Οικονομία

Αντιδρά ο ESM: Η Ελλάδα θέτει σε αμφισβήτηση τη συμφωνία για το χρέος με τους δανειστές

  • NewsRoom
Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής ESM

Klaus Regling-Επικεφαλής European Stability Mechanism (ESM)


Αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των προεκλογικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για μια σειρά από μέτρα ελάφρυνσης στέλνει μέσω του Bloomberg ο ESM, επιβεβαιώνοντας και το δημοσίευμα του Reuters που σημείωνε πως παραμένει ασαφές αν οι ανακοινώσεις είχαν τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Ο ESM υπενθυμίζει στην κυβέρνηση πως η ίδια έχει συμφωνήσει σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα με αντάλλαγμα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το δημοσίευμα του Bloomberg εστιάζει στο γεγονός πως η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ για την τριετία 2020-2022, «θέτοντας σε αμφισβήτηση τη συμφωνία με τους δανειστές της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, που ζήτησαν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ακόμη και με ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα η χώρα μας θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και για αυτό δημιουργήθηκε ένας εγγυοδοτικός λογαριασμός, στον οποίο θα μεταφερθούν 5,5 δισ. ευρώ. «Χωρίς να παραβιάσουμε ούτε κατά ένα ευρώ τους στόχους της συμφωνίας με τους εταίρους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, θα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς μας από το 2020 έως το 2022, με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 1%, δηλαδή για 2,5% του ΑΕΠ», ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, ο ESM φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη από την κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως η ίδια έχει υπογράψει για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ.

«Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι πολύ ξεκάθαρος: ο συμφωνημένος στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2022 είναι 3,5% του ΑΕΠ», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM, μιλώντας στο Bloomberg.

Σχολιάζοντας το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, το Bloomberg επισημαίνει ότι με αυτό ελπίζει να κλείσει την ψαλίδα με τη ΝΔ. «Η θητεία του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο και η χώρα είναι ήδη σε εκλογική κατάσταση πριν από τις ευρωεκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι τα τελευταία μέτρα θα βοηθήσουν να μειώσει τη διαφορά με τη ΝΔ», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Reuters: Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Ευρωπαίοι ενέκριναν τις προεκλογικές παροχές ΤσίπραΣΧΟΛΙΑ