• Οικονομία

    Αναλογικό πέναλτι σε όσους συνταξιούχους εργάζονται -Τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης


    Αναλογική μείωση με τις ημέρες απασχόλησης των συνταξιούχων αναμένεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, καταργώντας το οριζόντιο «πέναλτι» του 30% που ισχύει σήμερα.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Mononews», η αλλαγή αυτή δεν θα συμπεριληφθεί στο «νομοσχέδιο σκούπα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θα περάσει την επόμενη εβδομάδα από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά σε επόμενο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το τέλος του χρόνου.

    Στο τραπέζι των συζητήσεων της ηγεσία του υπουργείου επικρατεί η πρόταση αναλογικής παρακράτησης της σύνταξης με τις ημέρες απασχόλησης του συνταξιούχου. Υπενθυμίζεται ότι το «πέναλτι» με το νόμο Βρούτση μειώθηκε από 60% σε 30% οριζόντια για όλους συνταξιούχους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί ένας συνταξιούχος μία ημέρα το μήνα, θα παρακρατηθεί το 1/3 της σύνταξής του.

    Με την αλλαγή που προωθείται το σύστημα θα γίνει δικαιότερο, προκειμένου και οι συνταξιούχοι να μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημα τους και να μην υπάρχει αδήλωτη απασχόληση. Σήμερα συνταξιούχος που λαμβάνει 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική, χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 360 ευρώ το μήνα ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15%, εφόσον δουλεύει 15 ημέρες η απώλεια του θα περιοριστεί στο 1/2 , σε 180 ευρώ το μήνα. Σημειώνεται ότι το πρόστιμο σε περίπτωση αδήλωτου εργαζόμενου συνταξιούχου ισούται με 12 κύριες και επικουρικές συντάξεις.

    Στο μεταξύ, σημαντικός αριθμός εργαζομένων συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να αναμένει πάνω από ένα χρόνο τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30%. Αν και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις βλέπουν τις σωστές περικοπές, υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι μετά το 2020 που εξακολουθούν να υφίστανται μαχαίρι 60% στις συντάξεις τους με τον χρόνο αναμονής των αναδρομικών να αγγίζει τους 17 μήνες.

    Χιλιάδες είναι και οι συνταξιούχοι που ενώ εργάστηκαν για περισσότερα από δυο χρόνια δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο ασφάλισης και να λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους. Δηλαδή δεν εισπράττουν την ανταποδοτικότητα των εισφορών τους, όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος.

    Ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει ότι δεν έχει εγκατασταθεί το απαραίτητο λογισμικό, καθώς δόθηκε προτεραιότητα σε άλλες περιπτώσεις συνταξιούχων και στην έκδοση του στοκ των κύριων συντάξεων, παραπέμποντας την επίλυση του προβλήματος τους προσεχείς μήνες.

    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν.4670/2020, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις που γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις που γίνεται αναστολή της σύνταξης.

    Τι ισχύει σήμερα

    ● Συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα υπόκεινται σε μείωση για το ποσόν της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης κατά 30%.

    ● Οι συνταξιούχοι που εργάζονταν πριν από τον Φεβρουάριο του 2020 θα ενταχθούν στις νέες διατάξεις, εφόσον συνεχίζουν να εργάζονται, από την 1/3/2022 και μετά.

    ● Συνταξιούχοι που έχουν αναλάβει ή αναλαμβάνουν εργασία σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης λαμβάνουν συντάξεις μειωμένες κατά 30% μετά τη συμπλήρωση του 61ου έτους, εφόσον αυτή συμπληρώνεται μέχρι την 28/2/2021 ή μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, εφόσον αυτή συμπληρώνεται από την 1/3/2022 και μετά.

    ● Η μείωση του 30% είναι η ακαθάριστη σύνταξη ή συντάξεις (επί συρροής συντάξεων), από τις οποίες εξαιρούνται το εξωιδρυματικό επίδομα και το επίδομα ανικανότητας.

    Διαβάστε επίσης

    Κωστής Χατζηδάκης: Έως και τριπλή η ενίσχυση για τους συνταξιούχους το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ