• Οικονομία

    29.984 ξεχασμένες αιτήσεις συνταξιοδότησης σε σακούλες και συρτάρια… από το 2010


    Στον εντοπισμό 29.984 αιτήσεων συνταξιοδότησης που αφορούν κύρια ασφάλιση προχώρησαν οι υπάλληλοι του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης σε ξεχασμένες κούτες, σακούλες και συρτάρια, οι οποίες δεν είχαν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα του ταμείου. Κατά την διάρκεια του 2021, καταγράφηκε άλλη μια απίστευτη ιστορία γραφειοκρατικής παράνοιας στον e-ΕΦΚΑ με τους ασφαλισμένους να περιμένουν μάταια, σε κάποιες περιπτώσεις έως και δέκα χρόνια, για την λήψη της σύνταξης τους, όταν η αίτηση τους δεν είχε καταχωρηθεί πουθενά.     

    Οι ξεχασμένες αιτήσεις σε σακούλες, κούτες και συρτάρια είναι κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών μετά την συγχώνευση διευθύνσεων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και την συγχώνευση τους στον e-ΕΦΚΑ, αγροτών από τον πρώην ΟΓΑ μετά την κατάργηση των κατά τόπους ανταποκριτών και των τοπικών υποσυστημάτων, αλλά και ευγενών ταμείων όπως ΤΣΑΥ (γιατροί), ΤΑΝ (νομικοί) και ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί).      

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του e-ΕΦΚΑ έως το τέλος Φεβρουαρίου στοχεύει στην εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος απόδοσης συντάξεων και στην ταχύτερη απονομή τους στους ασφαλισμένους με την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων έως τον Ιούνιο του 2022. Ταυτόχρονα, o e-ΕΦΚΑ εκσυγχρονίζεται σε ηλεκτρονικά συστήματα και υποδομές με την χρήση λογισμικών που θα επιτρέπουν τον έλεγχο της θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και υπολογισμού σύνταξης αυτόματα, αλλά και την πρόσληψη έως το τέλος Ιανουαρίου επιπλέον 100 ατόμων με συμβάσεις έργου για την έκδοση συντάξεων. 

    Άλλωστε, είναι προαπαιτούμενο σε όλες τις συζητήσεις με τους θεσμούς η πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, με ιδιαίτερη έμφαση στη μείωση των συντάξεων που εκκρεμούν. Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις συζητήσεις για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των θεσμών για την αξιολόγηση.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Mononews», και το Δεκέμβριο επιτεύχθηκε δραστική μείωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση, καθώς δόθηκε οριστική σύνταξη σε επιπλέον 22.500 συνταξιούχους με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου να περιορίζονται στις 252 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 58% σε σχέση με το 2020 που έφταναν τις 600 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ έδωσε έμφαση στην εκκαθάριση κατά προτεραιότητα παλαιών αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι συντάξεις των οποίων ήταν υψηλότερες και τα χρήματα που όφειλε ο e-ΕΦΚΑ ήταν περισσότερα. Λόγω της σημαντικής βελτίωσης των ρυθμών απονομής, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον ανέρχονται σε 83.090, σύμφωνα με τα στοιχεία Νοεμβρίου.

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η έκδοση συντάξεων κύριας ασφάλισης από ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές. Τον Φεβρουάριο ξεκινά ο 3ος κύκλος με επιπλέον 1.200 συμμετέχοντες, ενώ δίνεται η δυνατότητα εκ νέου εξέτασης σε περισσότερους από 2.000 λογιστές και δικηγόρους, που για διάφορους λόγους δεν πιστοποιήθηκαν στους προηγούμενους κύκλους. Υπενθυμίζεται πως ήδη 333 πιστοποιημένοι έχουν ενταχθεί στη διαδικασία απονομής συντάξεων, όμως μέχρι τώρα δεν έχει εκδοθεί σημαντικός αριθμός συντάξεων. 

    Η αλήθεια των αριθμών 

    Στις 29.984 ανέρχονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εντοπίστηκαν κατά την διάρκεια του 2021, οι οποίες δεν είχαν καταγραφεί ηλεκτρονικά στο σύστημα του e-ΕΦΚΑ. Οι ξεχασμένοι φάκελοι αποκαλύφθηκαν κατά τη συγχώνευση τοπικών διευθύνσεων και υποκαταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά την διάρκεια των μετακομίσεων με την υλοποίηση του νέου οργανογράμματος βρέθηκαν χιλιάδες φάκελοι σε αποθήκες, υπόγεια, ντουλάπια που δεν είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα και ως εκ τούτου δεν φαινόταν πουθενά ότι ο ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης. Οι φάκελοι που εντοπίστηκαν, ενσωματώθηκαν στις εκκρεμότητες του e-ΕΦΚΑ. Με εντολή του κ. Χατζηδάκη ξεκίνησε η σταδιακή καταβολή των συντάξεων που εκκρεμούσαν από το 2010. Όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι επιπλέον φάκελοι, το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων θα είχε οριστικά αντιμετωπιστεί ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

    Κατά την διάρκεια του 2021 εντοπίστηκαν 44 αιτήσεις συνταξιοδότησης που είχε υποβληθεί χειρόγραφα και είχαν ξεχαστεί από το 2010. Συγκεκριμένα τον Ιανουάριο πέρυσι εντοπίστηκαν 6 αιτήσεις σε υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ στην Αγία Παρασκευή σε κούτες, το οποίο ήταν κλειστό. Οι αιτήσεις που έμειναν στα αζήτητα και υποβλήθηκαν το 2011 έφτασαν τις 94, ενώ τις 97 έφτασαν αυτές που υπεβλήθησαν το 2012. Τον Ιούνιο του 2021 εντοπίστηκαν στο υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ στον Ηράκλειο της Κρήτης 10 αιτήσεις συνταξιοδότησης σε συρτάρια που είχαν υποβληθεί το 2013, ενώ συνολικά ο αριθμός τους έφτασε τις 113 που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα με τους ασφαλισμένους να περιμένουν 9 χρόνια…

    Αιτήσεις από το 2014 σε αναμονή ήταν 119, από το 2015 ήταν 209, ενώ το 2016 οι αιτήσεις που εντοπίστηκαν σε εκκρεμότητα ήταν 765 με τις ξεχασμένες υποθέσεις να πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο 1.196 αιτήσεις από το 2017, 1.882 από το 2018, 5.537 το 2019 και 19.928 το 2020. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ταμείου έχουν ήδη εκκαθαρίσει το 80% των υποθέσεων που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα από το 2010- 2017, συνολικά ανέρχονταν σε 2.637, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εκκαθαριστεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Μάλιστα έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουν αποδοθεί στους ασφαλισμένους οι οριστικές συντάξεις τους, εφόσον έχουν υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης έως το τέλος του 2019. 

    Οι ξεχασμένες αιτήσεις σε σακούλες, κούτες και συρτάρια είναι κυρίως ελευθέρων επαγγελματιών μετά την συγχώνευση διευθύνσεων του πρώην Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και την συγχώνευση τους στον e-ΕΦΚΑ, αγροτών από τον πρώην ΟΓΑ μετά την κατάργηση των κατά τόπους ανταποκριτών και των τοπικών υποσυστημάτων, αλλά και ευγενών ταμείων όπως ΤΣΑΥ (γιατροί), ΤΑΝ (νομικοί) και ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί).      

     Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του e-ΕΦΚΑ και θα συμβάλουν στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων προβλέπουν: 

    • Την επιλογή διευθυντών και γενικών διευθυντών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 3ετείς συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης άπαξ, με διαφανείς διαδικασίες και ειδικό σύστημα πρόσθετων ανταμοιβών με βάση στόχους.
    • Την πρόσληψη 500 ατόμων μέσω ΑΣΕΠ στον ΕΦΚΑ κυρίως οικονομολόγων και εξιδεικευμένων στην πληροφορική. 
    • Την καθιέρωση νέου πριμ παραγωγικότητας για δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την παραγωγικότητα τους.
    • Τη σύσταση μονάδας εσωτερικών υποθέσεων για άμεση διερεύνηση καταγγελιών πολιτών.
    • Τη ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία με συντόμευση του χρόνου απολογίας και επιβολής ποινών από δυο μήνες που είναι σήμερα σε έναν.

    Έκδοση επικουρικών και εφάπαξ 

    Ταυτόχρονα, ο ΕΦΚΑ προχωράει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του (https://www.efka.gov.gr) στην παράλληλη έκδοση της κύριας σύνταξης μαζί με την επικουρική και το εφάπαξ, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος απονομής και των τριών αυτών παροχών. Αυτή την στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για κύρια σύνταξη είναι 83.000, για επικουρική 90.000, ενώ περίπου 50.000 είναι οι αιτήσεις για εφάπαξ. Ήδη τέθηκε σε λειτουργία η αίτηση για την επικουρική μαζί με την κύρια σύνταξη και δρομολογείται η ένταξη στην πλατφόρμα και της εφάπαξ παροχής.

    Με την ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται 2 με 3 φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών. Έτσι, όταν ένας ασφαλισμένος υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη της κύριας σύνταξης μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλλει και ηλεκτρονικό αίτημα για τη λήψη της επικουρικής. Οι αιτήσεις στα υποκαταστήματα για τη λήψη επικουρικής σύνταξης το 2021 ξεπέρασαν τις 70.000.

    Στον ε ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι από τη στιγμή που η κύρια σύνταξη έχει εκδοθεί γεγονός που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής ο χρόνος αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος θα μειωθεί σημαντικά. Σήμερα, ο μέσος χρόνος λήψης μιας επικουρικής είναι 12 μήνες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που η αναμονή ξεπερνάει και τα δύο χρόνια. 

    Με το νέο σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους 3- 4 μήνες από την έκδοση της κύριας. 

    Στον e-ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αποκλιμάκωση του στοκ των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων, συνεπεία της μείωσης κατά περίπου 50.000 του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων μέσα σε 12 μήνες (83.000 από 140.000 αιτήσεις με τα στοιχεία Νοεμβρίου). Με την οριστική εξάλειψη του στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που βάσει των δεσμεύσεων του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να συμβεί μέχρι τον Ιούνιο του 2022, όλες οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα επικεντρωθούν στην εξάλειψη και του στοκ των επικουρικών και των εφάπαξ. 

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Συντάξεις: Πιστοποίηση δικηγόρων και λογιστών και για τις επικουρικές



    ΣΧΟΛΙΑ