• Οικονομία

    Άδωνις Γεωργιάδης: Εκτός τόπου και χρόνου η κουβέντα για νέα μέτρα στήριξης

    Άδωνις Γεωργιάδης

    Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων


    «Δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα απολύτως lockdown και κανένα μέτρο που θα επηρεάσει τη ζωή των εμβολιασμένων» τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Τόνισε παράλληλα ότι σε «μία εποχή πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη, η κουβέντα για νέα μέτρα στήριξης είναι εκτός τόπου και χρόνου».

    Όπως εξήγησε σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown ο υπουργός Ανάπτυξης, «δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για να το κάνουμε, οι άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν, μόνο να νοσήσουν, άρα δεν υπάρχει δικαιολογητική βάση να περιορίσεις τις ατομικές ελευθερίες σε ανθρώπους που δεν κινδυνεύουν».

    Δεν συζητούνται νέα οικονομικά μέτρα ανάλογα με το παρελθόν

    Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι «σε καμία απολύτως περίπτωση δεν συζητούνται νέα οικονομικά, ανάλογα της προηγούμενης εποχής. Πρώτον γιατί εμείς έχουμε εξαντλήσει το ΕΣΠΑ, κάνοντας τη μεγαλύτερη απορρόφηση από όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης και δεύτερον γιατί η ΕΕ δεν έχει διάθεση να ανοίγει κάνουλα δίνει χρήματα».

    «Σε μία εποχή πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη, η κουβέντα για νέα μέτρα στήριξης είναι εκτός τόπου και χρόνου» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ξοδέψει ένα από τα μεγαλύτερα αναλογικά ποσά για τη στήριξης της οικονομίας ενώ τόνισε ότι στόχος είναι οι γιορτές με την αγορά να λειτουργεί και πως το 2022 αναμένεται χρόνιά μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης.

    «Για την ενεργειακή κρίση δαπανήσαμε έως τώρα 1,2 δισ. ευρώ»

    Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης επισημαίνοντας πως «η  Κυβέρνηση έχει δαπανήσει μέχρι τώρα 1,2 δισ. ευρώ, ένα πολύ μεγάλο ποσό για τα δεδομένα του ελληνικού προϋπολογισμού».

    Σημείωσε ωστόσο πως παρακολουθούμε την εξέλιξη κι αν χρειαστεί παρέμβαση, θα υπάρξει. Επεσήμανε ότι ο ίδιος  δεν ενθαρρύνει επιχειρήσεις να αυξήσουν τιμές καθώς και ότι θα πρέπει να βρουν τρόπους να είναι  ανταγωνιστικές.

    Tρία νομοσχέδια από το υπουργείο Ανάπτυξης

    Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρουσίασε τα τρία νομοσχέδια που φέρνει διαδοχικά στη Βουλή.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για το νομοσχέδιο «Στρατηγικές Επενδύσεις και Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος» το οποίο βρίσκεται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικών ζητημάτων απολιγνιτοποίησης το οποίο αναμένεται έως την Παρασκευή και o νέος Αναπτυξιακός Νόμος που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

    Επίσης από 1η Ιανουαρίου ξεκινά και ο νέος χάρτης Περιφερειακών ενισχύσεων, που θα δώσει νέες ευκαιρίες.

    «Είμαι βέβαιος ότι το νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις θα φέρει περισσότερες ακόμη επενδύσεις» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε από την πλευρά του ότι «με το νομοσχέδιο «δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε οι επενδυτές να αισθάνονται ότι η κυβέρνηση τους θέλει εδώ».

    Επισημάνθηκε ακόμη ότι το 20% των νέων θέσεων εργασίας από το επενδυτικό κύμα (TeamViewer, Pfizer, κτλ) είναι καλυμμένες από Έλληνες που ήλθαν από το εξωτερικό.

    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση

    Aναφορικά τέλος με το νομοσχεδίου για τη «Δίκαιη Μετάβαση» η πολιτική ηγεσία του υπουργείο ανέφερε πως με τίμημα 1 ευρώ, θα μεταβιβαστούν από τη ΔΕΗ στο ελληνικό κράτος, στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, 46.000 στρέμματα.

    «Για τη ΔEΗ το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης είναι λαχείο. Και ταυτόχρονα και για το δημόσιο είναι λαχείο, για να κάνει την αποκατάσταση. Είναι μια win-win συμφωνία», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

    «Τα εδάφη έρχονται στο δημόσιο για να μπορέσει από το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει η αποκατάσταση» ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Όπως τόνισε «στην πλειοψηφία τους θα πάνε για χρήσεις αναψυχής» ενώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) προβλέπονται 300 εκατ. ευρώ.

    Το νομικό πρόσωπο, το οποίο δημιουργείται είναι ένα νομικό πρόσωπο που ιδιοκτήτης θα είναι η Πολιτεία, όπως επισημάνθηκε. «Η ΔEΗ, η οποία ρυπαίνει, αποκαθιστά πλήρως τα εδάφη δια της αξίας των γαιών που μεταβιβάζει σε ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου» σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

    Τα αναπτυξιακά σχέδια για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση καταλαμβάνουν, όπως εξήγησε τη Δυτική Μακεδονία έχοντας ως επίκεντρο τις λιγνιτικές περιοχές Κοζάνης, Φλώρινας και τους άλλους νομούς Καστοριάς και Γρεβενών. Τα σχέδια καταλαμβάνουν επίσης τις περιοχές του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης.

    Διαβάστε επίσης:

    Άδωνις Γεωργιάδης: Παρατείνεται η διάρκεια της ρύθμισης για το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων

    Το νέο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων – Όλες οι αλλαγές και τα νέα κίνητρα

    Γεωργαντάς: Το 75% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί-Το lockdown δεν λύνει το πρόβλημα



    ΣΧΟΛΙΑ