• Οικονομία

    Αύξηση του χρόνου απασχόλησης αντί για αύξηση της απασχόλησης κατά την διάρκεια της πανδημίας – 3,35 εκατ. άτομα εργάστηκαν πέρα του ωραρίου τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Αύξηση του χρόνου εργασίας πέραν του κανονικού ωραρίου παρατηρείται στο 37,1% των εργαζομένων και μάλιστα σε κάποιους κλάδους το ποσοστό φτάνει στο 90%, σύμφωνα με την ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

    Στο νέο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι η πανδημία συνέβαλε στην περαιτέρω αύξηση των ανισοτήτων, της ανεργίας και της επισφάλειας της εργασίας, καθώς και στον περιορισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων.

    Το σταθερά μειωμένο επίπεδο απασχόλησης σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του προηγούμενου έτους οφείλεται μεταξύ άλλων και στην αύξηση του χρόνου απασχόλησης.

    Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία, το γ’ τρίμηνο 3,35 εκατ. άτομα εργάστηκαν παραπάνω ώρες εργασίας από το κανονικό ωράριο, εξ αυτών το 37,1% εργάστηκε περισσότερες από 48 ώρες την εβδομάδα. Συνεπώς, η χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης το γ’ τρίμηνο καθώς και η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με το β’ τρίμηνο δεν οδήγησαν σε σημαντική αύξηση της απασχόλησης, αλλά κυρίως σε αύξηση του χρόνου εργασίας.

    Οι κλάδοι στους οποίους το φαινόμενο παρουσιάζεται εντονότερο είναι αυτοί της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, του λιανικού και του χονδρικού εμπορίου, της μεταποίησης και της διαχείρισης υδάτινων πόρων, παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ., με το ποσοστό των ατόμων που εργάστηκαν περισσότερες ώρες να ξεπερνάει το 90%.

    Μπορεί τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας να είχε ανακάμψει στο επίπεδο του Ιανουαρίου (16,1%), όμως ο όγκος της απασχόλησης βρίσκεται σταθερά σε χαμηλότερο επίπεδο από τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

    Ειδικότερα, μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, η απασχόληση κατά μέσο όρο είναι χαμηλότερη κατά 68 χιλ. άτομα. Ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται εξίσου μειωμένος, αλλά το μέγεθος αυτό αποκρύπτει τον αριθμό όσων βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, οι οποίοι καταγράφονται στους οικονομικά μη ενεργούς. Το τελευταίο αυτό στοιχείο εξηγεί την αύξηση του πλήθους των οικονομικά μη ενεργών σε σχέση τους αντίστοιχους μήνες του 2019.

    Διαβάστε ακόμη:

    Σκυλακάκης: Εντός του Μαρτίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

    Η παρενόχληση είναι εκ-βιασμός και ο χαβαλές… ανοίγει την πόρτα

    Κώστας Αχ. Καραμανλής: Αυστηρές ποινές στον νέο ΚΟΚ και αξιόπιστο σύστημα εξετάσεων οδήγησης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ