• Οικονομία

    «Ανάσα» για τον χρυσό έφερε η υποχώρηση του δολαρίου

    • NewsRoom
    Ραβδοι χρυσού - χρυσός - τμή χρυσού


    Ο χρυσός σημείωσε άνοδο την Τρίτη, σβήνοντας απώλειες έξι συνεχόμενων συνεδριάσεων, βοηθούμενος από την υποχώρηση του δολαρίου και τη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων μετά τα αδύναμα στοιχεία της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

    Ο χρυσός σποτ σημείωσε άνοδο 0,77% στα 1.761,9 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές υποχώρησαν στις τελευταίες έξι συνεδρίες και έφτασαν τα 1.727,01 $ τη Δευτέρα, το χαμηλότερο από τις 27 Ιουλίου. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χρυσού ανέβηκε κατά 0,7% ή 12,80 δολάρια φτάνοντας τα 1.761,20 δολάρια.

    Τι ανέφεραν οι αναλυτές

    «Το δολάριο και οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει μετά τα αδύναμα δεδομένα PMI flash, βοηθώντας τον χρυσό», δήλωσε ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής του OANDA. «Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν μια σημαντική συρρίκνωση, δείχνοντας ότι η οικονομία έχει αποδυναμωθεί γρήγορα, ανοίγοντας την πόρτα στην ιδέα ότι η Fed μπορεί να μην είναι τόσο επιθετική, βοηθώντας περαιτέρω τον χρυσό». Η επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο στην πιο αδύναμη των τελευταίων 18 μηνών.

    Η αγορά τώρα εστιάζει στην ομιλία του προέδρου της Fed Jerome Powell σε ένα ετήσιο παγκόσμιο συνέδριο κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole του Wyoming, την Παρασκευή. «Εάν οι τιμές (χρυσού) είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα 1.724 δολάρια, υπάρχει μια έκπτωση στα 1.700 δολάρια. Εναλλακτικά, μια κίνηση πίσω πάνω από τα 1.752 δολάρια μπορεί να ανοίξει μια πορεία προς τα 1.770 και 1.800 δολάρια, αντίστοιχα», δήλωσε ο αναλυτής της FXTM, Lukman Otunuga.

    Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρη την ευρωζώνη συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, καθώς η κρίση κόστους ζωής ανάγκασε τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες ενώ οι περιορισμοί της προσφοράς συνέχισαν να βλάπτουν τους κατασκευαστές, σύμφωνα με έρευνα. «Η Ευρώπη μπαίνει σε ύφεση, η Κίνα βλέπει μια επιβράδυνση. Ο χρυσός τελικά θα δει ξανά κάποιο ασφαλές καταφύγιο», πρόσθεσε ο Μόγια.

     

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ