• Οικονομία

    745 εκατ. ευρώ για την στήριξη 534.000 ευάλωτων πολιτών και οικογενειών

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής, Σοφία Ζαχαράκη


    Στην στήριξη 534.000 ευάλωτων κοινωνικά πολιτών και οικογενειών με προγράμματα προϋπολογισμού 745 εκατ. ευρώ προχωράει η κυβέρνηση.

    Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και την ενίσχυση της οικογένειας προχωράει σε δυο δράσεις.

    Η πρώτη αφορά την διάθεση 400 εκατ. ευρώ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας για την στήριξη 303.000 ωφελούμενων δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος μέσω του Προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» για την παροχή μεταξύ άλλων δωρεάν τροφίμων, προϊόντων ατομικής υγιεινής, σχολικά είδη κ.α.

    Η δεύτερη αφορά την επέκταση σε επιπλέον 20 δήμους των σχολικών γευμάτων και περίπου 231.000 μαθητές συνολικού προϋπολογισμού 345 εκατ. ευρώ για την επόμενη σχολική χρονιά.   

    Όπως δηλώνει η υπουργός Οικογένειας, «Η αξιοπρεπής διαβίωση των ευάλωτων συμπολιτών μας, η πολλαπλή στήριξη των οικογενειών με παιδιά, η φροντίδα στις ανάγκες των νέων ανθρώπων αλλά και της τρίτης ηλικίας, γίνονται με τον πλέον οργανωμένο και ολιστικό τρόπο.

    Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας χρηματοδοτεί με  400 εκατ. ευρώ τις Περιφέρειες για τη στήριξη των χιλιάδων δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, διαθέτει για την επόμενη τριετία  ποσό 345 εκατ.  ευρώ ώστε κάθε μέρα περισσότερα από 231 χιλιάδες παιδιά δημοτικού να βρίσκουν στο σχολείο τους ζεστό, ποιοτικό και θρεπτικό φαγητό.

    Μιλάμε φυσικά για ένα μέρος, από το  πλέγμα που απλώνουμε και πολλές φορές οφείλω να διαπιστώσω ότι δεν είναι τόσο ευδιάκριτο.

    Όμως υπάρχει! Ώστε να συγκρατεί τη διεύρυνση των ανισοτήτων και να μεγαλώνει την ασφάλεια που πρέπει να νιώθουν οι αδύναμοι συμπολίτες μας, σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που ζούμε».

    400 εκατ. στις Περιφέρειες

    Μετά την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, το πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» (2021-2027) (π. ΤΕΒΑ) για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού θα το υλοποιήσουν οι 13 Περιφέρειες της χώρας.

    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ και θα αφορά 303.000 ωφελούμενους κατά μέσο όρο μηνιαίως, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στους οποίους σε τακτά χρονικά διαστήματα θα παρέχονται δωρεάν τρόφιμα, προϊόντα ατομικής υγιεινής, οικιακά αναλώσιμα ,σχολικά είδη κλπ.

    Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υπό την αρμόδια υπουργό Σοφία Ζαχαράκη έχει ολοκληρώσει τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές διαδικασίες, ώστε οι Περιφέρειες να μπορούν να υλοποιήσουν τους σχετικούς διαγωνισμούς εντός των επόμενων δυο μηνών. 

    Πέρα όμως από την παροχή τροφίμων και βασικών ειδών, για πρώτη φορά μέσω των Περιφερειών θα χρηματοδοτηθούν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης (συμβουλευτικά κέντρα), ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης ειδικών ομάδων (όπως συμβουλευτική για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας) υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών όπως για παράδειγμα τα κοινωνικά φροντιστήρια, πολιτιστικές και δημιουργικές δραστηριότητες, διατροφικές συμβουλές, αλλά και συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού.

    Τα Ποσά Που Ανά Περιφέρεια Καθορίζονται Ανάλογα Με Τον Αριθμό Των Ευάλωτων Πολιτών Που Λαμβάνουν Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα , Διαμορφώνονται Ως Εξής:

    * Περιφέρεια Αττικής : 100 εκατ. ευρώ σε 75.764 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 72,9 εκατ. ευρώ σε  55.229 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 54,26 εκατ. ευρώ σε 41.299 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Θεσσαλίας: 35,58 εκατ. ευρώ σε 26.956 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης: 33,0 εκατ. ευρώ σε 25.010 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Πελοποννήσου: 28,17 εκατ. ευρώ σε 21.337 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Στέρεας Ελλάδας: 23,24 εκατ. ευρώ σε 17.609 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Κρήτης: 13,86 εκατ. ευρώ σε 10.503 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Ηπείρου: 11,63 εκατ. ευρώ σε 8.815 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 10,85 εκατ. ευρώ σε 8.223 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: 5,39 ευρώ σε 4.088 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 7,11 εκατ. ευρώ σε 5.391 ωφελούμενους

    * Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: 3,61 ευρώ σε 2.740 ωφελούμενους

    Σχολικά γεύματα

    Την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε επιπλέον 20 δήμους – από τους οποίους οι μισοί είναι στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας – εξασφάλισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για την επόμενη σχολική χρονιά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των γευμάτων που διατίθενται σε δήμους με αποδεδειγμένα αυξημένες ανάγκες.

    Συγκεκριμένα θα διατεθούν περίπου 345 εκατ. ευρώ για να εξασφαλιστεί καθημερινά η παροχή των σχολικών γευμάτων σε 231.062 μαθητές από 217.267 που λαμβάνουν σήμερα σχολικά γεύματα. Οι δήμοι της χώρας στους οποίους υλοποιείται το πρόγραμμα αυξάνονται από 133 σε 153.

    Στο πρόγραμμα, μετά από αυστηρή ιεράρχηση αναγκών στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων προστέθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας οι δήμοι Αλμυρού, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου, Αγιάς, Κιλελέρ, Τεμπών, Φαρκαδόνας, Παλαμά, Μουζακίου και Πύλης.

    Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των γευμάτων που παρέχονται σε σχολεία των δήμων Βόλου, Λάρισας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Ελασσόνας, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Σοφάδων. Συνολικά στα σχολεία της Θεσσαλίας θα παρέχεται ζεστό μεσημεριανό γεύμα σε 19.081 μαθητές. Μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα μετείχαν 12.179 μαθητές.

    Επιπλέον 10 Δήμοι προστέθηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Συγκεκριμένα οι Δήμοι Σπάρτης, Λεβαδέων, Πρεβέζης, Πηνειού (Ηλείας), Σικυωνίων, Σιντικής, Μεσσήνης, Ζαχάρως, Καλαμαριάς και Ηλιουπόλεως.Για την ένταξη των συγκεκριμένων 10 Δήμων στο πρόγραμμα ελήφθη υπόψη πολυκριτηριακή* μελέτη ιεράρχησης

    Σύμφωνα με την κα Ζαχαράκη με τη νέα χρονιά θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των σχολικών γευμάτων σε μεγάλους δήμους που παρουσιάζουν αυξημένη απορρόφηση του προγράμματος. 

    Όπως οι δήμοι, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη, Πειραιά, Ηρακλείου, Καστοριάς-Ορεστικού-Νεστορίου κ.α. Στο Δήμο Αθηναίων περισσότερες μερίδες θα διατίθενται στα σχολεία του  1ου, 5ου, 6ου και 7ου Δημοτικού Διαμερίσματος.

     Τα κριτήρια ένταξης των νέων δήμων στο πρόγραμμα ήταν:

    • Ο αριθμός παιδιών ηλικίας από 5-11 ετών που ανήκουν σε οικογένειες με εισόδημα (0-6.000 €).
    • Ο αριθμός ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) με παιδιά ηλικίας 5-11 ετών.
    • Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ΔΥΠΑ ηλικίας 25-45 ετών με παιδιά.
    • Ο δυναμισμός μισθωτής απασχόλησης.
    • Οι αποδοχές μισθωτής απασχόλησης.
    • Ο αριθμός γυναικών (με μισθωτή απασχόληση) προς συνολικό αριθμό μισθωτών απασχολούμενων.
    • Η παιδική φτώχεια.

    Διαβάστε επίσης: 

    Σοφία Ζαχαράκη για δημογραφικό: «Έχουμε φτάσει στα 5.600 επιδοτούμενα δάνεια σε νέα ζευγάρια» – Το σχέδιο της κυβέρνησης

    Ζαχαράκη: €400 εκατ. στις 13 Περιφέρειες για την σταθερή στήριξη 303.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

    Ιαματικός τουρισμός: Πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά των $90 δισ. διεκδικεί η Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ