• Οικονομία

    Ανοίγει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις – Τι αλλάζει για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους

    Ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Θέμα ωρών θεωρείται το άνοιγμα της πλατφόρμας του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

    Η εφαρμογή δεν αποκλείεται να ανοίξει ακόμα και μέσα στην ημέρα, προκειμένου οι φορολογούμενοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Ιουνίου.

    Οι φόρος θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2025.

    Όσοι εξοφλήσουν με εφάπαξ καταβολή τον φόρο εισοδήματος θα έχουν έκπτωση 3%, ενώ με σχετική απόφαση, η έκπτωση μπορεί να ισχύσει ακόμα και αν δοθεί παράταση ενός μήνα, δηλαδή έως και το τέλος Αυγούστου.

    Φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Πρόκειται για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αποκτούν ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και συνταξιούχοι και μισθωτοί με μια μόνο πηγή εισοδήματος (συντάξεις ή μισθούς) που μπορούν να μην ασχοληθούν καν με τη δήλωσή τους και να την υποβάλει αυτοματοποιημένα και εμπρόθεσμα η ίδια η ΑΑΔΕ.

    Ελάχιστο τεκμήριο για ελεύθερους επαγγελματίες

    Φέτος οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκτούν ελάχιστο τεκμήριο, δηλαδή δεν θα μπορούν να δηλώνουν στην εφορία λιγότερα εισοδήματα από έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα που αμείβεται σχεδόν με τον βασικό μισθό.

    Ως βάση υπολογισμού έχει καθοριστεί το ελάχιστο εισόδημα των 10.920 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας, το ύψος της δαπάνης μισθοδοσίας και τον τζίρο της επιχείρησης.

    Ωστόσο, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν πως για τον οποιονδήποτε λόγο (πέραν από αντικειμενικούς λόγους πχ ασθένεια, ανεργία, σπουδές κ.τ.λ.) δεν κατάφεραν να αποκτήσουν αυτό το εισόδημα, έχουν το δικαίωμα να το αμφισβητήσουν.

    Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν στην εμπρόθεσμη δήλωσή τους ότι επιθυμούν να αμφισβητήσουν το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

    Εφόσον έχουν ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

    Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Χωρίς τη βοήθεια λογιστή η δήλωση για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

    Φέτος για πρώτη φορά σχεδόν 1 εκατομμύριο μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρουν προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις.

    Για την ακρίβεια αυτοί οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά και μόνο από μισθούς και συντάξεις, δεν θα χρειαστεί να απευθυνθούν καν στο λογιστή τους, γλιτώνοντας έτσι τα 20 ή τα 50 ευρώ που έδιναν κάθε χρόνο για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

    Οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στο taxisnet με τους προσωπικούς τους κωδικούς, για να ελέγξουν ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης.

    Θα έχουν την επιλογή είτε να πατήσουν την επιλογή υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης είτε να… αδιαφορήσουν, αφού σε αυτή την περίπτωση τη φορολογική δήλωση θα την υποβάλει αυτόματα και εμπρόθεσμα η ΑΑΔΕ έως τις 30 Ιουνίου.

    Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει το συγκεκριμένο μέτρα να επεκταθεί και το 2025, ακόμα και στο σύνολο του υπόχρεων υποβολής φορολογικής δήλωσης.

    Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι προσυμπληρωμένες δηλώσεις με αυτοματοποιημένη υποβολή θα δουν από το επόμενο έτος και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εισοδήματα από ενοίκια.

    Διαβάστε επίσης:

    745 εκατ. ευρώ για την στήριξη 534.000 ευάλωτων πολιτών και οικογενειών

    Ιαματικός τουρισμός: Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά των $90 δισ. διεκδικεί η Ελλάδα

    Τσακλόγλου: Τα επιδόματα μιας νέας εργαζόμενη μητέρας μπορεί να ξεπεράσουν τα €11.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ