• ΑΓΟΡΕΣ

    Πώς η χρυσή λίρα έφτασε σήμερα το πρωί στο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών, με την τιμή πώλησης να ξεπερνά τα €514


    Σε ιστορικά υψηλά «πετάει» η τιμή της χρυσής λίρας

    Ήταν 10:20 σήμερα το πρωί όταν η τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε αναθεώρηση του αρχικού της δελτίου τιμών, οδηγώντας τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, στο ψηλότερο σημείο όλων των εποχών. Για περίπου 2 ώρες όλα αυτά, αφού ακολούθησε και νέα τιμολογιακή παρέμβαση (η τρίτη μέσα στην ημέρα) αποσυμπιέζοντας λίγο τις τιμές.

    Η κεντρική τράπεζα της χώρας έφτασε να οριοθετεί την τιμή πώλησης τη χρυσή λίρα, βάρους 7,988 γραμμαρίων και περιεκτικότητας 7,32 γραμμαρίων σε καθαρό χρυσό, στα 514,64 ευρώ. Η τιμή αυτή είναι οριακά πιο πάνω από το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ πώλησης των 514,41 ευρώ, όπου είχε βρεθεί για λίγη ώρα στις 9 Μαρτίου της περσινής χρονιάς.

    Στον απόηχο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που είχε πυροδοτήσει την έξαρση στις τιμές του «βασιλιά» των μετάλλων.

    Σε ό,τι αφορά τις αγορές λιρών από την τράπεζα της Ελλάδος, η επικαιροποιημένη τιμή έχει οριστεί στα 427,09 ευρώ η μία. Πάνω κι αυτή από προηγούμενο ιστορικό υψηλό της 9ης Μαρτίου, που είχε διαμορφωθεί στα 426,80 ευρώ.

    Το νέο άλμα στις τιμές είναι απόρροια της ανοδικής κίνησης που έχει κάνει ο χρυσός στις διεθνείς αγορές, στον απόηχο της κατάρρευσης περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, αλλά και της διαχεόμενης ανησυχίας που έχει προκαλέσει η περίπτωση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

    Οι νέοι, έντονοι κραδασμοί στις αγορές, έχουν επαναφέρει τον χρυσό σε ρόλο «ασφαλούς καταφυγίου» παρά το γεγονός ότι το κόστος ευκαιρίας έχει πιεστεί λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

    Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο χρυσός είχε βρεθεί να κάνει πράξεις στην περιοχή των 2.009 δολαρίων ανά ουγκιά των 31,1 γραμμαρίων. Σε κοντινή απόσταση από το ιστορικό υψηλό των 2.070,57 δολαρίων όπου είχε αναρριχηθεί στις 8 Μαρτίου του 2022.

    Λίγη ώρα μετά από τη 1 σήμερα το μεσημέρι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είχε υποχωρήσει στα 1.978,30 δολάρια, που με βάση την τρέχουσα συναλλακτική ισοτιμία ισοδυναμούσε με 1.850,40 ευρώ.

    Οι κινήσεις αυτές οδήγησαν την τράπεζα της Ελλάδος στην έκδοση και τρίτου ημερήσιου δελτίου, που αποκλιμακώνει τις τιμές της λίρας. Με την τιμή πώλησης να ορίζεται αυτήν τη φορά στα 508,55 ευρώ και την τιμή αγοράς στα 422,03 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Πάνω από τα 2.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο



    ΣΧΟΛΙΑ