ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κατά 470 εκατ. ευρώ διευρύνθηκε το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών στο πρώτο τρίμηνο του έτους αγγίζοντας τα 3,7 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την επιδείνωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων. Αντιθέτως βελτιωμένη εικόνα εμφάνισε το Ισοζύγιο Υπηρεσιών καθώς οι εισπράξεις από τον τουρισμό παρουσίασαν αύξηση κατά 37% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης τόσο στο ισοζύγιο καυσίμων όσο και σε εκείνο των λοιπών αγαθών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν μόνο κατά 1,0% σε τρέχουσες τιμές (μειώθηκαν κατά 3,8% σε σταθερές τιμές). Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 4,3% σε τρέχουσες τιμές (5,7% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 6,0% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές).
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 18,9%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 7,8% και 37,2%, αντίστοιχα.
Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μεταβολή του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης από πλεονασματικό σε ελλειμματικό.
Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, και ειδικότερα στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού (άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα) αυξήθηκαν κατά 774 εκατ. ευρώ και οι απαιτήσεις τους κατά 83 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε μείωση των απαιτήσεων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της μείωσης (κατά 933 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 5,8 δισεκ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δημοσκόπηση Interview: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ με 34,4% – Άνοδος ΠΑΣΟΚ, υψηλή αβεβαιότητα στο εκλογικό σώμα
- Δημοσκόπηση GPO: Ενισχυμένη η ΝΔ στο 31,4%, από τον πόλεμο – Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, πτώση για Καρυστιανού
- Η Γαλανόλευκη στη θάλασσα του Πειραιά για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821
- ΟΤΕ: Αγόρασε μετοχές αξίας περίπου 9,3 εκ. ευρώ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.