• Business

    Υπερκέρδη παραγωγών: Στα μαλακά… με 270 εκατ. ευρώ ο φόρος για όλους – Στα 190 για τη ΔΕΗ

    Κώστας Σκρέκας, Αθανάσιος Δαγούμας


    Μετά τους επανυπολογισμούς των εκπτώσεων και των ενστάσεων όλων των εταιρειών, στο ποσό των 300 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως καταλήγει το ποσό των υπερκερδών που η ΡΑΕ  υπολόγισε και κατέθεσε στο υπουργείο Ενέργειας και την κυβέρνηση.

    Μετά την παραλαβή του τελικού πορίσματος της ΡΑΕ, η κυβέρνηση ετοιμάζει την εφαρμοστική ΚΥΑ για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς 90%.

    Πώς βγήκε το ποσό των 300 εκατ. ευρώ

    Υπενθυμίζεται ότι για τον καθορισμό των υπερκερδών η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει σχετική φόρμουλα σύμφωνα με την οποία από τον αρχικό πρώτο υπολογισμό των υπερκερδών, αφαιρεί τις εκπτώσεις πάσης φύσεως που παρείχαν οι εταιρείες στους πελάτες τους, οι επιβαρύνσεις που είχαν από τη διατήρηση των σταθερών τιμολογίων τους στα ίδια επίπεδα, καθώς και τα ποσά που αφορούν τυχόν διμερή συμβόλαια που διατηρούσαν με άλλες ηλεκτρικές εταιρείες, μέσω των οποίων πωλούσαν ρεύμα σε τιμές χαμηλότερες της χονδρεμπορικής.

    Το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ αφορά  το εξάμηνο Οκτώβριος 2021 με Μάρτιος 2022, ενώ θα ακολουθήσει και νεότερος υπολογισμός για το επόμενο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

    Το ειδικό τέλος θα επιβληθεί για 9 μήνες μέχρι και τον Ιούνιο 2022. Από τον  Ιούλιο λειτουργεί το νέο μοντέλο στη χονδρική του ρεύματος με το Μηχανισμό που αποδίδει αποζημιώσεις στους παραγωγούς  ανά τεχνολογία παραγωγής ενέργειας  και αποσπά τα επιπλέον ποσά που εισπράττουν από το Χρηματιστήριο Ενέργειας  υπέρ το Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

     Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το τελικό ποσό υπερκερδών στα 300 εκατ. ευρώ προκύπτει μετά την προσμέτρηση των εκπτώσεων, στο αρχικό  ποσό των 590 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά υπολογίσει η ΡΑΕ. Αν υπολογιστεί σε αυτό το ποσό τα 300 εκατ. ευρώ  η έκτακτη εισφορά με συντελεστή 90% που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση, τότε το καθαρό  ποσό που θα εισπραχθεί από το σύνολο της αγοράς είναι κοντά στα 270 εκατ. ευρώ. Από αυτά, κοντά στα 190 εκατ. ευρώ, αφορά φόρο που θα εισπραχθεί από τη ΔΕΗ, πολύ κοντά στο ποσό (200 εκ. ευρώ) που είχε ενημερώσει ο Πρόεδρος της εταιρείας κ. Γιώργος Στάσσης τους αναλυτές ότι αναμένει, στην τηλεδιάσκεψη αποτελεσμάτων της εισηγμένης.

    Από τους υπόλοιπους ιδιώτες παραγωγούς (ΗΡΩΝ, Mytilineos, Epedison) θα αντληθούν περί τα 80 εκατ. ευρώ συνολικά. Υπενθυμίζεται ότι η πρόβλεψη της Mytilineos για την εισφορά αυτή ήταν 30 εκατ.ευρώ.

    Το αρχικό πόρισμα της ΡΑΕ

    Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το αρχικό πόρισμα της ΡΑΕ τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά κατά την περίοδο Οκτώβριος 2021 με Μάρτιος 2022 υπολογίστηκαν συνολικά σε 927.440.000, εκ των οποίων τα 729,91 εκατ. ευρώ ήταν της ΔΕΗ, τα 157,61 εκατ. ευρώ των καθετοποιημένων ιδιωτών συν άλλα 39,92 εκατ. ευρώ από ΑΠΕ χωρίς κρατική ενίσχυση.

    Το πόρισμα της ΡΑΕ σημείωνε όμως ότι η ΔΕΗ παρείχε εκπτώσεις 335,99 εκατ. ευρώ. Μετά τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ελήφθησαν υπόψη και αφαιρέθηκαν, εκτός από τα 335,99 εκατ. ευρώ, τα κόστη των σταθερών τιμολογίων, καθώς, κατ΄ αντιστοιχία, και οι σχετικές εκπτώσεις και δαπάνες των υπολοίπων ηλεκτρικών εταιρειών.



    ΣΧΟΛΙΑ