• Οικονομία

    Αναστολές, τηλεργασία και ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ παρατείνονται και τον Μάιο

    Το Σεπτέμβριο η ψήφιση του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων


    Την παράταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας σε εργαζόμενους κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων αναμένεται να εισηγηθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, και τον Μάιο όλες οι επιχειρήσεις που σήμερα μπορούν να θέσουν το σύνολο ή μέρος των εργαζομένων τους σε αναστολή θα συνεχίσουν να το κάνουν για άλλον ένα μήνα, καθώς η λίστα των ΚΑΔ θα παραμείνει ίδια παρά το γεγονός ότι σταδιακά η οικονομία επανέρχεται με το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού.

    Παράλληλα, θα παραταθεί μέχρι 31 Μαΐου και η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50%, ενώ λόγω του ότι ανοίγουν όλες οι σχολικές βαθμίδες στις 10 Μαΐου η άδεια ειδικού σκοπού θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε ειδικές κατηγορίες.

    Έτσι οι επιχειρήσεις που ανοίγουν μετά το Πάσχα περνούν από την λίστα των κλειστών με κρατική εντολή επιχειρήσεων στην λίστα των ανοιχτών, αλλά πληττόμενων βάσει ΚΑΔ. Με τις εισηγήσεις των αρμοδίων μέχρι σήμερα, θα μπορούν να θέσουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας έως και το 100% των εργαζομένων τους.

    Οι επιχειρήσεις- εργοδότες που θα επαναλειτουργήσουν καλούνται να προχωρήσουν στις εξής επιλογές μετά το Πάσχα:

    -Να ανακαλέσουν ένα τμήμα του προσωπικού σε ενεργή απασχόληση και να διατηρήσουν τους υπόλοιπους σε αναστολή. Η αναλογία δεν είναι προκαθορισμένη και βρίσκεται στο χέρι του εργοδότη.

    -Να ανακαλέσουν όλους τους εργαζόμενους από την αναστολή.

    Όσες επιχειρήσεις – εργοδότες είναι πληττόμενες, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Μάιο 2021. Επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

    Τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στα 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής της σύμβασης εργασίας.

    Επίσης κανονικά συνεχίζεται μέχρι τέλος Ιουνίου ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ όπου εντάσσονται αποκλειστικά εργαζόμενοι, που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Ιανουαρίου 2021, σε επιχειρήσεις -εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εντάσσονται στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κρατική επιδότηση 60% επί του μισθού τους που μειώθηκε (έως 50%) λόγω μείωσης του χρόνου εργασίας.

    Επίσης, το κράτος καταβάλλει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργατικών και εργοδοτικών), που αντιστοιχούν στο μειωμένο μισθό.

    Οι επιχειρήσεις- εργοδότες μπορούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος ισχύος του Μηχανισμού για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους.

    Τηλεργασία

    Μέχρι τις 31 Μαΐου παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% των μισθωτών ανά επιχείρηση, στον ιδιωτικό τομέα.

    Ειδικότερα επιχειρήσεις – εργοδότες που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, υποχρεούνται, έως 31 Μαΐου 2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών.

    Οι επιχειρησεις οφείλουν να προαναγγείλουν πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την εξ αποστάσεως εργασία 50% των εργαζομένων τους, για τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, συμπληρώνοντας το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ».

    Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση – εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Προθεσμίες αναστολών και μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων



    ΣΧΟΛΙΑ