• Οικονομία

    Πάνω από το 7% θα γράψει το κοντέρ της ανάπτυξης – Κλειδί οι τιμές των καυσίμων

    Πάνω από το 7% θα γράψει το «κοντέρ» της ανάπτυξης – «Κλειδί» οι τιμές των καυσίμων

    Θόδωρος Σκυλακάκης-Χρήστος Σταϊκούρας


    Πέραν από κάθε προσδοκία εκτιμάται ότι θα κινηθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021, αφού η πρόβλεψη του 6,9% θεωρείται μάλλον «ξεπερασμένη» και τα στοιχεία από την πορεία των φορολογικών εσόδων στο 11μηνο του έτους δείχνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 6,9% που αναφέρεται στον προϋπολογισμό.

    Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείο το «κοντέρ» θα γράψει πολύ πάνω από το 7%, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και ο αριθμός… 8!

    Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως δεν είναι ώρα να προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων, αφού το έτος 2021 ολοκληρώνεται ημερολογιακά σε λίγες ημέρες και θα ακολουθήσουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν για αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2021 για το Μάρτιο του ερχόμενου έτους, όταν και θα ανακοινωθούν τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και το δ’ τρίμηνο του φετινού έτους.

    Σκαμπανεβάσματα στις τιμές της ενέργειας για… 10 χρόνια!

    Η «έκρηξη» των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και πετρέλαιο θέρμανσης φαίνεται πως περιορίζει τη δυναμική της ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης.

    Μάλιστα, «κλειδί» για τους επόμενους μήνες θα είναι η πορεία της τιμής των καυσίμων, κυρίως μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022, που δημιουργούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Πάντως, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι αυξομειώσεις στις τιμές της ενέργειας θα συνεχιστούν για μια ακόμα δεκαετία. Αυτός θα είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση θα θέσει άμεσα σε λειτουργία τον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

    Άνοδος στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

    Σταθερή ανοδική πορεία καταγράφουν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, οι οποίες είναι σημαντικά αυξημένες και το μήνα Νοέμβριο, κάτι που συνδέεται με την συνολική εικόνα του λιανεμπορίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών:

    •  Το Νοέμβριο του 2021 ήταν αυξημένες κατά 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019,
    •  Τον Οκτώβριο ήταν αυξημένες κατά 37% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019 και
    •  Τον Σεπτέμβριο κινήθηκαν ανοδικά κατά 34% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

    Εκτόξευση των φορολογικών εσόδων,

    Κάθε προσδοκία ξεπέρασαν τα φορολογικά έσοδα στο 11μηνο του 2021, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ανήλθαν σε 43 δις ευρώ, αυξημένα κατά 855 εκατ. ευρώ ή 2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022.

    Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημείωναν πως αυτή η άνοδος οφείλεται:

    • Στους φόρους κατανάλωσης
    • Στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και
    • Στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, από τον οποίο ενισχύθηκαν σημαντικά τα φορολογικά έσοδα κυρίως το μήνα Οκτώβριο.

    Διαβάστε επίσης

    ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 70,8% στην διακίνηση επιβατών στους λιμένες το β’ τρίμηνο

    Πρωτογενές έλλειμμα 7,88 δισ. στο 11μηνο – Αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 855 εκατ.

    ΕΛΣΤΑΤ: Στο 13,3% ανήλθε η ανεργία στη χώρα τον Οκτώβριο του 2021

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ