ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε 8.910 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2024 τα συνολικά έσοδα από τους περιβαλλοντικούς φόρους, παρουσιάζοντας ετήσια μείωση 3,7% σε σύγκριση με το 2023.
Τα έσοδα αυτά αποτέλεσαν το 9,4% των συνολικών φόρων και κοινωνικών εισφορών της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2023.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, αναφορικά με τους τομείς που κατέβαλλαν τους περιβαλλοντικούς φόρους το 2024, οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας συμμετείχαν συνολικά με 5.815 εκατ. ευρώ και με ποσοστό 65,3% επί του συνόλου των εσόδων από περιβαλλοντικούς φόρους, ενώ τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι κατέβαλαν 3.095 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 34,7% των συνολικών περιβαλλοντικών φόρων.
Το 2024, οι φόροι ενέργειας ανήλθαν σε 7.227 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 4,2% σε σύγκριση με το 2023. Οι ενεργειακοί φόροι αποτέλεσαν την πλειονότητα των περιβαλλοντικών φόρων με μερίδιο 81,1% για το 2024.
Οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας κατέβαλαν συνολικά 5.199,3 εκατ. ευρώ σε φόρους ενέργειας, ενώ τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι συμμετείχαν με το ποσό των 2.027,7 εκατ. ευρώ.
Οι φόροι μεταφορών ανήλθαν σε 1.653 εκατ. ευρώ, μειωμένοι κατά 1,7% σε σχέση με το 2023 και αποτέλεσαν το 18,6% των συνολικών περιβαλλοντικών φόρων για το 2024. Τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι εντός της επικράτειας κατέβαλαν 1.038,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι οικονομικοί κλάδοι κατέβαλαν το υπόλοιπο ποσό των 614,2 εκατ. ευρώ.
Οι φόροι ρύπανσης και χρήσης πόρων ανήλθαν σε 30 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 0,3% των συνολικών περιβαλλοντικών φόρων. Αναφορικά με τους τομείς που κατέβαλλαν τους φόρους ρύπανσης και χρήσης πόρων το 2024, τα νοικοκυριά και οι μη μόνιμοι κάτοικοι συνεισέφεραν το ποσό των 28,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας κατέβαλαν το υπόλοιπο 1,5 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 1,2% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο
Bloomberg: Η Ελλάδα στο ραντάρ των υπερπλούσιων Βρετανών – Αλλάζει ο χάρτης του ευρωπαϊκού πλούτου
Ρεκόρ εσόδων άνω των 40 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΟΚ: Νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο Άγγελος Παπανικολάου μετά την παραίτηση Λιόλιου
- Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ναι» στο αίτημα για παραμονή των Patriot στη Σαουδική Αραβία
- Mr. «Χωριάτικο»: Πάνω από 100 εκατ. ευρώ η φοροδιαφυγή του Άγγελου Γιαννακόπουλου – Εικονικές συναλλαγές σε δίκτυο 200 εταιρειών – 50 συλλήψεις
- Τραμπ: Πλησιάζει η ώρα της απόφασης για το Ιράν – Deal ή νέες επιθέσεις;
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.