.
Aπό την αρχή του έτους η μετοχή της Elvalhalcor καταγράφει κέρδη 23%.
Η Goldman Sachs με επικεφαλής τον Χάρη Ηλιάδη (συμμαθητής του Γιάννη Στασινόπουλου από τα χρόνια του σχολείου) και η UBS με επικεφαλής τον Στέφανο Παπαναγιώτου ενεργούν ως συντονιστές και διαχειριστές του Βιβλίου προσφορών.
Rebalancing και τα βλέμματα στην Credia
Σήμερα στο κλείσιμο της συνεδρίασης θα γίνει το rebalancing των δεικτών FTSE και STOXX με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.
Η Credia εισέρχεται στον δείκτη FTSE 25 και φεύγει η μετοχή της Σαράντης.
Η τελευταία θα μετακινηθεί στον δείκτη FTSE Mid Cap στη θέση της Profile.
Η Credia προστίθεται επίσης στους δείκτες STOXX Greece, STOXX Developed and Emerging Markets, STOXX Emerging Markets, STOXX Eastern Europe, STOXX Balkan, STOXX All Europe και STOXX Global Total Market, εξέλιξη που αναμένεται να ενισχύσει την προβολή της στις διεθνείς αγορές και να προσελκύσει το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών που ακολουθούν παθητικές επενδυτικές στρατηγικές.
Στον αντίποδα η μετοχή της Eλλάκτωρ αποχωρεί από τους σχετικές δείκτες στο πλαίσιο της ίδιας αναθεώρησης.
Λίγο νωρίτερα, περίπου στις 14.00 θα προηγηθεί το triple witching, όπου λήγουν ταυτόχρονα τρεις τύποι συμβολαίων (μετοχές, δείκτες, εμπορεύματα) στα παράγωγα.
Οι αναθεωρήσεις σε FTSE και Stoxx δεν έχουν τη βαρύτητα του MSCI αλλά εκτιμάται ότι συναλλαγές σήμερα στην αγορά θα ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη κινητικότητα στην Bally’s Intralot
Tέταρτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση για τη Bally’s Ιntralot.
Aθόρυβα έφτασε στα 1,21 ευρώ με σωρευτικά κέρδη 4% αλλά με υψηλούς όγκους.
Ενώ οι συνήθεις όγκοι κινούνται γύρω στα 2 εκατ. τεμάχια, χθες έκανε 7,4 εκατ. και προχθές 4,7 εκατ. τεμάχια.
Σίγουρα οι αγορές ιδίων μετοχών μετά τη συμφωνία swap με την Deutsche Bank έπαιξαν ρόλο αλλά φαίνεται και η αγορά να αποκωδικοποιεί το deal με την Evoke με το οποίο η ελληνική εταιρεία αλλάζει πίστα και έχει μετασχηματιστεί σε έναν μεγάλο παίκτη του gaming με δραστηριότητες στον εξοπλισμό και διαχείριση λοταριών, στα on line τυχερά παιχνίδια και με το μεγαλύτερο επίγειο δίκτυο στοιχηματισμού στην Αγγλία.
Το ράλι της ΕΥΔΑΠ
Νέο ράλι για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ και άνοδο 3,75%.
Η μετοχή βρέθηκε στα 10,6 ευρώ, έκλεισε στα 10,5 ευρώ αλλά είναι πολύ κοντά στο 10,68 ευρώ που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Προσέξτε τώρα. Πριν από ένα χρόνο η μετοχή ήταν στα 5,2 ευρώ.
Στις 3 Μαρτίου ήταν στα 7,3 ευρώ.
Τι έγινε εκείνη την ημέρα;
Ανακοινώθηκε ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (και ο διορατικός Γιώργος Περιστέρης), απέκτησε το 9,71% των μετοχών με τιμή γύρω στα 9,70 ευρώ ανά μετοχή.
Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί αγόρασε τόσο ψηλά.
Η πορεία της μετοχής αποδεικνύει ότι είχε κάνει κίνηση big time…
Βακάκης: Μισθός 680 χιλιάρικα… μερίσματα 15,6 εκατ.
Ο Απόστολος Βακάκης, ιδρυτής, πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Jumbo, συνεχίζει την ανοδική πορεία των αποδοχών του μετά το τέλος της τετραετούς περιόδου σταθερών αμοιβών.
Οι σταθερές αποδοχές του διαμορφώθηκαν το 2025 στις 680.589 ευρώ, αυξημένες κατά 6% σε σχέση με το 2024 και κατά 31,9% σε σχέση με το 2022. Μαζί με εργοδοτικές εισφορές και λοιπές παροχές, οι συνολικές μικτές αποδοχές του ανέρχονται σε 705.609 ευρώ.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αποτελεί ο τρόπος φορολόγησης των αμοιβών του, καθώς προέρχονται από τα προς διάθεση κέρδη της εταιρείας και αντιμετωπίζονται φορολογικά ως μέρισμα, με συντελεστή 5%, αντί της φορολογικής κλίμακας εισοδήματος που θα μπορούσε να φτάσει έως και το 44%.
Παράλληλα, ο κ. Βακάκης αναμένεται να εισπράξει περίπου 15,6 εκατ. ευρώ από το προτεινόμενο μέρισμα των 0,70 ευρώ ανά μετοχή, χάρη στη συμμετοχή του 16,626% στο μετοχικό κεφάλαιο της Jumbo.
Την ίδια ώρα, η πολιτική αποδοχών εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις, καθώς σημαντικό ποσοστό των μετόχων είχε καταψηφίσει την έκθεση αποδοχών στην περσινή γενική συνέλευση. Επιπλέον, η πτώση της μετοχής κατά 18,6% από τις αρχές του έτους έχει περιορίσει το όφελος από τις χρηματικές διανομές για τους επενδυτές, καθώς τα συνολικά μερίσματα καλύπτουν μόλις μικρό μέρος των απωλειών της χρηματιστηριακής αξίας.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τη στάση των μετόχων στη γενική συνέλευση της 15ης Ιουλίου. Διότι δεν μπορεί η μετοχή να έχει βουτήξει (ενώ ο Γενικός Δείκτης αγγίζει τις 2.500 μονάδες) και ο μεγαλομέτοχος και κύριος υπεύθυνος της εικόνας της εταιρείας, να παίρνει τόσα χρήματα.
Για την ιστορία η Διευθύνουσα Σύμβουλος Κωνσταντίνα Ντεμίρη είχε πέρσι σταθερές αποδοχές ύψους 367.106 ευρώ, που μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές έφτασαν στα 392.331 ευρώ. Σε σχέση με το 2024 οι σταθερές αμοιβές της Κωνσταντίνας Ντεμίρη εμφανίζονται μειωμένες κατά 14,6%.
«Ψαλίδι» στη CEO δηλαδή, αλλά ο Τόλης έδωσε αύξηση στον εαυτό του.
Not bad…
ΑΔΜΗΕ: Η επιτυχία του Παπασταύρου και το Capital
Κάποτε οι αγορές αρκούνταν στις εξαγγελίες.
Σήμερα ζητούν αποτελέσματα.
Και όταν δύο μεγάλες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στον κρίσιμο ενεργειακό τομέα ολοκληρώνονται με επιτυχία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε δύσκολα μπορεί να μιλά κανείς για σύμπτωση.
Η πρόσφατη επιτυχία της ΑΜΚ της ΔΕΗ, άνω των 4 δις, με 18 δις προσφορές, είχε ήδη στείλει το μήνυμα ότι οι διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται το ελληνικό ενεργειακό story.
Τώρα, η εντυπωσιακή ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η αγορά, και κυρίως οι ξένοι, βλέπουν συνέχεια, σοβαρότητα και προοπτική στη στρατηγική που ακολουθείται για τις ενεργειακές υποδομές της χώρας.
Η διαδικασία της ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ συνδέθηκε με την ανάγκη χρηματοδότησης ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την επιτάχυνση κρίσιμων διασυνδέσεων.
Και η εταιρεία γίνεται πλέον leader στον τομέα αυτό, με μεγάλα έργα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κι όχι μόνο.
Στο παρασκήνιο, όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες της αγοράς αναγνωρίζουν ότι ο Σταύρος Παπασταύρου είχε καθοριστική συμβολή ώστε η διαδικασία να προχωρήσει με ταχύτητα, θεσμική αξιοπιστία και χωρίς περιττούς κραδασμούς.
Οι επενδυτές αξιολογούν όχι μόνο τους αριθμούς αλλά και την ποιότητα της διακυβέρνησης. Αξιολογούν το «αφήγημα» του ΥΠΕΝ στον τομέα της ενέργειας.
Κι επίσης, ο Παπασταύρου, πέραν της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ (Καράμπελας, Μανουσάκης) έτρεξε όσο λίγοι για να προσελκύσει ισχυρά ονόματα όπως το Capital που μπήκε με 70 εκατ., ενώ είχε τοποθετηθεί και στη ΔΕΗ με κοντά 1 δις.
Το δεδομένο είναι ένα: Η Ελλάδα δεν προσελκύει κεφάλαια μόνο για ιδιωτικοποιήσεις ή ευκαιριακές τοποθετήσεις, αλλά και για τη χρηματοδότηση μεγάλων υποδομών με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Και όταν τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ βρίσκουν ισχυρή ανταπόκριση από την αγορά, το μήνυμα είναι σαφές: Η εμπιστοσύνη χτίζεται με συνέπεια και η ενεργειακή πολιτική αποκτά πλέον και ισχυρή επενδυτική αξιοπιστία.
Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Ο Παπασταύρου ήταν αυτός που επί υπουργίας του έγιναν αυτές οι δύο μεγάλες ΑΜΚ, για να μην πω για τις τεράστιες συμφωνίες με Chevron για τα κοιτάσματα στα ελληνικά οικόπεδα.
Δεν προβλέπεται μόνιμος υπουργός (όπως ο μόνιμος υφυπουργός στο ΥΠΕΞ), αλλά θα πρότεινα τιμής ένεκεν να γίνει ο Παπασταύρου μόνιμος υπουργός στην ενέργεια…
Ο tiktoker CEO Γιάννης Καντώρος και τα εξωφρενικά ασφάλιστρα της Interamerican
Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου τις προηγούμενες ημέρες με τις εξωφρενικές αυξήσεις που εφάρμοσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες στα συμβόλαια υγείας.
Η πιάτσα ωστόσο το τελευταίο διάστημα, μιλάει για τον tiktoker ασφαλιστή, CEO μεγάλης εταιρείας, η οποία φυσικά έκανε από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην αγορά.
Για τον Γιάννη Καντώρο της Interamerican ο λόγος καθώς παράγοντες του κλάδου μου τον σχολίασαν ως tiktoker, επειδή διαθέτει λογαριασμό στην γνωστή πλατφόρμα TikTok, όπου μιλάει για το…τι σημαίνουν τα αρχικά CEO (;;;).
Η εταιρεία του tiktoker ασφαλιστή Καντώρου, προχώρησε σε αυξήσεις στα συμβόλαια Υγείας, που φτάνουν ακόμα και στο 10%.
Ο tiktoker ασφαλιστής, έχει μάλιστα κομβικότατη θέση στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που άπτεται των θεμάτων του κλάδου Υγείας.
Και είναι ο ίδιος που έλεγε (μαζί με άλλους CEOs) ότι οι αυξήσεις θα περιοριστούν πέριξ του 7%.
Αυτό που ακούω να κουβεντιάζεται, είναι ότι παρά την κομβική θέση του CEO της Interamerican, οι προτάσεις της Ένωσης στον κλάδο Υγείας για το πώς θα μειωθούν τα κόστη, συνεχίζουν να κρίνονται παρωχημένες (ή και γραφικές, καθώς χρόνια τώρα είναι ίδιες).
Ο δείκτης αναπροσαρμογής που όλες οι ασφαλιστικές επικαλούνται για τις τεράστιες αυξήσεις, ακόμα δεν έχει βγει, ενώ προτάσεις όπως τα DRGs ή τα ΣΔΙΤ, δεν προχωρούν ή έχουν απορριφθεί.
Με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί των ασφαλισμένων, να φουσκώνουν.
Και τι κάνει γι’ αυτό ο tiktoker ασφαλιστής; Συνεχίζει να αυξάνει τα ασφάλιστρα.
Οι έρευνες του Βουρλιώτη και οι… βίλες στη Μύκονο
Αγαπητοί αναγνώστες, ο επιδραστικός και ιδιαίτερα μεθοδικός Χαράλαμπος Βουρλιώτης πήρε ξανά το… όπλο του.
Και όταν ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα διατάσσει ελέγχους είμαι σίγουρος ότι κάτι ξέρει, κάτι είδε, κάτι έχει καταλάβει.
Ο Βουρλιώτης, λοιπόν, μαθαίνω ότι έδωσε εντολή να γίνουν φύλλο και φτερό οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι φορολογικές δηλώσεις, οι αγοραπωλησίες ακινήτων, ακόμη κι αν έχουν αγοραστεί χρυσές λίρες ή έργα τέχνης, από πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο με τις Πολεοδομίες.
Και όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους που έτσι κι αλλιώς είναι στη φυλακή. Αλλά και για μανάδες, πατεράδες, αδέρφια και ξαδέρφια που μπορεί να λειτουργούν και ως «πλυντήρια» για το μαύρο χρήμα που διακινούνταν με τη μορφή μίζας για διάφορες πολεοδομικές «χάρες».
Και μη νομίζετε ότι μιλάω για έναν μαντρότοιχο ή για ένα δωματιάκι που ήταν αυθαίρετο και νομιμοποιήθηκε με κανένα χιλιρικάκι μίζα.
Μιλάω για μεγάλα έργα, ολόκληρες πολυκατοικίες και κτίρια γραφείων στην Αττική αλλά και πολυτελείς βίλες στη Μύκονο κι όχι μόνο.
Ακούω π.χ. για την «αμαρτωλή» πολεοδομία Σύρου και για διάφορες σοβαρές παραλείψεις που ερευνώνται σχετικά με σπίτια που κτίστηκαν κατά παράβαση των νόμων ή με επιχειρήσεις που ξαφνικά «μεγάλωσαν» μέσα σε μια νύχτα.
Και μου λένε κάποιες πηγές μου «δεν είναι μόνο οι πολεοδομίες στα βόρεια προάστια της Αθήνας που θα ψαχτούν.
Εχει δοθεί εντολή να… γκρεμιστεί συθέμελα όλο το βρόμικο κύκλωμα».
Για να δω, πιστεύουν αυτά που λένε ή θα έχουμε πάλι… φωτοβολίδες.
Στο μικροσκόπιο 200 άτομα
Εγώ πάντως, από κάποιες πηγές που έχω, ξέρω ότι η πρώτη εντολή για να ψαχτούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία από συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού αφορά τους 6 προφυλακισθέντες για την πρόσφατη υπόθεση.
Και για τους οποίους υπάρχουν καταγεγραμμένοι «καυτοί» διάλογοι, ακόμη και φωτογραφίες για το πώς έστηναν και πώς έπαιρναν τις μίζες.
Τους γνωστούς δηλαδή, Μινέσχος, Χατζηαθανασίου κ.λπ.
Ωστόσο, οι συγγενείς των προφυλακισθέντων συν κάποιοι άλλοι που έχουν μπει στο μικροσκόπιο και σε άλλες πολεοδομίες, συγκροτούν ένα σώμα από καμιά 200αριά άτομα που θα ελεγχθούν.
Δε σημαίνει ότι θα βρεθούν και επιβαρυντικά στοιχεία. Αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει…
Το ρεκόρ της οικογένειας Λυκιαρδοπούλου
Η Neda Maritime της οικογένειας Λυκιαρδοπούλου, προχώρησε, σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, στην πώληση ενός δεξαμενόπλοιου προϊόντων τύπου LR2 στην ινδική Great Eastern Shipping, σε μία ακόμη κίνηση ανανέωσης και αναδιάρθρωσης του στόλου της.
Πρόκειται για το Seriana, χωρητικότητας 109.991 dwt, το οποίο κατασκευάστηκε το 2015 στην Ιαπωνία, ενώ κατά τις πληροφορίες, το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε περί τα 72 εκατ. δολάρια.
Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί τα τελευταία 11 χρόνια για πλοίου 11 ετών τύπου aframax.
Πλησιάζει το ποσό των 72,6 εκατ. που είχε δοθεί για το STI Lauren 110.000 dwt (κατασκευής 2015) της Scorpio Tankers.
Η αποτίμηση του πλοίου παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς η VesselsValue εκτιμά την αξία του σε λίγο πάνω από τα 73 εκατ. δολάρια, ενώ η Maritime Strategies International (MSI) την τοποθετεί σημαντικά χαμηλότερα, στα 64,3 εκατ. δολάρια.
Η συναλλαγή, επομένως, πραγματοποιήθηκε σε επίπεδα που βρίσκονται κοντά στις υψηλότερες εκτιμήσεις της αγοράς.
Η πώληση εντάσσεται στο ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της Neda Maritime, η οποία συνεχίζει να επενδύει στην ανανέωση και επέκταση του στόλου της.
Τον Απρίλιο, η ναυτιλιακή πούλησε το πλοίο τύπου kamsarmax Diamantina, χωρητικότητας 82.139 dwt (κατασκευής 2010), έναντι 19 εκατ. δολαρίων.
Παράλληλα, προχώρησε στην παραγγελία δύο νεότευκτων φορτηγών πλοίων τύπου capesize χωρητικότητας 182.000 dwt στα κινεζικά ναυπηγεία Hengli Heavy Industry, με προγραμματισμένη παράδοση το 2027.
Ενώ, έχει υπό κατασκευή ένα kamsarmax χωρητικότητας 82,000 dwt, το οποίο θα παραλάβει στις αρχές του επόμενου έτους.
Μετά την πώληση του Seriana, ο στόλος της Neda Maritime αριθμεί 9 δεξαμενόπλοια και 16 bulk carriers στο νερό.
Η νέα μονάδα Βαρδινογιάννη – Περιστέρη
Μετά από τη γνωστή δίμηνη διακοπή δοκιμών του περασμένου φθινοπώρου λόγω τεχνικών προβλημάτων, η νέα μονάδα φυσικού αερίου «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», των Γιάννη Β. Βαρδινογιάννη – Motor Oil-ΜΟΗ και Γιώργου Περιστέρη -ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εισέρχεται στην τελική ευθεία.
Όπως μαθαίνω, σε πολύ πρόσφατη σύσκεψη που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τα «μεγάλα» κεφάλια των δύο Ομίλων όρισαν ως deadline πλήρους εμπορικής λειτουργίας, το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.
Ήδη την περίοδο Δεκεμβρίου – Μαίου μπήκε αρκετές φορές πιλοτικά στο σύστημα ενώ τώρα αυξάνει σταδιακά την παραγωγή.
Με ισχύ 877 MW, απόδοση 64%, δυνατότητα λειτουργίας από 240 MW έως πλήρες φορτίο και κόστος 375 εκατομμυρίων ευρώ είναι κρίσιμο εργαλείο ευελιξίας για το σύστημα ηλεκτροδότησης, ειδικά ενόψει των θερινών περικοπών των ΑΠΕ.
Η εταιρεία έχει ήδη έτοιμους δυο μεγάλους εμπορικούς πελάτες: Υπέγραψε συμβόλαια τροφοδοσίας, τα λεγόμενα PPAs με την NRG και την ΗΡΩΝ που ανήκουν στους δύο μετόχους.
Επιπλέον η γεωγραφική του θέση στην Κομοτηνή ενισχύει τον ρόλο του στον άξονα διασυνδέσεων Ελλάδας–Τουρκίας–Βουλγαρίας–Β. Μακεδονίας.
Κρίσιμος ο ρόλος της μονάδας στο σύστημα
Θυμίζω ότι τον «καυτό» Ιούλιο πέρυσι, η μονάδα αποτέλεσε βασικό στήριγμα του συστήματος με 375 Γιαγαβατώρες (GWh) παραγωγής μέσα στο μήνα.
Επίσης το Σεπτέμβριο που χρειάστηκε, έδωσε 311,11 GWh σχεδόν το 15% της θερμικής παραγωγής της χώρας.
«Σε ένα περιβάλλον όπου οι περικοπές ΑΠΕ αυξάνονται, η μονάδα φυσικού αερίου λειτουργεί ως ευέλικτη λύση, σταθερή πηγή ισχύος όταν οι ΑΠΕ σβήνουν και κρίσιμο εργαλείο για το θερινό crash test του συστήματος» μας λέει καθηγητής του ΕΜΠ που παρακολουθεί την ενεργειακή παραγωγή και διάρθρωση.
Η Κομοτηνή είναι η δεύτερη νέα μονάδα φυσικού αερίου που κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια, μετά τη μονάδα του Ευάγγελου Μυτιληναίου της Metlen στη Βοιωτία.
Είναι ξέφραγο αμπέλι η χώρα;
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω διάφορους «ευαισθητούληδες» που είναι… πάντα με τον άνθρωπο, και τις αντιδράσεις τους στην υπερψήφιση του νέου συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Τι θέλουν δηλαδή;
Μια χώρα ξέφραγο αμπέλι, χωρίς σύνορα και ελέγχους;
Διότι απ’ ότι διάβασα οι βασικές αλλαγές του νέου συμφώνου είναι: Υποχρεωτικό screening στα σύνορα, με λήψη βιομετρικών δεδομένων, ελέγχους ταυτότητας και ασφαλείας μέσω του ανανεωμένου Eurodac για κάθε άτομο που φτάνει.
Οποιος μπαίνει, λοιπόν, θα ερευνάται ενδελεχώς και δεν θα μπαίνει σε καμιά μπανανία.
Ακόμη, fast-track διαδικασίες ασύλου (απόφαση μέσα σε 12 εβδομάδες), με παραμονή σε ελεγχόμενες ή κλειστές δομές κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
Και υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών, με κάθε χώρα να επιλέγει αν θα δεχτεί μετεγκατάσταση προσφύγων ή θα πληρώσει οικονομική αντισταθμιστική συνεισφορά.
Θεσμοθετούνται δηλαδή τα return hubs, τα κέντρα επιστροφής σε τρίτες χώρες.
Πού είναι το παράλογο σε όλα αυτά; Θα ήθελα πράγματι να μάθω και τις απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του «ελασίτη» Αλέξη που κάποτε έλεγε ότι δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα και έβαζε τους μετανάστες να λιάζονται στην πλατεία Αμερικής.
Α ρε Τασία, πόσο λείπεις, κι έρχεται τώρα ο… ακροδεξιός Μητσοτάκης να τα αλλάξει όλα.
Ο personal trainer της κυρίας υπουργού
Μου το είπαν και δεν το πίστευα.
Θα σας το γράψω χωρίς σχολιασμό και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Υπάρχει, μου λένε κάποια καλά παιδιά της πιάτσας, γενικός γραμματέας σε υπουργείο, ο οποίος διορίστηκε χωρίς να έχει κάποια ουσιαστικά προσόντα για να υπηρετήσει σε μια τόσο κρίσιμη θέση ευθύνης.
Μου λένε επίσης ότι ίσως το μοναδικό του προσόν είναι ότι στο παρελθόν διετέλεσε… personal trainer σε πολύ γνωστή κυρία, κυρία υπουργού βεβαίως – βεβαίως, που θα έλεγε και ο γυμνασιάρχης από το «Ξύλο βγήκε από τον παράδεισο».
Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια όλα αυτά, κι αν στην Ελλάδα ένας γυμναστής κυρίας υπουργού μπορεί να παίρνει θέσεις ευθύνης.
Ούτε μου είπε η πηγή μου αν η τοποθέτησή του έγινε στο υπουργείο του υπουργού της κυρίας που έκανε personal ή σε κάποιο άλλο.
Αυτό που δεν μπορώ να χωνέψω είναι ότι ο personal trainer έγινε γενικός γραμματέας.
Κι ότι στο υπουργείο το συζητάνε χαμηλόφωνα, όπως τα κουτσομπολιά στις ρούγες.
Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας…
Το Κωπηλατοδρόμιο και ο Τσίπρας
Εγώ κανόε καγιάκ δεν ξέρω.
Ενα sup μπορεί να κάνω και να πέσω στη θάλασσα 9 φορές στις 10.
Όμως, μόλις άκουσα κάτι για το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά χάρηκα και σας το μεταφέρω.
Πριν από ένα μήνα έγινε μια τελετή εγκαινίων για την ολοκλήρωση εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης ύψους 1 εκατ.
Τα λεφτά τα είχε βάλει η Alpha Bank και το εγκαταλελειμμένο ολυμπιακό ακίνητο ξαναζωντάνεψε.
Το Κωπηλατοδρόμιο ανήκει στο Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ κι εδώ είναι η είδηση.
Μαθαίνω ότι η ολυμπιακή εγκατάσταση θα περάσει ξανά υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.
Και θα είναι το πρώτο ολυμπιακό ακίνητο που κάνει το αντίστροφο ταξίδι, από το Υπερταμείο στο Δημόσιο.
Θυμίζω ότι με το νόμο 4389/2016 της λαοπρόβλητης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παρέδωσε τα πάντα για να πάρει το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μαρίνες, τουριστικά ακίνητα, χιονοδρομικά κέντρα και γενικά όλο το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, πέρασε στον έλεγχο της νεοσυσταθείσας Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.
Τώρα γίνεται το αντίστροφο και μαθαίνω ότι σύντομα θα οργανωθεί φιέστα από την πλευρά της κυβέρνησης (μπορεί δε να πάει και ο ΚΜ) που θα αναδείξει τη σύγκριση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ…
Εντάξει, είναι σημαντικό, ειδικά τώρα που ο… νέος Τσίπρας προσπαθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τι έκανε στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του.
Η βουλεύτρια που… ντιλάρει
Μαθαίνω ότι «λυτοί και δεμένοι» έχουν πέσει πάνω σε βουλεύτρια μικρού κόμματος, η οποία δυο φορές το τελευταίο διάστημα έφθασε στα πρόθυρα της ανεξαρτητοποίησης.
Ο λόγος είναι ότι θα ήθελε με σχετική… άνεση, να διαπραγματευτεί τη μεταπήδησή της λίγο πριν τις εκλογές (σ.σ. οψέποτε αυτές γίνουν) είτε στο ΠΑΣΟΚ όπως έλεγε και ετοιμαζόταν αρχικά, είτε στην ΕΛ.Α.Σ. όπως τη συμβουλεύουν τώρα φίλοι και συγγενείς.
Εάν όμως ανεξαρτητοποιηθεί, το μικρό κόμμα με το οποίο εξελέγη, θα χάσει ένα σωρό – θεσμοθετημένα πάντως- προνόμια.
Οπότε διάφοροι δικηγόροι, μεγαλοδικηγόροι και συνταξιούχοι δικαστές της κάνουν «πνευματικό μασάζ» που λένε ώστε να παραμείνει στο πόστο της.
«Μη φύγεις μέχρι τις εκλογές γιατί χανόμαστε, περιμένουμε διάφορα σημαντικά και σε χρειαζόμαστε» της λένε.
Η βουλεύτρια η οποία αναπάντεχα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, μπορεί μεν κοινοβουλευτικά να είναι μέχρι στιγμής ανύπαρκτη, αλλά δεν είναι και αφελής.
Γνωρίζει πολύ καλά το συμφέρον της: Άρχισε λοιπόν να διαπραγματεύεται -«πολύ σκληρά μάλιστα» όπως μου λένε- τους όρους της παραμονής της ως τις εκλογές.
-«Προφανώς οι όροι που θέτει θα είναι ακραιφνώς ιδεολογικοί και πολιτικοί να υποθέσω», παρατήρησα με χαμόγελο προς το συνομιλητή μου. «Άλλωστε οι Ρωμαίοι έλεγαν ‘Publicum bonum privato est praeferendum’ δηλαδή ‘το δημόσιο συμφέρον προηγείται του ιδιωτικού’ έτσι δεν είναι;».
-Επικαλέστηκες τους Ρωμαίους, θα σου απαντήσω με το διάσημο Βρετανό συγγραφέα Κάρολο Ντίκενς (1812-1870) που είχε πει για κάποια γυναίκα της εποχής του: «Στο βλέμμα της έλαμπε η αφοσίωση. Στο μυαλό της κυριαρχούσε μόνο ο υπολογισμός»…
Σε ποιο κόμμα να πάω;
Είναι φρέσκο, είναι χθεσινό, είναι -κατά την ταπεινή μου γνώμη- σπαρταριστό και σας το μεταφέρω.
Χτυπάει το τηλέφωνο πασίγνωστου, παλαιού στην πιάτσα και έγκυρου δημοσκόπου με εταιρεία επί πολλά χρόνια δική του.
Στην άλλη άκρη του σύρματος, βουλεύτρια, ανεξάρτητη αυτή τη φορά, εδώ και αρκετό καιρό άστεγη πολιτικά, με ακαδημαϊκές περγαμηνές και φαινομενική σοβαρότητα.
-«Για πες μου τώρα ειλικρινά», ρωτά με άγχος το δημοσκόπο «στο όνομα και της παλιάς μας γνωριμίας. Ποιος βλέπεις να πηγαίνει μπροστά, ο Τσίπρας ή ο Ανδρουλάκης για τη δεύτερη και προνομιούχο θέση;»
-Τι να σου πω πλέον, αν με ρώταγες προ τριμήνου-τετραμήνου θα σου έλεγα ο Ανδρουλάκης. Τώρα βλέπω Τσίπρα. Ίσως όμως αυτά αλλάξουν…
-«Μας φώτισες. Πότε λες να ξέρεις πιο ξεκάθαρα»;
-Αρχές Σεπτεμβρίου μάλλον θα είναι πιο ξεκάθαρα. Τότε θα κάνουμε μεγάλες δημοσκοπήσεις…
-«Άντε Χριστιανέ μου βιάσου, κάνε τις μεγάλες σου δημοσκοπήσεις. Βγάλε κάποιο σίγουρο συμπέρασμα…».
-Γιατί κόπτεσαι τόσο πολύ;
-«Μα για να ξέρω σε ποιο κόμμα από τα δύο να πάω! Στα κουτουρού θα διαλέξω;»…
Κόκκαλο ο δημοσκόπος…
O Γιώργος Τσαβλίρης στο My Story με την Μάριον Μιχελιδάκη
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζήσει περισσότερες ιστορίες από όσες θα μπορούσε να χωρέσει ένα βιβλίο.
Ο Γιώργος Τσαβλίρης είναι ένας από αυτούς.
Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ναυαγοσωστικής, έχοντας συμβάλει, μέσα από τον Όμιλο Tsavliris, σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις διάσωσης στους πέντε ωκεανούς.
Πίσω από τους αριθμούς, όμως, κρύβονται αποφάσεις που ελήφθησαν μέσα σε λίγα λεπτά, αντίξοες καιρικές συνθήκες, ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν και μια οικογενειακή ιστορία που ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια και εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες ελληνικές παρουσίες στη διεθνή ναυτιλία.
Ο πρόεδρος του Tsavliris Group, Γιώργος Τσαβλίρης, φιλοξενείται αυτό το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο My Story με την Μάριον Μιχελιδάκη και ανοίγει την προσωπική και επαγγελματική του διαδρομή.
Μιλά για την πορεία από το Λονδίνο και τις δύο κουλτούρες που τον διαμόρφωσαν, για το όραμα του πατέρα του Αλέξανδρου Τσαβλίρη που ο ίδιος και τα αδέλφια του, Νίκος και Ανδρέας, μετέτρεψαν σε έναν παγκόσμιο οργανισμό, αλλά και για τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ναυτιλία, από το cyber risk και τις γεωπολιτικές εντάσεις μέχρι τα αυξημένα war risks.
Παράλληλα, καταθέτει τις απόψεις του για την ελληνική ναυτιλία, θυμάται τα πρώτα χρόνια των Ελλήνων εφοπλιστών στο City του Λονδίνου, μιλά με ειλικρίνεια για τα επιχειρηματικά ρίσκα που σημάδεψαν τη ζωή του, την οικογένειά του και τις αξίες που θεωρεί αδιαπραγμάτευτες.
Πατέρας έξι παιδιών άλλωστε, έχει πολλά να πει για το ρόλο του ως γονιός και για τις αξίες που προσπαθεί να μεταδώσει.
Μιλά τρυφερά για τη σύζυγό του, Ζωή Τσιτσάνη, την εγγονή του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη και αποκαλύπτει ότι παίζει και κλασσική κιθάρα και μπουζούκι.
Δεινός ψαράς διηγείται πώς κατάφερε να ψαρέψει ξιφία 460 κιλών μετά από 5,5 ώρες αγώνα.
Μια συνέντευξη που δεν αφορά μόνο τη θάλασσα, αλλά τον άνθρωπο πίσω από αυτήν.
Μην την χάσετε, αυτό το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στο mononews.gr.
Όταν το Château Margaux συναντά το Costa Navarino
Ο ήλιος σε λίγες ώρες θα ανέβει αργά πάνω από τον Μεσσηνιακό κόλπο.
Επιβλητικός και σχεδόν θεατρικός, χαρίζει εικόνες που μοιάζουν ζωγραφισμένες, καθώς θα αναδύεται μέσα από τα γαλάζια νερά.
Τα λεπτά περνούν και στο Costa Navarino η προσμονή είναι διάχυτη.
Όλοι γνωρίζουν ότι η σημερινή ημέρα δεν είναι μια συνηθισμένη ημέρα.
Απόψε, στο Private Kitchen του Mandarin Oriental, Costa Navarino, θα πραγματοποιηθεί μία από τις πιο σπάνιες οινικές και γαστρονομικές εμπειρίες της χρονιάς.
Η συνάντηση του Château Margaux με το πολυβραβευμένο resort της Μεσσηνίας ξεπερνά τα όρια ενός κλασικού wine dinner.
Sold out
Πρόκειται για μια μοναδική σύμπραξη κορυφαίας οινοποιίας, υψηλής γαστρονομίας και φιλοξενίας, σχεδιασμένη αρχικά για μόλις 16 καλεσμένους.
Ο τεράστιος ενθουσιασμός, ωστόσο, οδήγησε σε μια σπάνια εξαίρεση και οι θέσεις έγιναν 18.
Φυσικά, η βραδιά είναι εδώ και καιρό sold out.
Το ενδιαφέρον δεν περιορίστηκε στα ελληνικά σύνορα.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρίσκονται συλλέκτες, γνώστες και αφοσιωμένοι οινόφιλοι που ταξίδεψαν από το εξωτερικό αποκλειστικά για αυτή την εμπειρία.
Κάποιοι επέλεξαν μάλιστα να διαμείνουν στο Mandarin Oriental μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν μια θέση σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο τραπέζι.
Η οικογενειακή ιστορία πίσω από το Château Margaux
Η παρουσία του ιδιοκτήτη του Château Margaux, Αλέξη Λεβέν-Μεντζελόπουλου, προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στη βραδιά.
Με αφορμή τη συμπλήρωση σχεδόν 50 ετών από την απόκτηση του εμβληματικού κτήματος από τον παππού του, Ανδρέα Μεντζελόπουλο, η εκδήλωση αποκτά μια συναισθηματική διάσταση που υπερβαίνει το ίδιο το κρασί.
Είναι μια ιστορία οικογένειας, οράματος και συνέχειας που ξεδιπλώνεται δίπλα σε μερικές από τις πιο εμβληματικές ετικέτες του κόσμου.
Ένα μενού 13 σταδίων με θέα την τελειότητα
Το μενού των 13 σταδίων, από τα πρώτα canapés και τη σαμπάνια υποδοχής έως το τελευταίο πιάτο, φέρει την υπογραφή του Executive Chef Bertrand Valegeas και της Chef Στέλλας Ασημακοπούλου.
Οι καλεσμένοι δεν θα είναι απλοί θεατές μιας γαστρονομικής παράστασης· θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους chefs, παρακολουθώντας κάθε στάδιο της προετοιμασίας.
Την ίδια στιγμή, ο CEO του Château Margaux θα αφηγείται την ιστορία του κτήματος, της οικογένειας και των σπουδαίων vintages που θα σερβίρονται ένα προς ένα.
Από τον κήπο της Μεσσηνίας στο πιάτο
Ιδιαίτερη θέση στο μενού κατέχουν οι πρώτες ύλες.
Πολλές προέρχονται από τον κήπο του Mandarin Oriental, Costa Navarino, όπου καλλιεργούνται τοπικές ποικιλίες ντομάτας ηλικίας άνω των 100 ετών, δεκάδες είδη λαχανικών, φράουλες και προϊόντα της μεσσηνιακής γης.
Οι περισσότερες θα συλλεχθούν λίγες μόλις ώρες πριν το δείπνο, ώστε να φτάσουν στο πιάτο στην απόλυτη έκφραση της φρεσκάδας τους.
Τα θρυλικά vintages που θα σερβιριστούν
Οι 18 τυχεροί θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν σπάνιες και εμβληματικές ετικέτες.
Ανάμεσά τους το Château Margaux 1989 (περίπου 1.749 ευρώ η φιάλη), με τα σύνθετα αρώματα σκούρων φρούτων του δάσους, ιωδίου και μέντας.
Το τολμηρό και πληθωρικό Château Margaux 2003 (1.000 ευρώ η φιάλη).
Το θρυλικό Château Margaux 2009 (1.221 ευρώ η φιάλη), με αρώματα δαμάσκηνου και βατόμουρου, νότες σοκολάτας, αλεσμένου καφέ και διακριτικά μπαχαρικά από δρυ.
Δίπλα τους, το φίνο Pavillon Blanc και το βελούδινο Pavillon Rouge συμπληρώνουν μια οινική σύνθεση που σπάνια παρουσιάζεται στο σύνολό της.
Μια εμπειρία που δεν αποτιμάται μόνο σε χρήματα
Οι συγκεκριμένες ετικέτες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια μαζί στο ίδιο τραπέζι.
Η πραγματική αξία της βραδιάς δεν μετριέται σε αριθμούς, αν και για την πλήρη ενημέρωσή σας το κόστος συμμετοχής ανέρχεται περίπου στα 900 ευρώ ανά άτομο.
Βρίσκεται στη σπανιότητα της στιγμής, στην ιστορία πίσω από κάθε φιάλη και στην εμπειρία που θα μοιραστούν οι λίγοι εκλεκτοί που θα καθίσουν γύρω από αυτό το τραπέζι.
Όταν το κρασί γίνεται εμπειρία ζωής
Για λίγες ώρες, σε μια γωνιά της Μεσσηνίας, το Château Margaux, η υψηλή γαστρονομία και η ελληνική φιλοξενία θα συναντηθούν σε μια βραδιά που δύσκολα θα επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο.
Μια βραδιά που οι παρόντες θα θυμούνται για πολλά χρόνια.
Οι must ειδήσεις του mononews σε ένα AI Video
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γιατί Πιερρακάκης και Στουρνάρας επιμένουν στην Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων
- Château Margaux: Ο Έλληνας από την Πάτρα, το μυθικό κρασί και μια φιάλη που πουλήθηκε για 7.200 ευρώ
- Εργολάβοι: Αναθεώρηση τιμών και εξάμηνη παράταση ζητούν για να μην παγώσουν τα δημόσια έργα
- ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Δια χειρός Παπασταύρου η σούπερ υπερκάλυψη, πόσες μετοχές θα πάρουν παλαιοί και νέοι μέτοχοι
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.