• Οικονομία

    Άδωνις Γεωργιάδης στο Mononews – Έκδοση συντάξεων μέσω Skype

    Ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης


    Την χρήση της εφαρμογής του Skype «ρίχνει» στη μάχη για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης.

    Όπως αποκαλύπτει στο «Mononews», ο υπουργός Εργασίας σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην παρουσίαση των νέων ψηφιακών εργαλείων του ΕΦΚΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. «Οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν με υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ μέσω Skype για την έκδοση της σύνταξής τους ώστε να κάνουν βήμα βήμα τη διαδικασία», σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ασφαλισμένος που υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα λαμβάνει ένα e-mail και έναν λογαριασμό Skype του εισηγητή που είναι υπεύθυνος για την έκδοση της σύνταξής του. Έτσι, ο υπάλληλος του e-ΕΦΚΑ θα καθοδηγεί τον ασφαλισμένο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσης αλλά και ο πολίτης θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί του για περαιτέρω διευκρινίσεις και ενημέρωση. «Ο ασφαλισμένος θα βρίσκεται σε απευθείας σύνδεση με τον εισηγητή που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξής του, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία και να αρθούν οι όποιες παρεξηγήσεις», τονίζει στο «Mononews» ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

    Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι οι συντάξεις να εκδίδονται σε έναν μήνα. Στην παρούσα φάση, οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονται σε 30.000, ενώ επιδίωξη είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να μειωθούν σε 25.000 έως ότου μηδενιστούν.

    Πώς θα γίνεται η επικοινωνία

    Η επικοινωνία μέσω Skype με τον υπάλληλο θα γίνεται μέσω της εφαρμογής του Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας

    Ο ασφαλισμένος που θέλει να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μπαίνει μέσω της εφαρμογής  που υπάρχει για το ψηφιακό δωμάτιο επικοινωνίας που έχει υποβάλει αίτημα και θα παίρνει οδηγίες από τον εισηγητή.

    Πρόκειται για μία σύγχρονη εφαρμογή, η οποία αποτελεί το μέσο άμεσης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των πολιτών και του ΕΦΚΑ σε «πραγματικό χρόνο», καθώς υπάρχει η δυνατότητα της αποστολής μηνυμάτων και της διαβίβασης εγγράφων.

    Μέσω του Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας και του Skype:

    • Ο πολίτης μπορεί πλέον να καταθέσει ηλεκτρονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απονομή σύνταξης του
    • Ο υπάλληλος του Φορέα μπορεί να επικοινωνήσει με τον Πολίτη και να ζητήσει σε ηλεκτρονική μορφή το δικαιολογητικό που εκκρεμεί για να συνεχίσει τη διαδικασία απονομής
    • Ο πολίτης μπορεί να επικοινωνήσει με τον υπάλληλο του Φορέα και να ενημερωθεί για την πορεία της διεκπεραίωσης του αιτήματος του

    Αφορά κάθε πολίτη, ο οποίος έχει υποβάλει το συνταξιοδοτικό του αίτημα μέχρι και σήμερα αλλά και κάθε νέο, καθώς και τους υπαλλήλους του Φορέα που απασχολούνται με την απονομή συντάξεων.

    Η νέα εφαρμογή θα εφαρμοστεί για τις εκκρεμείς συντάξεις και θα βελτιώσει τους όρους και τις διαδικασίες επικοινωνίας μεταξύ του ΕΦΚΑ και των «υποψήφιων» συνταξιούχων.

    Η εφαρμογή του νέου «εργαλείου» ξεκινά από τους εν αναμονή συνταξιούχους, που πλέον μέσω του «Ψηφιακού Δωματίου Επικοινωνίας» θα έχουν δυνατότητα άμεσα, με τη βοήθεια εκπαιδευμένων υπαλλήλων, να επικοινωνούν μαζί τους και να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για την πορεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης, για το αν λείπουν έγγραφα ή αν απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον πιστοποιητικών.

    Ο πολίτης θα πρέπει να πατήσει το σύνδεσμο προκειμένου να επιβεβαιώσει το email επικοινωνίας του. Μετά την επιβεβαίωση του email, αυτό αποθηκεύεται στην πλατφόρμα σαν «email επικοινωνίας» για όλες τις ειδοποιήσεις που λαμβάνει ο πολίτης και εκείνος μεταβαίνει αυτόματα στην οθόνη λίστας αιτήσεων χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια άλλη ενέργεια από πλευράς του. Αν μέσω οποιουδήποτε από τους προαναφερθέντες τρόπους αποθηκευθεί στην πλατφόρμα το πιστοποιημένο email του πολίτη, εκείνος δεν θα χρειαστεί να ακολουθήσει ξανά την προπεριγραφείσα διαδικασία επαλήθευσης του email του. Σε διαφορετική περίπτωση θα περνάει μετά από κάθε επιτυχημένη είσοδό του (login) μέχρι να αποθηκευθεί το πιστοποιημένο email του.

    Παράλληλα, η νέα αυτή υπηρεσία έρχεται να αντικαταστήσει 3 τρόπους επικοινωνίας που δημιουργούσαν ταλαιπωρία στους πολίτες και σημαντικές καθυστερήσεις στην διαδικασία απονομής:

    • την αλληλογραφία μέσω ταχυδρομείου όπου ο e-ΕΦΚΑ ζητούσε επιπλέον έγγραφα για να προχωρήσει το αίτημα συνταξιοδότησης,
    • την επίσκεψη του ασφαλισμένου στα τοπικά υποκαταστήματα για την προσκόμιση τους και
    • την τηλεφωνική επικοινωνία για διευκρινίσεις και ερωτήματα.

    Ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει γρηγορότερα τη σύνταξη του καθώς μειώνεται στο ελάχιστο ο χρόνος που απαιτείται για την προσκόμιση επιπλέον εγγράφων και καταργούνται χιλιάδες επισκέψεις στα υποκαταστήματα καθώς και ένας μεγάλος όγκος αλληλογραφίας μεταξύ εισηγητή και ασφαλισμένου.

    Διαβάστε επίσης

    Γεωργιάδης: Σε έναν χρόνο η ψηφιακή κάρτα εργασίας

    Γεωργιάδης: Νόμιμη εργασία σε 2 εργοδότες με 12 ώρες μέγιστη εργασία

    Άδωνις Γεωργιάδης: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι φιλεργατικό και αντιμετωπίζει χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ