• Οικονομία

    Αλλαγές στις δηλώσεις Ε9 και στα πρόστιμα φέρνει νέα τροπολογία

    • NewsRoom
    ε9


    Νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στις προθεσμίες δήλωσης ακινήτων (Ε9), αλλά και για τα πρόστιμα που θα ισχύσουν σε περίπτωση μη δήλωσης ή εκπρόθεσμης δήλωσης, φέρνει η νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.

    Σημαντική αλλαγή, πέραν της νέας διάταξης των προθεσμιών, είναι το γεγονός ότι η νέα τροπολογία απαλλάσσει από πρόστιμα τις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, κάτι που ίσχυε έως τώρα.

    Τα βασικά σημεία που αλλάζει και επαναπροσδιορίζει η τροπολογία, σχετικά με τη δήλωση Ε9, συνοψίζονται στα εξής:

    • Από 1 Ιανουαρίου 2019 και στο εξής ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) η 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής δικαιωμάτων επί ακινήτων του φορολογούμενου (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία κτλ). Σήμερα, ο φορολογούμενος υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) εντός 30 ημερών από τη μεταβολή των δικαιωμάτων του επί ακινήτων.
    • Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) των ετών από το 2010 και μετά, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και την ψήφιση που σχεδίου νόμου, δεν επιβάλλονται κατά περίπτωση τα οριζόμενα πρόστιμα. Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται, ούτε επιστρέφονται αυτά που έχουν καταβληθεί.
    • Δεν προβλέπεται η επιβολή χρηματικού προστίμου για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κτηματολόγιο: Οι περιοχές παίρνουν παράταση για τη δήλωση ακινήτου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κτηματολόγιο: Στο τραπέζι η σύνδεση με το Ε9 – Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις ακινήτων (πίνακας)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κτηματολόγιο: Παράταση-ανάσα για ιδιοκτήτες σε οκτώ περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ