• Οικονομία

    Από σήμερα το απόγευμα η υποβολή ενστάσεων για τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    συνταξιουχοι


    Σε λειτουργία θα τεθεί από σήμερα το απόγευμα η εφαρμογή για την υποβολή ενστάσεων από τους «παλιούς» συνταξιούχους για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews».

    Οι συνταξιούχοι που έλαβαν την σύνταξή τους πριν την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου (13 Μαΐου 2016) και έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα με το νέο τρόπο υπολογισμού, θα μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα efka.gov.gr και να υποβάλλουν ένσταση κατά της διαδικασίας που έχει ο νέος επανυπολογισμός.

    Μετά την υποβολή της αίτησης, ο ΕΦΚΑ πρέπει να απαντήσει μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ένστασης.

    Εάν δεν απαντήσει, θεωρείται ότι η ένσταση έχει απορριφθεί, ωστόσο ο ασφαλισμένος θα πρέπει να περιµένει το χρονικό αυτό διάστηµα, προκειµένου να κάνει το επόµενο βήµα. Αµέσως µετά, είναι δυνατή, για όποιον επιθυµεί, η δικαστική προσφυγή. Ο συνταξιούχος έχει στη διάθεσή του άλλες 60 ηµέρες προκειµένου να ασκήσει, εφόσον το επιθυµεί, προσφυγή-αγωγή για να προσβάλει την αναπροσαρµογή της σύνταξής του. Η εν λόγω προσφυγή-αγωγή µπορεί να ασκηθεί και οµαδικά, σε ενιαία νοµική βάση και ασκείται ενώπιον των διοικητικών πρωτοδικείων της χώρας, όπως έχει συµβεί και µε τις αγωγές των αναδροµικών.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, αναμένεται να κατατεθούν χιλιάδες ενστάσεις στον ΕΦΚΑ, από 1,2 εκατ. συνταξιούχους. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων δίνει το έναυσµα για έναν ακόµη γύρο δικαστικών προσφυγών εναντίον του νόµου Κατρούγκαλου, αυτή τη φορά από τους «παλιούς» συνταξιούχους, δηλαδή όσους έλαβαν τη σύνταξή τους πριν από τις 13 Μαΐου του 2016.

    Τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα έφεραν στο φως, µετά από εννέα µήνες καθυστέρησης, αποκλίσεις σε σχέση µε την καταβαλλόµενη σύνταξη (η οποία αναγράφεται ως «προσωπική διαφορά») από 200, έως και περισσότερα από 350 ευρώ. Οι αποκλίσεις αναµένεται να αυξηθούν µετά την αναπροσαρµογή των ποσοστών αναπλήρωσης, που είναι υποχρεωµένη να κάνει η κυβέρνηση σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

    Οι συνταξιούχοι που έχουν προσωπική διαφορά δεν θα λάβουν αύξηση στο ποσό της σύνταξής τους για τα επόµενα έως και 20 χρόνια. Σύµφωνα µε τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, όπως προβλέπει ο νόµος, από το 2023 και µετά θα ξεκινήσουν να δίνονται αυξήσεις, όµως αυτές θα συµψηφίζονται µε την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Αυτό σηµαίνει ότι οι παλαιοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καµία αύξηση, αφού είναι πολύ δύσκολο σταδιακά οι αυξήσεις να φτάσουν τα 200 έως και 300 ευρώ, καθώς θα απαιτούνται περισσότερα από 15 έως και 20 χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ